Om bara ett par timmar är det dags för första start i Vätternrundan.
Vad ska man tänka på i sina sista förberedelser?
Cykla har pratat med experterna om de bästa tipsen vad gäller kläder, cykeln, kost och skydd för ögonen.
kläder
– Det ser ut att bli lite ostadigt väder, så det kan vara bra att ha med sig regnjacka. I övrigt rekommenderar jag att man alltid har på sig underställ – oavsett väder. Det är ganska varmt, så nu passar det med ett tunnare underställ. Bygg sedan på med cykeltröja, armvärmare skulle jag rekommendera. En vindväst är alltid att föredra.
Sandra Carlander, Craft
Mat och dryck
– Med så enormt lång distans är det helt avgörande att ha både bra vätskebalans och bra energinivåer hela vägen. Förhoppningsvis har man ätit bra sista veckan och lite mer sista dygnet. Sedan är det så klart viktigt att fylla på kontinuerligt under resans gång från start.
– Man ska använda det som finns i depåerna och i tillägg till det ska man ta någon typ av energipaket, med lättillgänglig energi – högkoncentrat, barer och sportdryck. Vatten är fantastiskt på kort distans, upp mot en timma, men går man över det är det kolhydrat- och mineralbrist som är risken. Då behöver man tillföra någon dryck som har båda och det har sportdrycken.
– Efter målgång är det många som glömmer bort återhämtningen. Vi rekommenderar alla att man ska ta en återhämtningsprodukt direkt efter målgång. Det ska vara en blandning av kolhydrater och protein, så man stänger av nedbrytningsprocessen.
Mats Slorfelt, Enervit
cykeln
– Det är jätteviktigt att titta över cykeln innan man ger sig i väg. Kolla upp så att du har rätt däcktryck, jag rekommenderar mellan sex och sju kilo. Man får en behaglig resa med rätt tryck. Kika sedan över cykeln ordentligt så att växlarna klickar i och att bromsbeläggen tar på ett bra sätt. Både fram och bak och tittar på beläggen, att de finns där och inte är slitna.
– Efter rundan är det viktigt att göra rent cykeln, gärna så snart det går efter målgång.
Kjell Nilsson, Shimano
Glasögon
– Om man cyklar en sådan här lång distans, kan det vara lätt att man får mycket vind in i ögat och att ögat torkar ur. Sedan ska man även skydda mot stenskott eller vad som helst. Så glasögon är inte bara nyttigt mot solen utan även viktigt för att skydda mot smällar eller andra yttre faktorer.
– Det viktigaste är att det sitter bra på. Det ska inte ligga tätt inpå, varken varken kinden eller pannan. Då är det lätt att det börjar imma.
– Börjar man cykla vid 4–5 på natten räcker det förmodligen med en färgad lins, men ska man cykla under natten rekommenderar vi att man har två olika linser. En ofärgad när det är mörkt, och sedan byter man till den färgade när det ljusnar.