E-cykling blir allt mer populär motionsform. Wahoo-experten Ted Ås tror att det beror på att det är så enkelt att komma i gång. E-cykling blir allt mer populär motionsform. Wahoo-experten Ted Ås tror att det till stor del beror på att det är så enkelt att komma i gång.
Ted Ås är event- och utbildningsansvarig på RLVNT, som distribuerar Wahoo. Ted Ås är event- och utbildningsansvarig på RLVNT, som distribuerar Wahoo. Foto: Johan Linhart
För att träna e-cykling behöver du framför allt en smart trainer eller en smart stationär cykel. För att träna e-cykling behöver du framför allt en smart trainer eller en smart stationär cykel.
Zwift är den mest populära plattformen för e-cykling. Under en vardagskväll kan det vara uppemot 20 000 cyklister från hela världen som cyklar tillsammans. Zwift är den mest populära plattformen för e-cykling. Under en vardagskväll kan det vara uppemot 20 000 cyklister från hela världen som cyklar tillsammans.
Med e-cykling slipper du bry dig om dåligt väder, kyla, farlig trafik och andra svåra förutsättningar. Det är bara att sätta dig på cykeln och komma i gång. Med e-cykling slipper du bry dig om dåligt väder, kyla, farlig trafik och andra svåra förutsättningar. Det är bara att sätta dig på cykeln och komma i gång.
Artikel

Så lätt kommer du i gång med e-cykling

2023-12-06

Skonsamt för kroppen, tidseffektivt och framför allt enkelt. E-cykling är en perfekt motionsform – från nybörjaren till elitcyklisten. Inte minst för den som vill hålla i gång formen över vintern. 
    – Det är ett väldigt lättillgängligt sätt att motionera på, säger experten Ted Ås från Wahoo.

Vintern börjar närma sig och det blir allt mörkare ute. Kanske inte den allra roligaste tiden att träna utomhus. Men det finns alternativ. Exempelvis e-cykling, som de senaste åren har exploderat i popularitet.
    Från att ha varit en träningsform för några enstaka är det nu en av de som ökar mest i landet. Inte minst för alla som ska cykla Vätternrundan. Delvis tack vare hur lätt det är att komma i gång, tror Ted Ås.
    – Det krävs inga vinterkläder, du behöver inte bry dig om vädret och träningen är oslagbar. Det enda du behöver är en smart trainer, ett utrymme i ditt hem och någon digital enhet där du kan ladda ned en app. Sedan är det bara att sätta sig och cykla, säger han.

E-cykling har mängder av fördelar

Utöver tidsaspekten och bekvämligheten är träningseffektiviteten något som Ted Ås vill lyfta fram.
    – Det är oslagbart. Det är som att du har ditt eget gym hemma. Här kan du bara byta om och köra i gång direkt. Med tanke på att förutsättningarna alltid är desamma är det också lätt att jämföra med tidigare träningspass och se utvecklingen. Utomhus finns det ju så många andra faktorer – vind, regn, underlag, temperatur – som påverkar, säger Ted och fortsätter:
    – Dessutom finns det mängder av redan färdiga pass att välja mellan om du vet vad du vill träna på. Om man föredrar, eller vill komplettera träningen i Zwift, så kan man såklart köra mer strukturerade träningspass som till exempel intervaller.

E-cykling, eller virtuell cykling som det också kallas, kan liknas vid ett tv-spel där du styr din avatar med muskelkraft i stället för en kontroll eller joystick. Genom att koppla trainern till exempelvis din tv, telefon eller surfplatta kan du ta dig ut på cykelrundor runt om i världen – hemma från ditt vardagsrum.
    – Det finns en uppsjö av rundor att cykla, från animerade till de som är filmade med go-pro. Det visuella är en stor del av upplevelsen och det är häftigt att hemifrån få uppleva hur det är att cykla i New York, London eller Paris.

Realistisk och social cykling på hemmaplan

Plattformarna och den smarta trainern hjälper till att göra cyklingen realistisk. Cyklar du utför går det lättare, medan det är trögare uppför – och cyklar du i klunga är det lättare att hålla ett högre tempo.
    Just att cykla tillsammans med andra är något som Ted Ås verkligen rekommenderar.
    – Gemenskapen inom e-cykling är otroligt stor. Under en vardagkväll på Zwift, som är den mest populära plattformen, kan det vara uppemot 20 000 människor från hela världen som cyklar. Där kan du välja mellan alltifrån så kallade social rides, där man bara cyklar tillsammans, till tävlingar eller andra färdiga träningspass. Många chattar dessutom med varandra samtidigt, vilket gör det till en väldigt social upplevelse där man lär känna mängder av nya människor.

Hur ska jag som nybörjare göra för att komma i gång?
– Våga testa! Ett bra alternativ är att besöka en cykelbutik, som har en teststation, för att prova. Jag lovar att du kommer att tycka att det är hur kul som helst, avslutar Ted Ås.

Text: Pierre Henriksson


Vätternrundans webbplats finns mer information för dig som vill testa e-cykling.

E-cykling

E-cykling, eller virtuell cykling, innebär att man cyklar mot och med andra cyklister som är uppkopplade på en gemensam plattform. Störst framgång och mest populär just nu är Zwift.

En av fördelarna med e-cykling är att din träning blir mer realistisk. Du kan följa en bana på skärmen och då anpassas också motståndet på din smarta uppkopplade utrustning. Det är också en social plattform där det finns möjlighet att träffa och chatta med andra cykelintresserade personer, kompisar, team, klubbmedlemmar och kända profiler inom sporten.

Det här behöver du:

  • En smart trainer (Kickr, Core eller Snap) som du kopplar på din egen cykel eller en smart stationär cykel (exempelvis Kickr Bike).
  • En digital enhet med skärm – telefon, surfplatta, dator eller tv – som du kan ladda ned en app på.
  • Ett abonnemang på en plattform, exempelvis Zwift.
  • Ett tips är också att investera i en trainermatta och ordentligt fläkt.