Roberto Vacchi efter sitt första varv runt Vättern, 2017.
Förra sommaren cyklade Roberto tillsammans med Robin Bryntesson till förmån för Sockertoppen. I år får han klara sig utan "Brynte", men insamlingen fortsätter.
Artikel

Vacchi tillbaka i Motala: ”Så jäkla roligt”

2019-01-23

För två år sedan gjorde Roberto Vacchi Vätternrundan-debut. När han ställer sig på startlinjen i sommar gör han det för tredje året i följd.
    – Att cykla utmed Vättern, se solen på väg upp och köra lite gatsten i Gränna. Det är fantastiskt, säger han.

Sina långa cykelerfarenhet till trots dröjde det fram till 2017 innan Roberto Vacchi tog med cykeln till Motala. Och året därpå var han tillbaka. Då i sällskap med förre skidproffset Robin Bryntesson med målet att samla in pengar till Sockertoppen, Robins läger för ungdomar med diabetes.
När Roberto i höstas, på sin födelsedag, fick se en video på vad lägret betyder för ungdomarna bestämde han sig för att det blir en favorit i repris 2019.
    – Det var ”Brynte” som la upp videon med en hälsning från alla ungdomar, ett tack för att man har varit med och stöttat. Jag blev riktigt blödig. Tagen direkt. Jag är säker på att han hade en tanke med att lägga ut filmen just på min födelsedag. Han lyckades i alla fall få mig att bestämma mig för att cykla till förmån för Sockertoppen i sommar igen, säger han.

Roberto minns tillbaka på förra årets lopp med glädje.
    – Vi hade en bra starttid, tidigt på morgonen, och det är klart att det underlättar när det är så bra väder som det var. Att cykla utmed Vättern, se solen på väg upp, köra lite gatsten i Gränna och se fram mot första anhalten i Jönköping. Det är fantastiskt. Det finns något att se fram emot vid varje depå.
– Att vi hade en kamera med oss och intervjuade folk på cyklarna och i depåerna, det var riktigt roligt. En extra krydda.

Det finns däremot en sak kring loppet som Roberto gärna ser en förändring på – att Vätternrundan får igenom sin önskan om 30 bilfria mil.
    – Alla hade fått det mycket säkrare och behagligare. Det borde Trafikverket kunna bjuda på, i alla fall stora delar av banan, säger han.

I år finns inte Robin Bryntesson vid Robertos sida. I stället cyklar han tillsammans med Cykloteket, på vars sajt han bloggar om såväl proffscykling som sitt eget liv på cykel.
    – Vi blir ungefär tio personer därifrån som satsar på sub 9. Sedan bjuder de in, eller säljer, tio platser till motionärer som blir uppkittade och får ett riktigt bra träningsupplägg under våren.

På frågan om det blir hårdträning inför sommarens uppgift är Roberto snabb med att svara:
    – Nej då. Jag håller i gång hela tiden. Jag är ganska van och kommer inte att lägga upp min träning på något särskilt sätt. Som det är nu är jag ute och hojar 4 till 6 dagar i veckan, inga jättesträckor men ganska frekvent.
– Inför förra årets lopp var jag på semester i Italien i tio dagar. Ingen dunderuppladdning direkt. Man ska väl klara av det där, tycker jag. Det finns ju massa andra som man kan hänga på bakom.

Text: Johan Fransson
Foto: Vätternrundan/Petter Blomberg, privat


Roberto Vacchi

Ålder: 53 år.
Bor: Halvtid i Borlänge, halvtid i Forssjö utanför Katrineholm.
Arbete: Sportjournalist, speaker och konferencier.
Familj: Sonen Michel, döttrarna Anna och Lisa, halvtidssambon Åsa och bonusgrabben Sixten.
Aktuell: Med sitt tredje raka lopp runt Vättern.