I helgen går Cykelvasan på den klassiska sträckan mellan Sälen och Mora. På startlinjen hittar vi förre skidstjärnan Rikard Tynell.
Stavarna läggs åt sidan när det är dags för Vasaloppets sommarvecka. Här går Rikard Tynell i mål under skidkarriärens höjdpunkt – La Diagonela 2014.
Cyklingen har alltid funnits där för Rikard. Bland annat har han ett lag-SM-guld från 2001.
I fäders spår – för framtids segrar. Går allt enligt plan cyklar Rikard Tynell in på målrakan för elfte gången.
Artikel

Rikard Tynell byter stavar mot styre – dags för Cykelvasan

2019-08-05

Redan den 27 juni blev Cykelvasan 90 fulltecknad. Det innebär att 13 000 cyklister ska trampa sig fram i fäders spår. En av dem är förre långskidåkaren Rikard Tynell.
– Det är en speciell känsla att cykla igenom alla klassiska Vasaloppskontroller, säger han.

Det är ingen nybörjare på cykel vi pratar om här. Även om Rikard Tynell mest är känd för sina stavtag i längdspåren har det även blivit en hel del MTB-cykling genom åren. Bland annat var han med och vann ett lag-SM-guld 2001.
Men satsningen gick som bekant på skidåkningen när det var dags för gymnasieval.
– Cyklingen har jag alltid haft med mig ändå. Det är ett bra träningskomplement till skidåkningen plus att jag tycker om att hålla på med många olika saker, säger Rikard.

I år arrangeras Cykelvasan för elfte gången och Rikard har ställt upp i samtliga upplagor.
– Jag tycker att det är otroligt kul med en härligt och avslappnad stämning. Det är en speciell känsla att cykla igenom alla klassiska Vasaloppskontroller och ta sig an alla olika utmaningar. Och som banan är nu kan det bli en riktigt fin dag.

Ja, för det blir knappast årsdebut i spåret när Cykelvasan ska avgöras. Under sommaren har Rikard, som numera tillsammans med frun Anna bara bor några stenkast från Vasaloppsarenan, hunnit köra igenom banan några gånger.
– Det har varit en fin sommar och regnet som har kommit har torkat upp bra. För oss som inte gillar allt för teknisk cykling är banan väldigt bra, säger han.
– Och formen börjar komma den också. Målsättningen är att cykla under tre timmar. Fram till Mångsbodarna brukar det vara samlat, så är jag bara med fram till det spricker upp kan det bli bra.

Vad är det som får dig att ställa upp år efter år?
– Det är så roligt, hela evenemanget. Folket och allt som händer på mässområdet, det är grymt. En höjdpunkt på sommaren, säger Rikard.
– Och sen, så klart, när nummerlappen sätts på brukar hornen växa ut.

Text: Johan Fransson
Foto: Vasaloppet, Nisse Schmidt, Magnus Östh/Visma Ski Classics


Rikard Tynell

Ålder: Blir 33 år i augusti.
Bor: Mora.
Familj: Frun Anna och en hund som är 14 veckor.
Största meriter: Världscupseger Swix Ski Classics (nu Visma Ski Classics), La Diagonela 2014, 22:a på Vasaloppet 2010 och några topp 10-15-placeringar i långloppscupen.
Då cyklar jag Vätternrundan: ”Vi får se. 30 mil är väldigt långt. Men det är absolut inte omöjligt att jag ställer mig på startlinjen någon gång nu när fokus inte bara ligger på skidåkningen”.