Artikel

Retrovättern hedrar cykeln

2017-06-15

Vätternrundan ville hylla cykeln. Och skapade Retrovättern – som gästas både av gamla stjärnor och klassiska cyklar. 
– Vi ville göra ett historiskt nedslag. Det ligger i tiden, säger Vätternrundans marknadschef Ulrika Smith Svenstedt.

Premiären av Retrovättern kommer att äga rum dagen före Vätternrundanstarten och dryga timmen före Vättern GP-loppet som traditionellt går av stapeln under torsdagen. Under loppet får alla möjlighet att delta.
– Vi vill hylla cykeln, men också Vätternrundans historia. Vi anser att det finns ett behov av att titta bakåt för att se framåt, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Under evenemanget är alla som är ägare till en gammal cykel och därtill tidsenlig utrustning välkomna att medverka. Tillsammans med ett par av Sveriges största cykelproffs genom tiderna kommer cyklisterna att ta sig runt Vättern GP-banan.

Bland annat kommer Tommy Prim, med seger i Paris–Bryssel och etappseger i Giro d’Italia som karriärshöjdpunkter, att damma av sin gamla Bianchi. Dessutom har Bernt Johansson rustat upp den cykel han körde hem sitt klassiska OS-guld på i Montreal 1976.
– Det blir ett evenemang med härlig touch som blir lite annorlunda, säger Ulrika Smith Svenstedt.

Roberto Vacchi är konfrencier och bidrar med underhållande historier om såväl de gamla cyklarna och klädseln som berättelser om de svenska cykelproffsen framgångar genom åren.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat (Bilden, som är ifrån 1970-talet, har skickats in till Vätternrundan av Rolf Jangbratt (817) och är ifrån en av hans många Vätternrundor genom åren. 


Retrovättern 2017

Retrovättern är ett uppvisningsarrangemang där du som är ägare till en gammal klenod till cykel och tidsenlig utrustning kan medverka. Loppet går runt Vättern GP-banan med start 17.00 den 15 juni. Retrovättern avslutas med prisutdelning där ”stiligaste retro-ekipaget” utses. Har du ingen gammal cykel eller tidsenlig utrustning? Kom ändå och ta del av historiens vingslag under loppet.