Kenneth Stenberg gillar Halvvättern. I år får han möjlighet att cykla den tillsammans med gänget i Team Mustasch för första gången. Kenneth Stenberg gillar Halvvättern. I år får han möjlighet att cykla den tillsammans med gänget i Team Mustasch för första gången.
Team Mustasch Team Mustasch gör debut i Halvvättern i år.
Team Mustasch Mustaschkampen är en insamling till forskning mot prostatacancer. Hittills har Team Mustasch samlat in omkring en miljon kronor under åren.
Artikel

Premiär för Team Mustasch på Halvvättern

2021-08-18

Halvvättern förtjänar större utrymme och publicitet. Det menar Kenneth Stenberg som tycker att det är lagom långt och att banan är otroligt fin.
    I år står han på startlinjen med Team Mustasch när gruppen gör sitt premiärlopp på distansen. 

Kenneth är en van cyklist. Halvvättern har han klarat av tre gånger tidigare och Vätternrundan har han kört såväl i både privat regi som tillsammans med Team Mustasch.
    Och i år är han en av 16 cyklister i teamet som ska ta sig an de 15 milen på Halvvättern.
    – Det är en otroligt fin bana. Lagom lång, men samtidigt utmanande. Det är ett lopp som går att cykla även om man inte är vältränad, säger Kenneth.
    – Jag vill påstå att loppet är en underskattad del av Cykelveckan som borde hamna mer i fokus.

Siktar på Sub 9-tempo

Idén till att bilda en grupp från Team Mustasch som skulle köra Halvvättern väcktes redan 2019. Ett lag bokades in till förra årets lopp, men då satte pandemin stopp för premiärturen.
    
I år ska det äntligen bli av och Kenneth ser fram mot gemenskapen i teamet under loppet.
    – Det känns verkligen inspirerande. Vi är sex personer i gruppen som ska turas om att dra och målet är att hålla ett Sub 9-tempo, precis som för gruppen som cyklar runt Vättern.
    – Vi vill att folk ska kunna utmana sig själva under loppet och har man tränat hyfsat blir det inga problem att hänga med i tempot.

Har samlat in nära en miljon kronor

Team Mustasch är ett initiativ som cyklar för att samla in pengar till forskningen om prostatacancer.
    
Laget bildades 2016 av Abloc och har sedan starten samlat in nästan en miljon kronor till kampen mot sjukdomen.
    
– Därför känns det fantastiskt roligt att vi nu även finns med och syns under Halvvättern. Då får vi möjligheten att sprida vårt viktiga budskap ännu mer.
    – Att jag är med i teamet är mycket för själva sakens skull och det känns bra att kunna hjälpa till i kampen mot sjukdomen.

Från spinning till landsväg

Kenneth hittade cyklingen tack vare spinning hemma i Borås. När gymmet som han arbetade på startade en cykelklubb hängde han på och fastnade för sporten.
    Han gillar farten och känslan som uppnås i en vältrimmad grupp och njuter av träningspassen under veckorna. Dessutom är han engagerad i Abloc och hjälper bland annat till vid olika läger.
    – Att cykla tillsammans med Team Mustasch är verkligen en härlig upplevelse där man vågar spänna bågen lite extra. Jag har cyklat med teamet runt Vättern en gång tidigare och nu känns det riktigt roligt att vi även kan ställa upp med ett lag i Halvvättern.
    – Det handlar om att cykla fort, men samtidigt på ett säkert och snyggt sätt. Det är det som vi vill visa upp under loppen.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Craft

Kenneth Stenberg

Ålder: 47 år.
Bor: Borås.
Familj: Fru och tre barn.

Därför blev det cykling: ”Jag var spinninginstruktör i många år och föll för cykling när vi startade en grupp på gymmet där  jag jobbade. Det är verkligen jätteroligt och passar mig som är morgonpigg – då kan jag cykla och komma hem lagom till frukost med familjen.”

Bästa cykelminne: ”När vi körde Vätternrundan med min klubb här i Borås 2019. Vi körde på 7.45 och fick med oss hela gänget runt. Sedan är alla lopp med Team Mustasch en härlig upplevelse.”

Då är ett cykelpass som allra bäst: ”När jag har kört igenom ett riktigt hårt pass och känner att man verkligen har lyckats med. Eller en semestermorgon, innan alla har vaknat. Det är hur skönt som helst att ge sig ut då.”

Halvvättern

Äger rum den 5 september. Halvvättern är ett mycket populärt lopp som lockar cyklister på alla nivåer. Loppet, som är 150 kilometer långt, innehåller täta klungor, går på vacker slätt och längs Vätterns kust.

Halvvättern ingår i En Svensk Klassiker Halva.

Vill du göra Kenneth Stenberg sällskap och cykla Halvvättern?  Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

För att minska antalet vänstersvängar har loppets bansträckning lagts om vid infarten till Väderstad och efter Skänninge. Efter Skänninge cyklar du från och med i år på väg 990 via Grepstad till Sjökumla och Motala. Förändringarna innebär att fyra vänstersvängar försvinner och ersätts med säkrare cykling mot målet i Motala.

Team Mustasch och Mustaschkampen

Mustaschkampen är en insamling till forskning mot prostatacancer, Sveriges vanligaste cancersjukdom. Pengarna går till forskning, bättre diagnos- och behandlingsmetoder samt opinionsbildning.

Team Mustasch är ett initiativ som drivs av Abloc tillsammans med bland andra Craft, Skoda, Wahoo och Vätternrundan.