Paret Kim och Nathalie Björnsen Åklint ska genomföra en tandemklassiker, med start på Vätternrundan 100 km i sommar.
Artikel

Parets utmaning – en tandemklassiker

2024-05-03

Till sommaren inleder Nathalie och Kim Björnsen Åklint sin resa mot En Svensk Klassiker – Korta. Men de nöjer sig inte med den vanliga varianten. Paret ska i stället göra en tandemklassiker, allt till förmån för hjärnfonden.
    – Det känns kul att kunna blanda nytta med nöje, säger Nathalie.

Det var strax efter att ha genomfört Vasaloppet i vintras som Kim en kväll låg och funderade över vad som kunde vara nästa utmaning. Då mindes han att han hade sett några killar på tandemskidor – och fick en idé: ”Varför inte göra en tandemklassiker?”.
    Han briefade frun Nathalie, som nappade direkt. Det enda som hon bävade inför var Vansbrosimmet.
    – Jag tycker inte om att vara i vatten. Men jag kan tänka mig att göra det om jag får hålla Kim i handen, säger hon och skrattar.

De började snabbt fundera på hur de skulle lösa de olika momenten på ”tandem-vis”. Cyklingen är ju självklar, men vad gäller övriga evenemang fick de mejla runt och fråga arrangörerna vad det fanns för alternativ. De mynnade ut i:

  • simning bredvid varandra i Vansbro Kortsim, då de med anledning av säkerhetsskäl inte får vara fastsatta.
  • att de binder fast ett ben vardera i varandra och springer ”trebent” i Rosa Bandet-loppet i september.
  • tandemskidor under Vasaloppet 30 om ett knappt år.

Tandemklassiker med start på Vätternrundan 100 km

Men först väntar alltså Cykelveckan och Vätternrundan 100 km i sommar. Ett lopp som de ser fram emot.
    – För mig personligen betyder cyklingen mycket. Jag har cyklat hela livet och tar mig överallt med cykeln. Det innebär en frihet och är bra mycket lättare än att springa. Det är helt enkelt en livsstil och nu har jag fått med dig på ett hörn också, säger Kim och tittar på Nathalie.
    – Jag är ingen cykelfantast på samma sätt, men har velat dela hans intresse. Dessutom var det naturligt för mig med tanke på att jag nyligen hade kommit tillbaka ifrån en skada, säger hon.

Vad har ni för erfarenhet av tandemcykling sedan tidigare?
– Väldigt lite. Vi gjorde det visserligen en gång när vi var i USA och hyrde en. Men det känns inte riktigt som samma sak. Vi har ingen egen här hemma heller utan kommer att låna av en bekant till loppet i sommar.

Tandemklassikern gör de inte bara för sin egen skull, utan även för att samla in pengar till hjärnfonden. En organisation som ligger dem varmt om hjärtat. När Nathalie var 14 år drabbades hennes pappa Leif av en stroke. Nu, nästan 20 år senare, är han fortfarande vid liv – men med svåra men. Den tidigare aktive skidåkaren och friluftsmänniskan har nu grava funktionshinder.
    – Under omständigheterna mår han ändå bra. Han är en livsnjutare som försöker göra det bästa av situationen och är sällan negativ till något. Nu vill vi ge tillbaka det vi kan och hjälpa andra vidare, säger Nathalie.

Minnesregeln AKUT – viktig vid misstanke om stroke

Vid starten av insamlingen satte de upp ett mål på 10 000 kronor för hela deras tandemklassiker. Redan nu, innan första loppet, har de fått in mer än hälften.
    – Vi kanske får justera målet något framöver. Men vi tar det stegvis. Lika viktigt som pengarna är att få folk att öppna ögonen för hur viktig forskningen är, liksom allt annat som Hjärnfonden gör, säger Kim.

Nathalie fortsätter:
– Utan pengar kan inte forskningen fortsätta. Så alla summor, oavsett storlek, betyder jättemycket.

Hon rekommenderar alla att lära känna igen signalerna för stroke. Det kan göras genom minnesregeln AKUT. Det vill säga:

  • A: Ansikte – be personen att le och visa tänderna. Hänger mungipan ska du ringa 112.
  • K: Kroppsdel – be personen att lyfta armarna och hålla dem uppe i tio sekunder. Ring 112 om ena armen faller.
  • U: Uttal – be personen att upprepa en enkel mening. Sluddrar hen, ring 112.
  • T: Tid – misstänker du att personen har fått en stroke är det bråttom till sjukhus.

– Snabba insatser räddar liv och kan minimera skadorna. Ju snabbare man behandlar och sätter in bromsande medicin medför också att läkningsprocessen blir kortare. Så det är superviktigt, säger Nathalie.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

– – –

Vill du stötta paret Björnsen Åklint tandemklassiker och insamling. Läs mer på https://insamling.hjarnfonden.se/fundraisers/tandemklassikern

Hjärnfonden

Hjärnfonden arbetar för ett samhälle där alla hjärnor når sin fulla potential, fria från sjukdomar. Det är genom att bidra till forskning som livet kan förändras för ännu fler människor.  Sedan starten 1994 har organisationen delat ut nästan en miljard kronor till svensk hjärnforskning.

Stroke

Stroke är ett samlingsnamn för sjukdomar som orsakas av en blodpropp eller en blödning i hjärnan. En stroke leder till syrebrist i hjärnan som gör att du plötsligt förlorar olika förmågor som tal, rörelser, känsel och syn. Det kan vara livshotande och kräver omedelbar vård på sjukhus. Ring genast 112 om du själv eller någon i närheten har symtom som kan bero på stroke.

Kim Björnsen Åklint

Ålder: 32.

Bor: Gråbo.

Yrke: Webbutvecklare.

Familj: Frun Nathalie och stor släkt.

Intressen: Cykling, skidåkning, natur och frilutsliv.

Dold talang: ”Smaksäker matlagare.”

Nathalie Björnsen Åklint

Ålder: 32.

Bor: Gråbo.

Yrke: Front office manager.

Familj: Maken Kim, mamma, pappa, mormor.

Intressen: Skidåkning, träning, fika och bygga lego.

Dold talang: ”Duktig på rim.”