Artikel

Ökat vintercyklande – dubbdäcken slutsålda

2017-12-21

Under vintern cyklar 18 procent, nästan en femtedel, av befolkningen till jobbet eller skolan någon gång varje vecka, visar en färsk Sifo-undersökning. Detta är en ökning med två procent sedan föregående år.
Och cyklandet har fört med sig att dubbdäcken i princip varit slutsålda hos flera ledande grossister.

Ser man till cykelpendling är det så många som var tionde svensk som gör det fyra dagar i veckan eller mer. I åldersgruppen upp till 29 år är andelen ännu större: 31 procent, en ökning med sju procent sedan förra året.
– Att vintercyklandet håller i och till och med ökar är positivt, det är ett tecken på att vi börjar få en mogen cyklingskultur i Sverige. Träningstrenden med året runt-cyklande bidrar också. Cyklisterna blir allt mer kunniga och investerar i rätt utrustning, vilket också märks i den ökade försäljningen av kläder och utrustning för vintern i cykelfackhandeln, säger Klas Elm, vd Svensk Cykling, i ett pressmeddelande.
En följd av detta är en allt större efterfrågan på vinterdäck.
– I mitten av december var dubbdäcken i princip redan slutsålda. Dubbdäcksförsäljningen ökade med över 20 procent 2017 och året dessförinnan var ökningen ännu större, säger Mats Douhan, vd på Vartex.
– Trenden lutar åt att konsumenten köper sina däck tidigare på säsongen, man vill inte riskera att bli utan dubbdäck. Vi ser också en trend att konsumenten väljer ett dyrare däck med fler dubbar än tidigare.

Foto: Shutterstock