Emma Johansson ska återigen dela ut ett stipendium på 30 000 kronor till en ung, kvinnlig cyklist. Emma Johansson ska återigen dela ut SilverEmmas stipendium på 30 000 kronor till en ung, kvinnlig cyklist. Ansökan stänger 15 oktober.
Talangen Karin Söderqvist fick stipendiet i fjol. Vem blir det i år? Talangen Karin Söderqvist fick stipendiet i fjol. Vem blir det i år?
Artikel

Ny chans att få stipendium – ansökan öppnad

2023-09-19

I fjol gick det till det till talangen Karin Söderqvist. Nu är det återigen dags för alla unga, kvinnliga cyklister att söka till SilverEmmas Stipendium.
    – Det ska bli otroligt kul att även i år kunna dela ut 30 000 kronor till en talang för att stödja henne i början av karriären, säger Emma Johansson.

Stipendiet instiftades på Svenska Cykelmässan 2018, året efter att Emma Johansson lade av sin framgångsrika elitkarriär. Det första delades sedan ut året efter och gick till Staffanstorps CK. Då var syftet att ge det till en förening, klubb eller projekt, för att lyfta utveckling av barn och ungdomars aktiviteter inom cykelsporten. Men sedan i fjol  går det i stället till en individuell kvinnlig cyklist som är 22 år eller yngre.
    – Den här lite ändrade inriktningen på stipendiet är väldigt spännande. Förhoppningsvis motiverar det unga tjejer till att välja cykling som idrott, med betoning på såväl bredd och nöje som elit inom tävlingscykling i alla grenar, säger Emma Johansson och fortsätter:
    – Det betyder otroligt mycket för mig att jag genom stipendiet har möjlighet att ge tillbaka till svensk cykling. Jag hoppas att det kan göra att fler unga tjejer väljer att satsa högt.

Karin Söderqvist fick stipendiet förra året

Förra året fick Karin Söderqvist stipendiet, som uppgår till 30 000 kronor. Något som har bidragit till hennes satsning under året.
    – Att ha fått stipendiet har varit till stor hjälp för mig och jag är väldigt tacksam att jag fick äran att ta emot det. Emma har ju gjort väldigt mycket för sporten – och gör det fortfarande, säger Karin.

Text: Pierre Henriksson


Ansökan ska ske personligen av den som söker stipendiet och görs via e-post till; emma@silveremma.se senast den 15 oktober 2023. Vinnaren utses i november.

SilverEmmas stipendium

2018 instiftades ett nytt stipendium i SilverEmmas namn. Emma Johansson är en av Sveriges mest framgångsrika landsvägscyklister genom tiderna och har tagit flertalet VM-medaljer samt dubbla OS-Silver. Stipendiet delas ut årligen och första gången det delades ut var i mars 2019 på Svenska Cykelmässan i Göteborg.

2023 är stipendiet på 30.000 kronor.

Nytt för 2022 var att stipendiet delas ut till en kvinnlig cyklist jämfört med tidigare år då endast cykelklubbar har kunnat ansöka. Stipendiet ska bidra till utvecklingen av tjejaktiviteter inom cykelsporten. Det ska motivera unga tjejer till att välja cykling som idrott, med betoning på såväl bredd och nöje som elit inom tävlingscykling i alla grenar, och det ska gå till en kvinnlig cyklist som inte är äldre än 22 år och som är aktiv inom cykelsporten.

Förutom Emma Johansson består juryn av Björn Delin på Nice Events med bistånd av framstående branschpersoner och ledande personer inom Cykelsverige.

För mer information, besök www.silveremma.se.