För fjärde året i rad bjuder Vätternrundan och Guided Heroes på detaljerade träningsprogram inför Vätternrundan. Häng med redan från januari. För fjärde året i rad bjuder Vätternrundan och Guided Heroes på detaljerade träningsprogram inför Vätternrundan. Häng med redan från januari.
Julia Borgström är en av Guided Heroes coacher som har tagit fram årets träningsprogram inför Vätternrundan 2023. Julia Borgström är en av Guided Heroes coacher som har tagit fram årets träningsprogram inför Vätternrundan 2023. Foto: Cédric Depraetere (@cerdicdepraetere) och Wout Beel (@woutbeel).
Artikel

Nu börjar programmen – dags att starta din träning inför Vätternrundan 2023

2023-01-09

Nytt år och nya möjligheter att förbereda dig så bra du kan inför sommarens Vätternrundanlopp. Även i år kan du följa Guided Heroes träningsprogram på Cykla.se, som gör att du kan ta dig runt Vättern och nå dina mål.
    På tisdag inleds programmet med årets första pass.
    – Se till att vara med från början. Ju bättre förberedd du är, desto roligare blir det i sommar, säger Julia Borgström, en av coacherna i Guided Heroes.

För att kunna genomföra ett så långt lopp som Vätternrundan krävs förberedelser. Inte minst om du ska kunna njuta av upplevelsen längs vägen. Sedan år 2020 har Vätternrundan i samarbete med Guided Heroes bjudit på träningsprogram – med detaljerade pass vecka för vecka – ända fram till sommarens lopp.
    – Från januari till mars är det fokus på inomhusträning och intensitet. När vi närmar oss april är det dags att ta sig ut och öka längden på passen, säger Julia Borgström.

Träningsprogrammen finns i tre olika nivåer

Programmen är liksom tidigare uppdelade i tre nivåer, beroende på om du har tänkt att cykla på 10 respektive 12 timmar eller bara vill ta dig runt utan något tidsmål (kallat Sub 15).
    – Ju högre målsättning du har, desto tidigare måste du börja cykla längre pass. Och ska du cykla under tio timmar får du räkna med att det blir riktigt tufft. Den som följer det programmet kan räkna med att hen blir vältränad, men får också en rejäl utmaning. Det gäller att träna upp sig och för att klara det målet bör man också cykla i en grupp som hjälps åt, säger Julia och fortsätter sedan beskriva de övriga nivåerna:
    – Sub 12 är mellansteget som också det är tufft, men där kan cyklisterna nöja sig med att börja vänja sig vid längre pass från och med april. Samma sak gäller för Sub 15, som är ett program för vilken nybörjare som helst. Här är det främsta målet att kunna genomföra loppet på ett hälsosamt sätt.

Årets program startar den 10 januari

I år startar träningsprogrammen den 10 januari och Julia Borgström rekommenderar att cyklisterna som ska ta sig an sommarens utmaning är med från start.
    – Rätt förberedelser är A och O för att Vätternrundan ska bli den roliga utmaningen det ska vara. Och följer du passen kommer du att vara rätt tränad när du väl står på startlinjen i sommar. Då kommer du att få ett väldigt kul äventyr runt sjön.

Text: Pierre Henriksson
Foto (Julia): Cédric Depraetere (@cerdicdepraetere) och Wout Beel (@woutbeel).

Guided Heroes

Träningsprogrammen är skapade av Guided Heroes coacher Mattias Reck och Julia Borgström.

Vill du ha ett skräddarsytt träningsprogram och rådgivning av en personlig coach inför Vätternrundan? Tillsammans med Guided Heroes kan Vätternrundan erbjuda dig specialpriset 995:-/mån på månadsabonnemanget Personlig Coach Premium.

Läs mer här.