Börja träna inför Vätternrundan redan nu. Det uppmanar proffscoachen Mattias Reck, som återigen har tagit fram detaljerade träningsprogram som går att följa ända till sommaren.
Artikel

Börja träna inför Vätternrundan – med expertens veckoschema

2024-01-15

För femte året i rad kan du ta hjälp av proffstränaren Mattias Reck i dina förberedelser inför Vätternrundan. Oavsett om du vill ”jaga tider” eller är nybörjare kan du följa hans och Guided Heroes detaljerade träningsprogram här på Cykla.se – vecka för vecka, ända fram till loppet.
    – Vätternrundan är långt, så det är relativt viktigt att hänga med från början, säger han.

Att cykla 315 kilometer i ett sträck är inte något som man gör i en handvändning. Men med bra träning under våren kan det bli ditt livs upplevelse. Och enligt Mattias Reck är det viktigt att sätta i gång i tid.
    – Även om du inte hinner genomföra alla träningar i programmet gör det stor skillnad om du åtminstone hinner med ett cykelpass i veckan fram till mars, säger Mattias.

Mattias Reck vet vad han talar om. Sedan flera år tillbaka är han tränare ute på proffstouren, just nu för stallet Lidl-Trek, men har också stor erfarenhet av att coacha motionärer. Bland annat genom träningsprogrammen på Cykla.se, som han har tagit fram tillsammans med Guided Heroes sedan år 2020. Den här gången ytterligare lite förfinat.
    – Vi har så klart dragit lärdomar från tidigare år för att skapa program som är så enkla och tydliga som möjligt att följa. Och även till i år har vi gjort lite småjusteringar för att förbättra dem ännu mer.

Program för alla nivåer och ambitionsnivå

Programmen är dock precis som tidigare uppdelade i tre nivåer:

  • Sub 10 – för dig med högt ställda mål.
  • Sub 12 – mellannivån.
  • Sub 15 – instegsprogrammet för nybörjaren eller den ovane cyklisten.

– Vi erbjuder något för alla som är sugna på att ta sig runt sjön oavsett hastighet och ambitionsnivå. Sub 15 är till för dig som bara vill komma i mål utan något tidsmål och har egentligen inget med någon 15-timmarsgräns att göra. Är du snabb väljer och vill jaga tider väljer du däremot Sub 10-programmen, som även riktiga snabbcyklister kan hitta inspiration i. Och det så kallade Sub 12-programmet är ett litet mellanting, säger Mattias Reck.

Vad är det viktigaste att tänka på i min träning?
– Kontinuitet slår allt annat. Det är svårt att bygga upp sig om det blir för mycket av och på. Försök därför att hitta en realistisk nivå på vad du fixar under en längre tid. Det kan även vara bra att rannsaka sig själv och fundera vad just du behöver för att genomföra den här satsningen, säger Mattias och fortsätter:
    – Ska du försöka få med dig en träningskamrat? Går du i gång på ett snyggt träningsplagg? Eller om du gillar siffror kanske du ska sikta på en cykeldator och en pulsklocka? Det finns definitivt sämre saker att lägga pengar på än något som får dig i rörelse.

Programmen inleds måndagen den 15 januari

Träningsprogrammen sätter i gång måndagen den 15 januari och sedan kan du vecka för vecka följa de detaljerade passen för att du ska vara redo för sommarens utmaning.
    – Januari till mars är det fokus på kortare och hårdare pass. Därefter är det viktigare att öka på uthålligheten och det gör vi genom allt längre långpass, eller distanspass som de brukar kallas på cykelspråk.

Text: Pierre Henriksson


Träningsprogrammen går även att följa om man ska cykla något av de kortare loppen under Cykelveckan. Det vill säga TjejvätternHalvvättern och Vätternrundan 100 km.

Vätternrundans och Guided Heroes träningsprogram

Träningsprogrammen är skapade av Guided Heroes huvudcoach Mattias Reck. Mer information olika abonnemang med egen coach, träningsupplevelser, event eller varför inte hänga med i någon deras i subgrupper i Team Mustasch hittar ni på www.guidedheroes.se.