Linn Gustafzzon tillhör det svenska landslaget i MTB. För tillfället befinner hon sig i Schweiz för att tävla i VM.
Delar av den svenska landslagstruppen som cyklade lagstafetten i onsdags.
Artikel

MTB-landslaget cyklar för VM-medaljer

2018-09-07

I Schweiz pågår mountainbike-VM för fullt. Iklädda den svenska landslagsdräkten finns tio cyklister som tävlar i de olika klasserna. Cykla.se fick en pratstund med Linn Gustafzzon som på lördagen, den 8 september, ställer sig på startlinjen i damernas elitklass.

Lenzerheide, Schweiz, står värd för mountainbike-VM 2018. På plats finns världens bästa cyklister för att göra upp om de åtråvärda titlarna. Däribland Linn Gustafzzon som är redo att mäta sina krafter med de allra vassaste.
– Det är riktigt roligt att vara här. Det är full fart överallt och loppen går hela tiden. VM är alltid något man ser fram emot under säsongen, säger hon.

Det svenska MTB-landslaget reste ned till Schweiz i söndags och har varit på plats vid tävlingsområdet sedan början av veckan. Under onsdagen tävlade Linn tillsammans med Matthias Wengelin, Emil Hedlund, Ida Jansson och Vilgot Lindh i lagstafetten och cyklade i mål som 14:e lag.
– Vi var väl hyfsat nöjda ändå. Matthias var med i en startvurpa och tappade lite i början. Vi var rankade bland de sista och starten är väldigt viktig, där det ofta blir väldigt trångt.

Linn Gustafzzon beskriver banan som småknixig. Det är upp- och nedför mest hela vägen.
– Den börjar med en startbacke och längs med hela banan är det mycket rötter och stenar. Det blir ingen vila utan man måste hela tiden pusha kroppen.

Säsongen för Linn har haft sina toppar och dalar. Efter ett par race har hon stått längst upp på prispallen, efter andra har hon hamnat längre ned på resultatlistan. Men på SM blev det medalj av silvervalör.
– Jag låg sjuk i fem månader i vintras och när man inte tävlar tappar man på rankingen. Jag har fått starta långt bak och jaga på många banor och det innebär också en del köande.

På lördag står Linn i startblocken igen. Hon ser sin chans till en fin placering om hon får en bra start.
– Jag vill hitta en bra känsla så att jag känner mig nöjd när jag kommer i mål. En topp 30-placering hade varit superkul.

Text: Johan Fransson
Foto: Annie Söderberg, Marianne Lindgren


Linn Gustafzzon

Ålder: 23 år.
Bor: I Falun.
Cyklat: ”Sedan jag var 15–16 år. Jag är ifrån Tärnaby och där är det skidor som gäller”.
Aktuell: I det svenska MTB-landslaget som tävlar i VM i Schweiz.