MTB E-Bike är ny gren inom förbundet Sedan den 1 juli är MTB E-Bike en ny gren hos Cykelförbundet. Malin Lindgren tycker att det är ett självklart steg att ta, särskilt eftersom grenen är väl utbredd i andra länder.
E-Bike är ny gren inom Svenska Cykelförbundet Malin Lindgren berättar att grenen ger motionscyklisterna nya möjligheter. Införandet av MTB E-Bike görs i samarbete med Motorsportsförbundet.
Artikel

MTB E-Bike – ny gren i förbundet: ”Ett självklart steg att ta”

2021-08-05

Det är inte ofta som det dyker upp nya discipliner inom svensk cykling. Men nu har det hänt. Från och med den 1 juli är MTB E-Bike ny gren på programmet.
– Jag känner att det är på tiden. Många som köper elcyklar vill tävla och köra motionslopp, säger Malin Lindgren, tävlingsansvarig MTB, BMX och trial på förbundet.

 I Europa har det körts såväl VM som världscupsserier och tävlingar på elcyklar. Nu har Svenska Cykelförbundet tagit steget och infört MTB E-Bike på sitt program.
    – Det gäller för motionsklasser i och med att reglerna är så komplexa. Vi kan exempelvis inte köra något SM än. Det kommer att ses över i höst och därefter får vi anpassa oss. Men det här är ett efterlängtat och bra första steg i utvecklingen, säger Malin Lindgren.
    – I Europa och USA är grenen väl utbredd. Vi tycker att det här är ett självklart steg att ta även för oss i Sverige och Norden.

Ska dela arenor med Svemo

Sedan 2018 har Vätternrundan ett lopp för de som vill ta sig runt på elcykel, Vätternrundan 100 km. Det efter att användningen av cyklar med elassistans har ökat extremt mycket de senaste åren.
    Införandet av MTB E-Bike görs i samarbete med Motorsportsförbundet, Svemo. De båda förbunden har arbetat fram en plan för hur motionslopp på elcyklar kan se ut framöver.
    – Det är något positivt som pandemin har fört med sig. Vi kommer att kunna dela arenor och dela upp i olika klasser sinsemellan. De kan ha klasser med högre wattal och hastigheter medan vi kan arrangera för el-moutainbikes som går i maximalt 25 kilometer timmen och har pedalassistans. Det är ett samarbete som vi ser fram emot att kunna fortsätta utveckla.

 Vad innebär det här för motionscyklisterna?
– Det ger så många nya möjligheter. Jag tänker främst på de som är något äldre, eller de par och vänner där den ena har större cykelerfarenheter än den andra. Nu kan de cykla tillsammans på i princip samma premisser, säger Malin.

Hur är det att cykla på en el-mountainbike?
– Jag tycker att det är jättekul. Det är en väldigt skön känsla att ta sig fram på elcykel, särskilt i skogen. Samtidigt får du anpassa dig en del efter cykeln, det är en lite annan teknik. Du kan absolut köra hårt och ta ut dig till max. Pedalkraft tillsammans med elassistans hjälper dig upp till 25 kilometer i timmen. Cyklar du snabbare än så ger inte elassistansen någon hjälp utan du måste använda den egna pedalkraften.

Malin tror att elcykelmarknaden är långt ifrån mättad.
    – Nu har jag ingen forskning bakom mig, men efter att ha pratat med flera cykelhandlare förstår vi att efterfrågan på elcyklarna fortsatt är stor. Nu ger vi dessutom möjlighet att kunna tävla inom kort och köra motionslopp i klassen. Det blir upp till arrangörerna att ta in det i tävlingsprogrammet, vilket vi hoppas att de vill göra framöver.

Text: Johan Fransson
Foto: Tommy Evaldsson, Eskil Laago


Du vet väl om att du både kan cykla MTB och elassisterad cykel under Cykelveckan? Läs mer om loppen och anmäl dig till något av dem på vatternrundan.se.