MTB-fantasten Mikael Sundström har MTB-Vättern som stående inslag varje år i kalendern. MTB-fantasten Mikael Sundström har MTB-Vättern som stående inslag varje år i kalendern.
MTB-Vättern MTB-Vättern är först ut av loppen under den historiska Cykelveckan 2021.
Artikel

MTB-fantasten: ”För mig är det maxpuls som gäller”

2021-08-29

Mikael Sundström står i första startgrupp när MTB-Vättern drar i gång som första lopp under cykelfesten i Motala. Och han har längtat efter farten, stämningen och häftig cykelteknik i två år.
    – När det handlar om att köra lopp är det ”all in” som gäller, säger Mikael.

Han har stått på startlinjen i MTB-Vättern 2017, 2018 och 2019. Självklart var han även anmäld till 2020, men fick som alla andra cyklister se loppet ställas in på grund av pandemin.
    Nu är han laddad, redo och startklar när loppet ska köras den 2 september.
   
– Det blir första loppet på nästan två år, så jag ser verkligen fram mot det. Jag gillar banan och variationen som ger teknisk åkning. 

Tränade riktigt hårt i fjol

Mikaels stora MTB-intresse vaknade till liv 2015. Han cyklade mycket som barn, men intresset falnade. Träningsintresset var till en början mycket gym, men sakta men säkert kom han även i gång med cyklingen.
   
– Det kändes som att komma tillbaka till gamla rötter igen. Jag fick med mig många polare på samma cykelresa och nu är det full fart.
    – Därför känns det så bra att årets MTB-Vättern blir av. Jag tränade riktigt hårt förra året, brände nog 300 mil, så det känns som att jag har laddat sedan förra året för att äntligen få åka till Motala igen.

Främst handlar det om XC. Att få uppleva både fart och natur, ”hela paketet”, som Mikael uttrycker sig. Tjusningen ligger i variationen, att såväl få teknisk skogs- och utförskörning som att komma upp i bra fart på flacka partier.
   
– Hög hastighet på asfalten och gärna grus, lera och blandad terräng. Blandningen är själva grejen enligt mig.
   
– Och under själva loppen väljer jag att starta långt fram. Att få vara med i klungan och känna att man avancerar eller måste ta i för att hänga med i tempot. För mig är det maxpuls som gäller.

Flyttat fram lopp i två års tid

Lopp efter lopp ställdes in under förra året och Mikael såg alla sina planerade MTB-fester rinna ut i sanden. I år väntar i alla fall en tur till Motala, eventuellt Lidingöloppet och något annat höstlopp senare i år.
   
– Jag har flyttat fram alla bokningar i två års tid nu och det kändes lite visset när även årets lopp flyttades. Att det fanns ett reservdatum skapade i alla fall en förhoppning. Nu ska det bli riktigt roligt.

Vad är det som lockar med MTB-Vättern?
– Folkfesten, all publik runt Göta kanal, peppandet man får från alla som är ute och står utmed banan. Hela grejen är en fantastiskt rolig och härlig cykelfest.
   
– Och så är det bra att man kan välja en längre sträcka. Fem mil och uppåt passar mig bra. Annars blir det mycket tid i bilen för lite cykelmil.

Är lite av en solskenscyklist

Några 300 mil i benen har Mikael dock inte cyklat ihop i år. En kall försäsong gjorde att cyklandet inte kom i gång på allvar.
   
– Jag kan vara något av en solskenscyklist, men när det är lopp är det bara ”all in”. Och nu får jag ju hela augusti på mig att träna också, så när jag står på startlinjen kommer jag att vara redo för att äntligen få cykla ett lopp igen.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Petter Blomberg/Vätternrundan, Privat


Vill du göra Mikael sällskap på MTB-Vättern? Läs mer och anmäl dig på vatternrundan.se.

Mikael Sundström

Ålder: 40 år.
Bor: Stockholm.
Familj: Ensamstående, har en dotter.
Cykelklubb: Inofficiell ”Team No Excuse MTB Sthlm”.
Cyklar på: Canyon Lux CF SLX 9.0 Pro Race ”Kolfiberraket med el-växlar”.
Därför cyklar jag mtb: ”Det är helt enkelt extremt ballt!”

MTB-Vättern

Ett namn, men två distanser – 50 km och 25 km – som cyklas den 2 september. Både den långa och den korta distansen är relativt lättcyklade och alla från 8 år har möjlighet att delta. Som deltagare kan du räkna med en stor variation längs vägen där snabba asfaltspassager varvas med skogsvägar, tuffa backar och mer teknisk cykling på stigar.

Depåer, långa loppet: Dunteberget (19 km), Motala Idrottspark (29 km) och Smedsby (38 km).

Depåer, korta loppet: Dunteberget (14,4 km).