Artikel

Miljön i fokus för Cyklande rörmokaren

2018-04-18

Hugo Wolgers hade egentligen slutat som rörmokare. Men när han och kompisen Alexander Ulvgården kom på idén om att cykla till kunderna startade de firman Cyklande rörmokaren. Framöver vill de göra likadant inom andra hantverksyrken.
– Att ingen har tänkt på detta tidigare – det är helt sjukt, säger han. 

Hugo Wolgers har alltid gillat att cykla. Både för att transportera sig och som ett sätt att upptäcka världen. Därför hade han haft en idé om att starta en cyklande rörmokarfirma under många år.
Men när han efter tio år i branschen lämnade densamma hade han inga tankar på att återvända.
– Jag tyckte att det var alldeles för gammalmodigt, utan något nytänkande. Det är bara samma gamla motstånd mot allt som är nytt.

I stället startade han Krav Maga-klubben Självförsvarsakademin, där ekonomen Alexander Ulvgården sköter pappersarbetet. Och efter ett tag ställde sig Alexander frågan varför Hugo hade lämnat den finansiellt starka rörmokarbranschen.
– Han sa: ”rörmokare täljer guld, och du är jäkligt bra på det. Varför öppnar vi inte en rörfirma?”, säger Hugo.

Något som blev startskottet till att återuppväcka Hugos gamla idé och det som blev Cyklande rörmokaren.
– Jag ville att det skulle bli något helt nytt. Rörmokarbranschen har historiskt sett handlat mycket om slit och släng. Allt ska bytas, även om det är en liten packning på några få gram. Samtidigt åker man omkring med stora arbetsbilar fyllda med verktyg och en last på flera ton. Det är helt oförsvarbart ur miljösynpunkt, säger Hugo.

Det var i februari i fjol som företaget till slut blev verklighet och föga överraskande handlar Cyklande rörmokarens affärsidé om att personalen cyklar till och från sina jobb runt om i Stockholm.
– I stan är det mycket bättre att cykla och bara ta med de verktyg som verkligen behövs till våra arbeten. Vi vill också se till att reparera så mycket som möjligt, istället för att byta ut och slänga. Även det är en del i vårt miljötänk.

På drygt ett år har företaget växt kraftigt. Från att inledningsvis endast ha bestått av de två grundarna själva innehåller nu Cyklande rörmokaren tio anställda – en siffra som Hugo Wolgers menar kommer växa ytterligare inom kort.
Dessutom har ägarna planer på att ta sig in med samma idé på andra hantverksmarknader.
– Tanken är att vi ska starta Cyklande målaren, Cyklande elektrikern … ja, vi vill samla alla hantverkaryrken på cykel och vara det självklara valet när man behöver hjälp med något sådant i Stockholms innerstad. Att vi är de enda i hela Europa som gör det här, och att ingen har tänkt på den möjligheten tidigare – det är helt sjukt, säger Hugo.

Även på det privata planet har cyklingen varit en tydlig del i Hugos liv. Från det att han cyklade de tre kilometerna till och från skolan när han var liten till äventyren i Asien, där han med en kompis cyklade över halva Japan.
– Jag är en naturvän sedan tidigare, men där fick jag intresset att använda cykeln som ett redskap att utforska naturen.
– Nu planerar jag att åka tillbaka dit för att köpa med mig en schyst och smidig hopfällbar landsvägscykel som vi hittade där. Den är så lätt att man kan ha med sig den på tåget, det blir perfekt när jag ska resa runt i Europa med tåg nästa sommar, säger Hugo Wolgers.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Roger Schederin

Läs mer om hur det är att cykla som rörmokare i Stockholm på www.cyklanderörmokaren.se


Hugo Wolgers

Ålder: 29 år.
Bor: Solberga, Stockholm.
Yrke: Grundare av Cyklande Rörmokaren.
Intressen: Cykling, natur, Krav Maga, design och japanska.