Artikel

Matchen hägrade i 125 mil

2016-05-31

Michael Nilsson Pauli och Daniel Håkansson klarade kraftprovet. Att cykla de 125 milen mellan Malmö och Östersund för att se en match i fotbollsallsvenskan.
– Det var en helt underbar resa genom vårt avlånga land – vilket land vi har med skiftningar i naturen, underbara människor och olika dialekter, säger Michael.

Resan började den 22 maj och gick genom strålande solsken, spöregn, kyla och branta backar. Klockan 18.30 på fredagen var de framme på torget i Östersund.
Förutom matchen var tanken med resan att välkomna Östersund till herrallsvenskan och samtidigt hälsa på hos några andra klubbar. Visst uppstod det ett och annat problem under den sex dagar långa cykelresan – men sammanfattningsvis klarade de sig utan skador på kropp eller utrustning.
– Det gick jättebra och vi kom dit i tid och allt, säger Michael.

De tog inte raka vägen från Malmö till Östersund. I stället hälsade de på hos såväl Falkenbergs FF som Häcken och IFK Göteborg innan färden gick vidare till Borås och Jönköping. Från Jönköping blev det en motsolsvariant av Vätternrundan.
– Det var en fantastisk sommardag längs Vätterns östra strand på en riktigt vacker väg. Vi stannade ofta och åt glass vilket gjorde att jag gick upp lite i vikt, så det är ingen bra metod … Det blev ganska många bakelser och kakor för att hålla i gång mentalt och det är skönt att få i sig något annat än gel. Det ger ingen mättnadskänsla, säger Michael.

Det inledande sommarvädret byttes snabbt till regn och kyla i Motala. Dessutom började backarna dyka upp så smått norr om Örebro. Och det var lite andra backar än Hallandsåsen som de klarade på strax över 18 minuter. Värsta backen var utanför Orsa i Dalarna. Konstant stigning i 80 minuter – och spöregn.
– Vi skåningar mäter rundor i antal mil och funderar inte på höjdmetrar. Men det har vi lärt oss nu. Vi fick använda det lilla hjulet och lättaste växeln en hel del och det gör jag inte ofta i Skåne, säger Michael.

Under hela resan gick det att följa Michael och Daniel på deras Facebook-grupp. Gensvaret var fantastiskt med över 1 600 likes. Även utmed vägarna fick de ett varmt bemötande och flera cyklister anslöt sig under några kilometer.
Framför allt när de började närma sig Östersund. Redan i Åsarna dök det upp cyklister från Östersunds cykelklubb och vid målgången var de runt 40 personer som cyklade tillsammans. Här togs de emot av supportrar till såväl Malmö FF som Östersunds FK.
På lördagen var det dags för den allsvenska matchen och efter diverse intervjuer fick Michael och Daniel äran att cykla in med matchbollen.
– Östersund har tagit emot oss helt fantastiskt och det känns som om hela staden har följt spektaklet. Folk tog emot oss med öppna armar och det var en jippobetonad målgång. Det tog rätt så lång tid att cykla sista biten, men det var helt ok.

Vilket är ditt bästa tips till den som vill göra något liknande?
– Ha cykelbyxor från olika fabrikat så att sittdynan inte sitter exakt likadant. Jag hade två identiska som jag tvättade om vartannat och det var helt fel. Minsta variation där bak är en gudagåva.

Här kan du läsa hur Michael och Daniel tänkte inför resan!

Text: Johan Larsson
Foto: PrivatFotnot: Malmö FF vann matchen mot Östersunds FK med 4–1.