För ungefär tio år sedan återupptäckte Peter Perski cyklingen, något som skulle bli ett av hans största intressen.
Peter Perski tillsammans med Ulf Friberg, Ewa Röse och Allan Svensson i filmatiseringen av Maria Wern.
Vätternrundan har Peter Perski cyklat en gång. 2012 var året, en upplaga som räknas som en av de allra tuffaste någonsin. Men Peter klarade sig runt alla 30 mil.
Allra helst gillar Peter att cykla i Alperna och han drömmer om att få resa tillbaka och uppleva bergen igen.
Artikel

Maria Wern-skådisen: ”Cykling är den ultimata sporten”

2018-11-01

Han började cykla ordentligt för ungefär tio år sedan när han köpte en gammal stålcykel från 1980-talet som han tyckte var ”så fruktansvärt snygg”. Sedan dess har han gett sig på Vätternrundan, cyklat i Alperna och satt upp enmansföreställningen Cyklisten. Möt skådespelaren – och cykelnörden – Peter Perski.
   – Ja, jag är en riktig cykelnörd. Det är jag verkligen, säger han.

Han är mest känd för sin roll som Per Arvidsson i filmatiseringen av böckerna om Maria Wern, där han tillsammans med bland andra Ewa Röse, Allan Svensson och Erik ”Jerka” Johansson löser brott på Gotland. 2008 kom de första filmerna, och tioårsjubileet firas genom att fyra nya har haft premiär på TV4 och Cmore i höst.
   Det var också för ungefär tio år sedan som skådespelaren Peter Perski hittade det som skulle bli hans absolut största intresse – cyklingen.
   – Jag har i och för sig varit intresserad av cyklar sedan jag var liten. Jag hade en granne som cyklade på 1970- och 1980-talet som inspirerade mig. Men jag har inte börjat träna cykling förrän för omkring tio år sedan. Jag höll på med många andra idrotter, och löptränade mycket. Men så fick jag ont i ryggen och det var det som gjorde att jag tog upp cyklingen igen, säger han.

Peter blev biten direkt och har sedan dess inte släppt taget om styret, även om småbarnsår på hemmafronten har gjort att det inte har blivit lika många tramptag den sista tiden. Lika fascinerad är han dock fortfarande. Över det mesta.
   – Jag tänkte på det i morse. Det är verkligen den ultimata sporten. Det är både individuellt och kan vara lagsport, en upplevelsesport … ja, och du kan egentligen göra vad du vill med din cykling. Sedan är det väldigt estetiskt och det går jag i gång på. Cykeln är en rent vacker maskin. Det kan vara så otroligt snyggt – med cykeln och med kläderna, säger han.

För ett par år sedan satte han upp en enmansföreställning – Cyklisten – för att ge sin bild av det fantastiska med sporten.
   – Den ligger i en kartong just nu, men det handlade om just det. En pojke som växer upp och blir fascinerad av cykling.
   Träningsaspekten är en annan del som fängslar honom.
– Den är så hård, såväl fysiskt som psykiskt. Att cykla länge i hög fart, exempelvis långlopp som Vätternrundan är grynhårt. Sedan gillar jag även tillfredsställelsen när man besegrar ett berg.

Vätternrundan, ja. Den genomförde han 2012. Ett år som av många upplevs som ett av de tuffaste loppen av alla de 53 som har körts. Ett ihärdigt regn tvingade rekordmånga att bryta. Peter Perski var dock inte en av dem.
   – Det regnade och jag var blöt hela vägen runt. Det gick upp och ner och känslorna var som att åka berg-och-dal-bana, men det gick bra och jag var rätt nöjd. Totalt sett var det en härlig upplevelse att ha gjort det. Och jag ska göra det igen, men då måste jag ha tid till att träna och vara disciplinerad.

År 2012 var också året när Peter Perski bockade av en annan dröm, när han gav sig av ner till Europa för att cykla sträckorna i Flandern Runt, Paris–Roubaix Liège–Bastogne–Liège – tre av sju klassiska tävlingar som ingår i den så kallade Vårklassikern.
Men de allra bästa cykelminnena har han från de franska Alperna, där amatörloppet La Marmotte äger rum med en avslutning på nästan 2 000 meters höjd på berget Alpe d’Huez.
   – Det är favoritloppet, med ett par riktigt klassiska stigningar. Dit vill jag gärna tillbaka. Men då måste jag få till en ordentlig träningsvår först.

Med tanke på att han har småbarn hemma är det ofta tidiga morgnar som gäller, då han plockar tar ner sin Colnago C59 från väggen, där den vanligtvis huserar, och ger sig ut på vägarna.
   – Jag har en del kompisar som cyklar och ibland får vi till söndagsrundor, men det har hackats upp. Jag är i en period i livet där det är svårt att få till det, så jag kör ofta själv. Jag går upp tidigt och cyklar innan resten av familjen har vaknat.
   I framtiden hoppas han dock att han får mer tid för sin stora hobby.
   – Jag ser fram emot att få bli äldre och ge mig ut ännu mer på vägarna, avslutar Peter Perski.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat, TV4


Peter Perski om …

… Maria Wern-serien:

– Vi har hållit på ganska länge, i tio år och gjort 25 filmer. Vi har varit ett gäng som har setts kontinuerligt och följts åt. Det är roligt att följa med en roll så länge och utveckla den. Alla karaktärerna har utvecklats och det har skapats en historia.

… var han helst cyklar i Sverige:

– Jag har en stuga åt Nynäshamnshållet, där det finns fantastiska cykelvägar som jag gärna kör på. Med varierat och kuperat landskap.

… nästa projekt:

– Under hösten reser jag land och rike runt med pjäsen Några av oss på Riksteatern som är en sann historia om ett par pojkar som satt i koncentrationslägret Theresienstadt. Pojkarna startade en tidning, som så klart var förbjudet, och rapporterade om livet i lägret. Alla utom en överlevde.
– Sedan ska jag vara pappaledig i vår. Det är det jag har framför mig just nu.


Peter perski

Ålder: 48.
Yrke: Skådespelare.
Familj: Sambo och två barn.
Intressen: Cykling.
Roller i urval: Förutom rollen som Per Arvidsson i Maria Wern-serien har han även spelat i filmer som Jägarna och Livet är en schlager samt i tv-serien Rederiet.
Dold talang: ”Jag kan härma Al Pacino”.