Artikel

Linda i mål – som en av de första med Addisons sjukdom

2016-06-22

Team Addison lyckades klara Vätternrundan. Efter drygt 12,5 timme rullade teamet in i mål i Motala och Linda Pettersson blev en av de första med Addisons sjukdom att klara loppet.
– Det var en sådan underbar känsla, säger hon. 

Inför Vätternrundan skrev Cykla och Cykla.se om Linda Pettersson. För tre år sedan diagnostiserades hon med Addisons sjukdom, vilket innebär att man har nedsatt eller ingen binjurefunktion och därmed brist på det livsviktiga hormonet kortisol.
Men hon har inte låtit sig nedslås utan i november förra året anmälde hon sig till Vätternrundan. Dels för att få en utmaning för sig själv, dels för att dela med sig av vad sjukdomen innebär.
Tillsammans med sex vänner och sin sambo bestämde hon sig för att cykla i Team Addisons namn och i lördags morse var det dags.
– När jag såg väderleksrapporterna kände jag att hela det här projektet var på väg att gå om intet. Den typ av förhållanden är inte min kropp rustad för och jag började mentalt förbereda mig på att det här med Vätternrundan kanske var mig övermäktigt trots alls, säger hon.

Men regnet blev inte så häftigt som det först befarades, särskilt inte för Team Addison som startade först 04.16 på natten. Under loppet fick Linda också starkt stöd från sidan, bland annat då Lerumsbon ursprungligen är ifrån Huskvarna och Jönköping, och har delar av släkten kvar där.
– Jag blev rörd till tårar flera gånger och är så tacksam för allt stöd och all uppmuntran jag har fått av familj, släkt, vänner och kollegor inför och under den här resan, säger hon.

När teamet till slut nådde målet kom tårarna ytterligare en gång.
– Det var en sådan underbar känsla att rulla in mot mål. Jag kände mig så oerhört stolt, stark, nöjd och lycklig! För tre år sedan när jag fick min Addison-diagnos stängde jag flera dörrar till saker som jag trodde att jag aldrig mer skulle kunna ägna mig åt. Men i och med den här prestationen har jag insett att jag klarar mer än jag tror och att min sjukdom inte ska få styra mitt liv. Istället ska vi samarbeta – Addison och jag, säger Linda, som med sin prestation vill inspirera andra med Addisons sjukdom att våga tro på sig själva och inte låta sjukdomen bestämma riktningen.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Här kan du läsa om vad Linda tänkte inför loppet. LINDA PETTERSSON

Ålder: 42.
Bor: Lerum.
Familj: Sambo och 15-årig bonusdotter.
Yrke: Jobbar på Husqvarna Construction Products i Jonsered.
Intressen: Cykling, yoga och skidåkning.ADDISONS SJUKDOM

Addisons sjukdom innebär att man har brist på de livsviktiga hormonerna kortisol och aldosteron, på grund av att binjurarna inte klarar av att bilda dessa hormoner som de ska. Symtomen blir allvarligast när kroppen utsätts för stress eller en infektion. Det är en livslång sjukdom, men man kan leva som tidigare med hjälp av mediciner.

Symtomen skiljer sig från person till person, men vanligt är att man: blir mycket trött och orkeslös, får ont i leder och muskler, tappar aptiten och går ner i vikt, blir sugen på salt, blir yr när man reser sig upp, får mer pigment i huden så att man ser brunare ut än tidigare.

Läs mer på www.addison.se.TEAM ADDISON

Startades av Martin Norrman, som också grundade Svenska Addisonföreningen för drygt tio år sedan när han fick diagnosen. Syftet med klubben är att sprida information om Addisons sjukdom i samband med olika cykellopp.

Läs mer på www.facebook.com/teamaddison1 ochwww.teamaddison.se.