Artikel

Längsta dygnet i Markoolios liv

2016-06-19

Artisten Marko ”Markoolio” Lehtosalo, 41, vägrade att ge upp.
Sent på lördagskvällen, klockan 22.25, var han i mål i Vätternrundan.
– Vi har nog slagit rekord. Jag tror att vi cyklat längst av alla – räknat i tid, pustade Markoolio när hans och polaren Fredrik Birgings lopp var över.

 ”Jaaaaaaaaaaa!!!”
Så lät det i strålkastarskenet vid pass 22.25 i målfållan i Motala. Det var Markoolio som brast ut i detta högljudda vrål. Att det var hämtat direkt från hjärtat rådde det ingen tvekan om. För Markoolio och parkamraten på Rix FM Morronzoo, stationens nyhetschef Fredrik Birging, blev Vätternrundan en hysteriskt utdragen historia.
Det tog duon 19 timmar och 55 minuter att fullfölja den här klassikern.
Vi upprepar 19.55. Nästan ett helt dygn således.

Undra på att lättnaden var total när färden slutligen var över.
– Det är helt sinnessjukt. Har man inte cyklat 300 km, då vet man inte vad 300 km är, menade Markoolio i intervjun med loppets speaker.

Nog kunde den populäre sångartisten och skådespelaren ana att cykelresan runt den vidsträckta Vättern skulle bli jobbig, men han hade aldrig föreställt sig att det skulle bli hans livs längsta dag. I videobloggen på Rix FM Morronzoos Facebooksajt lämnade han och Fredrik flera uppdateringar under loppets gång. Vid tredje sista depåstoppet, i Boviken söder om Askersund, vittnade han om vilket mäktigt äventyr han var ute på.
– Det har varit en hård prövning, berättar Markoolio i klippet.
– Jag kan säga så här: med tanke på det väder vi haft så har det varit hemskt tycker jag. Jämför man Vätternrundan med Vasaloppet så är det sistnämnda som en söndagsutflykt. Men vi har kämpat.

Vid den tidpunkten låg herrar Lehtosalo och Birging onekligen i bakvattnet bland deltagarna. Ändå var de välbekanta radiorösterna vid gott mod. Det hördes i inslaget hur stolta de var över sin prestation – och att det är något de kommer att tala länge om.
– Man måste göra det här för att förstå hur långt 30 mil på cykel är. Det är svårt att förstå annars, menar Markoolio och berättar vidare:
– Vi har fått punka, jag var nära att krackelera i Jönköping och jag höll på att köra i diket. Ja, herregud alltså, vad trött man är.
Särskilt Vätterns västra sida visade sig bli en knallhård utmaning.
– Det började bra. Först var det väldigt flackt ner mot Jönköping. ”Det här blir tvärlugnt tänkte jag”. Precis om Vasaloppet. Fast sedan började det kuperade. Bankerydsbackarna. Det var katastrof. Men vi gick inte. Vi kämpade på ettans växel och gick inte uppför en enda backe, säger Markoolio.

I morgon måndag bjuder Rix FM Morronzoos tappra Vätternrundanhjältar på eftersnack. Räkna med en utförlig rapport om en lördag som Markoolio och Fredrik aldrig glömmer.
http://www.rixfm.se/rix-morronzoo

Text: Per Gustafsson
Foto: Rix FM Morronzoo