Foto: Magnus Stålberg (www.bilderavmig.se)
Foto: Magnus Stålberg (www.bilderavmig.se)
Artikel

Landslagslöfte med Clara mål

2017-03-03

Qatar, Georgien, Spanien och Frankrike. Cykelvärlden har öppnats för det blågula löftet Clara Lundmark. Men junioren från Norberg nöjer sig inte med att storögt beundra alla duktiga konkurrenter. Det här är en värld som Clara tänker erövra.

Frågan, som avslöjar de högburna ambitionerna, handlar egentligen om cykeltalangens proffsdrömmar. Efter ett självklart ”det är klart att jag vill bli proffs” tillägger hon med härlig tydlighet:
– Jag vill bli bäst och stå högst på pallen.

Så rakt och okomplicerat uttrycker sig en 17-åring med stora ambitioner, omutlig inställning och en vilja lika hård som järnmalmen som en gång utvanns i hemtrakterna. Och hon låter vare sig kaxig eller stöddig. Uttalandet faller sig snarare fullt naturligt. Det hörs att det är uppriktigt och direkt från hjärtat.

Samtidigt finns en nödvändig insikt i den här målmedvetna junioren. Clara vet att vägen mot toppen ännu är i sin början. Vardagen på cykelgymnasiet i Falun genererar bra träning och värdefulla lärdomar, men den verkliga skolan finns bortom våra inhemska gränser.

Claras 2016 underströk den saken.
– Det var tveklöst mitt bästa år hittills, framför allt fick jag chansen att komma ut i världen och köra. Att få ta på sig landslagsdräkten och vara med i större tävlingar, och se hur det går till, gav rejält med erfarenhet.

Omsatt i praktisk mening pratar vi om en slags hårdhet; mentaliteten att spärra ut armbågarna och ta för sig i en omgivning där försiktighet automatiskt innebär en plats i kön.
– Här hemma i Sverige är vi inte jättemånga tjejer som tävlar. Startfälten är lite tunna ibland. Kommer man ut i världen är det mycket större klungor. Kampen är hårdare om positionerna, det händer mer under loppen, det är en helt annan stress. Det är mer cykel helt enkelt.

Clara säger att beskrivna hetluft varit kolossalt utvecklande.
– Jag har lärt mig mycket om sättet att köra i en klunga. Jag har blivit modigare.

Jag vill bli bäst och stå på pallen.

Om klungorna hon tampades i var ruskigt täta gällde det också tävlingskalendern i hög grad. Insatserna hemma i Sverige, med dubbla juniorguld vid SM i Västerås som höjdpunkt, varvades med återkommande lopp i utlandet. Största uppgifterna var VM i Doha i Qatar och EM i Plumelec i den franska provinsen Bretagne.

Resultatmässigt hamnade den lovande landsvägscyklisten utan undantag i skiktet kring plats 40–50, men märk väl; i fjol var hon förstaårsjunior och ett oskrivet kort i stora mästerskap. Fast ett rejält avtryck hann det ändå bli. I juniorernas linjelopp i Plumelec. Efter tio kilometer var en trio loss med knappa minuten, en fransyska, en ryska – och en erkänt stark spurtare från Sverige.
– Det var lite oväntat, medger Clara villigt och fortsätter:
– Men det var kul att vara med där och sätta färg på loppet och visa upp sig.

Sedan, när banans mest kuperade partier tog vid, gick utbrytningen upp i rök. Clara var dock nöjd med prestationen. Hon fick blodad tand.
– Just att åka internationellt betyder jättemycket. Jag tycker att det är mycket roligare och känner att det gör mig mer motiverad. Det stärker min passion för att cykla.

Attityden lovar gott. Idrottandet, som i tidig ålder började med skidåkning, har tagit henne ut i en värld där hon successivt vill klättra mot toppen. Fjolåret innebar stora framsteg, men hon säger att 2017 ska bli ett ännu bättre år.

Clara vet vad hon vill och det har ni säkert förstått. Av hennes Clara svar.

Text: Per Gustafsson
Foto: Magnus Ståhlberg


CLARA LUNDMARK

Ålder: Fyller 18 i april.
Bor: Norberg.
Klubb: Norbergs Cykelklubb.
Kort om Clara i övrigt:

  • Studerar andra året på Hagströmska gymnasiet i Falun med cykel som idrottsinriktning.
  • Deltog 2015 på ungdoms-OS i Tbilisi i Georgien.
  • Gjorde under 2016 sitt första år som junior. Säsongen blev innehållsrik: dubbla JSM-guld i Västerås, VM-debut i Qatar, två EM-insatser i Frankrike och fullbordade etapplopp i såväl Nederländerna som Tyskland.

Snabbfrågor

Har du några förebilder?

– Någon som är otroligt bra och häftig att se är Peter Sagan. Han är så mycket mer än en grym cyklist, han är en symbol för sporten. Tack vare att jag själv åkte VM fick jag uppleva när han cyklade hem världsmästartiteln på plats. Att följa ett proffslopp på nära håll var riktigt häftigt.

Vilka är dina närmaste mål?

– Det största för min del under 2017 är VM i norska Bergen. Jag satsar allt på att ta mig dit och förhoppningsvis prestera en stark insats. Och det gäller egentligen hela säsongen i stort. Jag vill få till en bra placering i ett stort lopp.

Hur ser du på att åka Vätternrundan i framtiden?

– Tanken har slagit mig. Det är en sådan sak jag gärna vill hinna med i livet. Men kanhända börjar jag med Tjejvättern. Det är en kortare distans. Sedan får vi se när det är dags för den stora rundan. Helt klart kommer jag att ställa upp någon gång.