Artikel

Cykelförbundet skrotar satsning på seniorer

2016-12-02

Sportchefsrollen försvinner ­– och mer ansvar läggs på förbundskaptenerna.
Samtidigt blir det endast junior- och ungdomslandslag i fortsättningen.
Stora förändringar väntar när Svenska cykelförbundet testar nya grepp.

Nyligen arrangerade Svenska cykelförbundet (SCF) ett landslags- och talangläger i Båstad. Samtliga sju cykelgrenar var representerat och vid tillfället drogs riktlinjerna för 2017 upp.
Då kom besked om att förbundsstyrelsen just nu arbetar på en strategi och en handlingsplan och som ett led i detta ser de över organisationen i SCF.
– Vi har lagt en plan för de åtta kommande åren. Vår ambition är att fortsätta storsatsa på ungdomsverksamheten och göra vårt yttersta för att utbilda framtida cyklister, säger SCF:s ordförande Stefhan Klang.

Samtliga seniorlandslag skrotas, förutom i mästerskap, och i stället lägger förbundet all kraft på junior- och ungdomslandslagen.
– De cyklister som är landslagsaktuella och över 23 år står oftast redan på egna ben, och vi kan inte längre tillföra så mycket. Cyklister som Jenny Rissveds och Emma Johansson har inte på många år behövt någon stöttning från förbundet. I dag står proffsstallen för en väsentlig del av verksamheten och vi kan inte, med våra ekonomiska resurser, ge ett kontinuerligt program för de äldre. Därför väljer vi att fokusera på ungdomarna i fortsättningen, säger Klang och fortsätter:
– När det däremot handlar om mästerskap är vi givetvis glada och stolta över att cyklisterna representerar det svenska landslaget.

En annan förändring är att Jonas Ljungblad, som sedan 2013 varit verksam som sportchef i Svenska cykelförbundet, avslutar sitt uppdrag vid årsskiftet. Den tjänsten kommer dock inte att tillsättas.
– I stället kommer förbundskaptenerna i de sju olika grenarna att få ett utökat ansvar. Dessa kommer att axla flera av de uppgifter som tills nu har legat på Jonas. Vi håller som bäst på att rekrytera fyra nya förbundskaptener inom landsväg, MTB, BMX och paracykel. Dessutom ska en utbildnings- och utvecklingsansvarig anställas på deltid, förklarar Stefhan Klang.

Text: Freddy Berg
Foto: Svenska cykelförbundet