I lördags sprang Kristalina Smårs över mållinjen, vilket inte bara innebar att hon hade klarat av sin tredje Klassiker. Nu har hon också det kvinnliga Klassikerrekordet.
I år var hon rejält förberedd inför Vansbrosimningen och lyckades sätta personligt rekord.
Vätternrundan cyklade Kristalina tillsammans med gänget i Team Mustasch.
Vasaloppet gick som smort. Mycket tack vare en hel del träning i stakmaskinen inför.
Artikel

Nytt Klassikerrekord – Kristalina är bäst genom tiderna

2019-10-04

Efter ett starkt Vasalopp i mars bestämde sig Kristalina Smårs för att gå för Klassikerrekordet. Och när hon sprang över mållinjen i Lidingöloppet sista helgen i september blev hon den snabbaste kvinnan någonsin att genomföra de fyra Klassikerloppen.
    – Det var kul att det gick vägen och faktiskt lite bättre än vad jag hade tänkt mig, säger 27-åriga Kristalina till Cykla.se.

I början av 2017 började Kristalina Smårs på sin första Klassiker. Det gav sug efter mer. Bara två försök senare kan hon titulera sig som snabbaste kvinnan någonsin att skida Vasaloppet, cykla Vätternrundan, simma Vansbrosimmet och springa Lidingöloppet under ett år.
    – Inför min första Klassiker hade jag inte tävlat särskilt mycket alls. Men det gick ganska bra och jag lyckades klara en Superklassiker (under 24 timmar totalt). Men allt var ju första gången, så jag tänkte att jag säkert kan förbättra mig om jag gör det igen, säger hon.

Kristalina Smårs beskriver sig som en tävlingsmänniska och det är inte svårt att lista ut varför. När hon stakade i väg för tredje gången mellan Sälen och Mora var hon bättre förberedd än tidigare. Något som märktes i spåren.
    – När jag kom upp för den långa första backen och började staka längs myrarna kände jag att jag hade bra fart och låg puls, så det var bara att staka ännu fortare. I första depån var jag en halvtimme tidigare än jag hade planerat. När det var två mil kvar började det gå tyngre, men det var bara att bita ihop, säger hon.

Hon kom in i mål efter knappt sex timmar, vilket också var 25 minuter snabbare än tiden som tidigare rekordhållaren Annie Thorén gjorde.
    – När jag fick så pass bra skidtid insåg jag att det var min chans att slå rekordet. Det är trots allt på Vätternrundan och Vasaloppet man kan kapa tider, så det här var riktigt bra förutsättningar.

Inspirationen ökade och inför sommarens Vätternrundan sökte hon därför ett snabbt gäng att cykla med. Lyckan blev gjord när hon blev antagen till Team Mustasch.
    Men om Vasaloppet gick lätt, så var Vätternrundan en tuffare utmaning. Hon höll på att släppa gruppen både en och två gånger, men ett starkt pannben och omtänksamma klungkamrater räddade henne till en tid under sju timmar.
    – Det kändes omöjligt längs vägen. Men tack vare teamet och lagkänslan klarade jag av det och det blev världens lyckorus när jag gick i mål.

Vansbrosimningen, med personbästa, gick av bara farten innan det i slutet av september var dags för den avslutande etappen – Lidingöloppet. Där räckte det att hon sprang två minuter långsammare än förra året. Men liksom på Vasaloppet gick det snabbare än beräknat. Betydligt snabbare.
    – Jag tog det lite lugnare på slutet, men kom i mål just under 2,18 och slog det gamla Klassikerrekordet med 14 minuter. Det får jag säga att jag är nöjd med, säger Kristalina.

Hur kändes det när du gick i mål?
– Jättebra så klart. Jag sprang med armarna i luften när jag tog mig över mållinjen. Jag hade kämpat så hårt under hela året, säger Kristalina, som träffade på den tidigare rekordhållaren Annie Thorén strax före starten av Lidingöloppet.
    – Jag gick fram och hälsade och sa att jag skulle försöka slå hennes tid och hon var positiv och sa att rekord är till för att slås.

Vad är det som gör Klassikern så speciell?
– Det är väldigt kul! Framför allt att det är en sådan folkfest på varje grej. Så stora event och ett stort spann på deltagarna. Från eliten och 80-åringar till folk som inte tränar alls. Men i stort sett alla fixar det, något man blir stärkt av. Jag älskar träning och uthållighetssporter och det är extra kul att det är så många andra som också gör det.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat


Kristalina Smårs

Ålder: 27 år.
Bor: Nora & Belgien.
Yrke: Ekonom & studerar till PT.
Familj: Pojkvän i Belgien.
Intressen: Träning, vandring, läsa.

Kristalinas rekordtider:

  • Vasaloppet (Öppet spår): 5:57:53
  • Vätternrundan: 6:54
  • Vansbrosimningen (Öppen älv): 52:09
  • Lidingöloppet: 2:17:57

Totaltid: 16 timmar, 2 minuter, 18 sekunder.