Klas Elm ser flera fördelar med att cykeln får tas med på tågen.
Artikel

Kravet: tillåt cykeln på tågen

2018-06-02

Turismen är ett skäl, den långväga pendlingen ett annat. I ett debattinlägg på SVT Opinion skriver Klas Elm och Lars Strömgren, vd respektive ordförande på Svensk Cykling, att cykelförbudet på tågen måste tas bort.
– Tillåts vi att ta med cykeln på tågen möjliggörs en rörlighet, säger Klas Elm.

 Vi svenskar behöver inte ta oss långt för att hitta ett fungerande system där cyklar tillåts tas med gratis på tågen. I både Danmark och Holland finns utrymmen på tågvagnarna väl anpassade för cyklister.
– Det finns många bra exempel på länder som har anpassat tågen efter cykeln. Det handlar inte om någon rocket science, utan det krävs bara utrymmen på tågen, säger Klas.

I nuläget finns ett fåtal operatörer på vissa sträckor som tillåter cyklar. Men där beskriver Klas det som krångligt och att det knappast uppmuntras.
– Tillåts vi att ta med cykeln på tåg möjliggörs en rörlighet. Turismen, både den inhemska och den internationella, skulle öka men just nu stänger vi den ute.
– Sedan har vi den långväga pendlingen. Den försvåras när man inte får ta med cykeln på varken tåg eller buss. Nu väljer vi i stället att ta bilen.

Klas tror att det handlar om en ovilja bland operatörer och de som handlar upp trafiken. Ofta hänvisas det till platsbrist och säkerhetsfrågor, men där kan lösningen vara en kompromiss.
– Jag förstår att alla inte alltid kan ta med cykeln på tågen. Tar vi Stockholm som exempel förstår jag att det blir trångt vid rusningstider. En lösning kan vara att man hoppar av på stationen innan och sedan cyklar den sista biten. Jag tror inte att cyklister har något emot att cykla den sista kilometern eller vad det kan vara.

Debattartikeln som publicerades på SVT Opinion är en del i ett långsiktigt arbete.
– Vi har arbetat länge för att öka trycket. Det är en fråga som kommer allt högre upp på den politiska agendan. Vi ser att det finns en stor efterfrågan och det är viktigt att folk ser att den här frågan lever, säger Klas.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock

Länk till debattinlägget hittar du här