Philippa Evers och Amanda Rangert genomför sin första Philippa Evers och Amanda Rangert genomför sin första "deltävling" i En Svensk Klassiker på skidor. Därefter ska cykeln fram och asfalt börjar nötas inför Vätternrundan.
Därför kommer Philippa att klara loppen enligt Amanda: ”Jag känner ingen som har så tjockt pannben som Philippa. Dessutom har hon ett jäklaranamma som aldrig har skådats. Hon har knappt stått på ett par skidor, men säger att det här fixar vi. Den största styrkan är dock pannbenet som jag kommer att glida med på.” Därför kommer Amanda att klara loppen enligt Philippa: ”Hon tycker aldrig att något är jobbigt, tackar aldrig nej till saker och tar tag i saker som när vi ska träna. Hon är disciplinerad utan att det känns jobbigt. Tillsammans är vi en bra kombination som kommer att klara av det här, tillsammans.”
Därför kommer Philippa att klara loppen enligt Amanda: ”Jag känner ingen som har så tjockt pannben som Philippa. Dessutom har hon ett jäklaranamma som aldrig har skådats. Hon har knappt stått på ett par skidor, men säger att det här fixar vi. Den största styrkan är dock pannbenet som jag kommer att glida med på.” Därför kommer Philippa att klara loppen enligt Amanda: ”Jag känner ingen som har så tjockt pannben som Philippa. Dessutom har hon ett jäklaranamma som aldrig har skådats. Hon har knappt stått på ett par skidor, men säger att det här fixar vi. Den största styrkan är dock pannbenet som jag kommer att glida med på.”
Artikel

Kompisarna satsar på En Svensk Klassiker – ”Det som triggar är utmaningen”

2024-12-13

Sett till anmälningarna de senaste åren vill allt fler unga tjejer genomföra En Svensk Klassiker. Två av dem som ska göra allt för att klara av det under 2025 är Amanda Rangert och Philippa Evers.
– Det som triggar är själva utmaningen, att det är fyra rejäla distanser som ska klaras av under ett år, säger Amanda.

Det är två sport- och idrottsintresserade tjejer som håller på att ladda som bäst inför utmaningen som väntar. Amanda, med bakgrund inom orientering hemma i Huskvarna och Philippa, som växte upp i Lidingö, med handboll på sitt idrottsschema.
Men nu blir det annat ljud i skällan även om…
– … Klassikern känns som en grej som har funnits där på bucketlisten genom åren, säger Amanda.

Philippa och Amanda träffades under utbildningen till läkare i Linköping, blev snart vänner, och slutför i dag sina studier som AT-läkare på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.
Tanken om En Svensk Klassiker dök upp i våras. Mest som en kul grej som ingen skulle våga nappa på. Men…
– Det var nog min idé och kanske sa jag att ”ska vi inte göra en Klassiker?” och tänkte att det är ingen som kommer att haka på. Men den här galningen gjorde det. Och när jag började hetsa lite på skoj började hon hetsa om att ”ska vi boka då?” Då fanns det ingen återvändo, säger Philippa.
– Att göra En Svensk Klassiker hade varit ett slags stående skämt ett tag, men vi har båda vetat om att det har funnits någon slags seriositet bakom. Och i höstas bestämde vi oss och bokade alla fyra loppen direkt, säger Amanda.

Vasaloppet, Vätternrundan, Vansbrosimningen och Lidingöloppet blir allt populärare bland unga tjejer. Statistik från september, redovisat på En Svensk Klassikers webbsida, visar att antalet kvinnor mellan 18 och 30 år som genomförde Lidingöloppet 30km ökade med 65 procent jämfört med ifjol.
Även Vätternrundan såg i år en ökning med 44 procent fler anmälda i samma målgrupp än 2023.
– Jag tycker definitivt att man har sett fler inlägg på sociala medier om att tjejer tränar och gör egna saker i grupp. Och ju mer matad med info man blir, desto mer vill man göra det själv, säger Amanda och får medhåll av Philippa:
– Jag håller med, det är kul att tjejer tränar mer i grupp. Jag och Amanda tränar mycket tillsammans och vi flirtar med andra tjejer för att få dem att hänga med och cykla runt Vättern med oss, det vore jätteroligt.

Under vintern är planen att träna mycket kondition och – om/när vädret tillåter – även skidåkning. Annars får det bli stakmaskin på gymmet. Dessutom är det gemensam crawlträning en gång i veckan.
– Jag gick en löparkurs för ett och ett halvt år sedan för att komma i gång och har blivit nyfrälst på distanssport. Vem kunde tro då att jag nu gärna springer tolv kilometer en söndag, säger Philippa och skrattar.
– Och så blir det styrketräning för att stärka rätt muskelgrupper. Dessutom har vi bokat en träningsresa till Orsa i vinter för att garanterat få skidåkning i benen, säger Amanda.

Vad känns på förhand som det smidigaste klassikerloppet?
– Spontant vill jag säga Vansbro, men jag tycker att det är lite läskigt med vatten. Lidingö är jag mest bekväm med tack vare att jag känner mig trygg med löpning, säger Amanda.
– Jag håller med Amanda om simningen, men samtidigt kommer jag nog att vara mest nervös inför Lidingö eftersom jag inte kan komma ifrån att sätta upp tidsmål där, det kommer jag inte att göra inför de andra, säger Philippa.

Och tuffast blir…?
– Fasan Vasan! Jag har åkt maximalt två mil skidor under hela mitt liv, men samtidigt är jag taggad inför skidträningen, säger Philippa.
– Jag känner mig obekväm inför Vätternrundan eftersom det är så långt, men förhoppningsvis får vi bra väder och tiden får bli vad den blir. Och när det gäller Vasan så kommer vi att nå Mora tillsammans, säger Amanda.

Om drygt tre månader är det dags för den första deltävlingen och nu ligger fokus på att klara de nio skidmilen i Dalarna. Därefter ska cykeln fram och asfalt börjar nötas inför Vätternrundan.
– Vi kommer att klara det och det är lätt att komma ut och träna när man har ett mål att nå. Det blir en social grej och det mår man väldigt bra av, liksom träningen, säger Amanda.
– Och när vi är klara, efter målgång på Lidingöloppet, ska diplomet ramas in och hängas upp där det verkligen syns, säger Philippa.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Hjalmar Selskog

Amanda Rangert

Ålder: 26.
Gör: AT-läkare.
Bor: Huskvarna.
Familj: Sambo Martin, mamma, pappa, två systrar och en hund.
Intressen: Orientering, engagerad i IKHP, vara ute i naturen, hänga med sportiga kompisar.
Därför kommer Philippa att klara Klassikern: ”Jag känner ingen som har så tjockt pannben som Philippa. Dessutom har hon ett jäklaranamma som aldrig har skådats. Hon har knappt stått på ett par skidor, men säger att det här fixar vi. Den största styrkan är dock pannbenet som jag kommer att glida med på.”

Philippa Evers

Ålder: 28.
Gör: AT-läkare.
Bor: Jönköping.
Familj: Sambo Anton, mamma, pappa, en bror och en hund.
Intressen: Träna, tycker om att laga mat, umgås med kompisar.
Därför klarar Amanda Klassikern: ”Hon tycker aldrig att något är jobbigt, tackar aldrig nej till saker och tar tag i saker som när vi ska träna. Hon är disciplinerad utan att det känns jobbigt. Tillsammans är vi en bra kombination som kommer att klara av det här, tillsammans.”

En Svensk Klassiker

  • Skidor, klassisk stil, Vasaloppet 90 km, Öppet Spår 90 km, Nattvasan 90 km eller Engelbrektsloppet 60 km
  • Cykel, Vätternrundan, 315 km
  • Simning, Vansbrosimningen, 3 km, eller Vansbro Öppen Älv, 3 km
  • Löpning, Lidingöloppet, 30 km

En Svensk Klassiker – Halva

  • Skidor, klassisk stil Vasaloppet 45 km, Nattvasan 45 eller Engelbrektsloppet 45 km
  • Cykel, Halvvättern 150 km
  • Simning, Vansbro Halvsim 1,5 km
  • Löpning, Lidingöloppet, 15 km

En Svensk Klassiker – Tjej

  • Skidor, klassisk stil Tjejvasan 30 km, Vasaloppet 30 km, Nattvasan 30, Kristinaloppet 30 km eller Engelbrektsloppet 30 km
  • Cykel, Tjejvättern 100 km eller Vätternrundan 100 km
  • Simning, Vansbro Tjejsim 1 km eller Vansbro Kortsim 1 km
  • Löpning, Rosa Bandet-loppet 10 km 

En Svensk Klassiker – Korta

  • Skidor, Klassisk stil Tjejvasan 30 km, Vasaloppet 30 km, Nattvasan 30 eller Kristinaloppet/Engelbrektsloppet 30 km
  • Cykel, Tjejvättern 100 km eller Vätternrundan 100 km
  • Simning, Vansbro Tjejsim 1 km eller Vansbro Kortsim 1 km
  • Löpning, Rosa Bandet-loppet 10 km