Kenth Hjerpe är motocrossföraren som hittade en ny favoritsport – en hoj utan motor. Kenth Hjerpe är motocrossföraren som hittade en ny favoritsport – en hoj utan motor.
Gruppcykling och det sociala är en av de största anledningarna till att Kenth fastnade så för cykling. Gruppcykling och det sociala är en av de största anledningarna till att Kenth fastnade så för cykling.
Vinter, kyla och annat Vinter, kyla och annat "halvtaskigt väder" är inget som hindrar Kenth från att ge sig ut på cykeln. I stället ser han det som motiverande.
Artikel

Kenth valde bort motorn för nya favoritsporten

2023-02-16

Kenth Hjerpe har alltid haft en förkärlek till hojar med två hjul. Först sådana med motor, men numera är det enbart cykeln som gäller – året runt.
    – Den sociala delen av sporten är helt fantastisk, säger han.

Snö, regn, vind eller härligt varma soldagar. Vädret spelar ingen stor roll för om huruvida 46-årige Kenth Hjerpe ska ge sig ut på cykeln. Och så har det varit de senaste åren – allt sedan den där gången som han hakade på ett kompisgäng som skulle cykla snabbt runt Vättern.
    – Jag fattade inte riktigt varför de frågade mig, men det gick ju inte att banga, säger han och skrattar.

Och trots att Kenth cyklade Vätternrundan redan 2014, så som en del i Klassikern, var det den gången fyra år senare som han fastnade för att cykla med andra. Och det rejält.
    – Jag har alltid varit idrottsintresserad och har bland annat kört motocross i hela mitt liv. Men efter den rundan runt Vättern fick jag verkligen upp ögonen för gruppcykling. Att med hög fart köra långt tillsammans, säger han.

Kenth lade crosshandskarna på hyllan

Samtidigt upptäckte han också hur lätt det var att få till träning, jämfört med motocrossen.
    – Det slet heller inte så mycket och framför allt var det väldigt trevligt. Särskilt långrundorna med kompisarna, där man stannar och fikar – och kanske tar någon bärs. Så 2019 lade jag crosshandskarna på hyllan.

Samma år klarade Kenth Superklassikern – att genomföra de fyra loppen med en totaltid på under 20 timmar (för män, 24 timmar för kvinnor) – och sedan dess har träningen nästan uteslutande skett på en hoj. Utan motor.
    Han växlar gärna mellan landsväg och mountainbike, mycket beroende på årstid och externa förutsättningarna.
    – Det är en skön mix. Framför allt under höst, vinter och vår är det skönt med MTB, när landsväg kan bli lite kyligt.

Motiverande att cykla i ”halvtaskigt väder”

Men annars stoppar inte minusgrader honom från att sätta sig på sadeln och ge sig ut på träningspass.
    – Jag tycker att det kan vara ganska skönt att ge sig ut i halvtaskigt väder också, det är motiverande på något sätt. Inte minst efteråt när man sätter sig med en kopp kaffe framför brasan.
    – Det handlar bara om att ha rätt kläder på sig, att inte frysa om händer och fötter. Gör man det kan det bli plågsamt. Jag har alltid lidit av att ha kalla fötter, men den här vintern har jag skaffat mig ett par elstrumpor. Det var helt klart mitt bästa köp, en riktig game-changer…

Hur Kenths cykelår 2023 kommer att se ut är inte helt spikat än. Klart är i alla fall att det blir en del lopp, såväl i skogen som på landsvägarna.
    – Så mycket familjen tillåter, höll jag på att säga, säger Kenth och skrattar.

Troligtvis blir det också en ny tur runt Vättern i juni.
    – I någon form… Jag har cyklat i sub-grupper ett antal år på raken nu, och har alltid sagt att jag någon gång borde utnyttja depåerna också. Så vi får se. Hur som helst är det ett fantastiskt lopp, med en underbar stämning och inramning.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

Kenth Hjerpe

Ålder: 46.

Bor: Kisa, i Östergötland.

Familj: Fru och tre barn (7, 11 och 15 år).

Yrke: Lösningsarkitekt inom it-branschen.

Intressen: Idrottsfysiologi, fotografering och familjen.

Följ Kenths cykeläventyr på instagram, @kenthhjerpe.