Jonas Bohr ska cykla för ett världsrekord. Jonas Bohr ska den 10 juli försöka sätta nytt världsrekord i solokörning. Till sin hjälp har han sin cykel – och den perfekta arenan.
Jonas Bohr på sin tempocykel. Tiden som ska slås är lite drygt fyra timmar och 44 minuter.
Porträttbild Jonas Bohr. Jonas, 54, hittade till sporten för elva år sedan. Nu satsar han mot ett världsrekord.
Artikel

Jonas Bohr ska cykla 20 mil på snabbast tid någonsin

2021-07-07

Det var inte förrän Jonas Bohr hade fyllt 43 år som han upptäckte cyklingen. Nu, elva år senare, är han redo att sätta ett nytt världsrekord i solokörning på 200 kilometer.
– Jag har märkt att jag har en särskild edge på långa, snabba pass. Det tänkte jag försöka nyttja, säger han.

I höstas fick Jonas Bohr höra att en bekant från Norge hade slagit norskt rekord på snabbast solokörning över 200 kilometer. Då växte såväl tanken som känslan att han kanske kunde bättra det.
    – Jag tror jag har den tiden i mig också. Jag hittade World UltraCycling Assosiation, där de samlar officiella rekord på massvis med distanser. Tiden som gäller för 20 mil kändes görbar en bra dag, den har jag i mig, så nu har jag bestämt mig för att försöka slå ett officiellt världsrekord.

Den ultimata arenan

Tiden som ska slås är 4.44 utan någon medryttare. Det ger en snitthastighet på 42,3 kilometer i timmen. Till sin hjälp har han bara sin tempocykel – och den perfekta tävlingsbanan.
    – Jag fick höra att Volvo har en testbana i Borås där de provar sina bilar. Ett varv är 6,2 kilometer i en stor racing-oval. Det såg ut som en dröm som var för bra för att vara sann… men jag kontaktade Volvo och de tyckte att det lät intressant. Bara ett par dagar senare ringde de mig och sa att jag jättegärna fick komma. Då blev hela projektet så mycket roligare, säger Jonas.

Vad tror du blir tuffast med utmaningen?
    – Jag har kört en del liknande grejer och tror inte att det ska vara något problem för psyket. Jag tror snarare att det blir tufft att få i mig rätt mängd energi och kolhydrater utan att magen ska få ett spel.
    – Dessutom kan jag alltid falla tillbaka på att jag har en bra chans att slå 50+-rekordet, om världsrekordet skulle misslyckas.

Den 10 juli är det dags. Och det tåls att understryka att rekordförsöket inte görs av en ung, talangfull landslagscyklist. Jonas är en medelålders man som hittade cyklingen sent i livet.
Han berättar att han alltid har tyckt om idrott, men det var först när han hade fyllt 43 som han upptäckte cyklingen som sport.
    – Jag hade några kompisar som brukade åka till Mallis för att cykla. Ett år hängde jag på. Då blev jag biten och fast direkt, säger han.

Cykling som balsam för själen

Sedan dess har han utvecklat en stor kärlek till sporten. Jonas har också cyklat en av de snabbaste tiderna runt Vättern med Team Serneke, 2019, på 6,37. Han pendlar dagligen till jobbet och älskar att ge sig ut själv med cykeln i det fria för att träna.
    – Jag njuter av varenda timme på sadeln. Tankarna som kommer fram, naturen jag får uppleva. Verkligen ”the freedom of the open road”. Det är som balsam för själen samtidigt som jag får kombinera mitt intresse med att utmana mig själv och tävla.

Det där med att tävla är en stor del av Jonas liv. Men…
    – Det handlar inte om att vinna till varje pris. Däremot älskar jag att mäta mig mot mig själv. Det är väldigt stimulerande att utmana konventioner och normer. Jag är ett lysande exempel som visar att det inte är för sent ”bara för att man är x eller y”. Många i min ålder blir passiva och adapterar en inställning till att de är för gamla. Jag är också gammal, men jag tror att mycket ligger mentalt. Cyklingen har givit enormt mycket som katalysator att visa mig själv och andra att vi ”äldre” klarar mer än vad vi tror.

På lördag, den 10 juli, är det dags. Då vet vi om Jonas Bohr, en 54-årig entreprenör ursprungligen från Västervik i Sverige, blir den snabbaste att någonsin cykla 200 kilometer ensam.
    – Det blir väldigt spännande, säger han.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat

Jonas Bohr

Ålder: 54.
Bor: Sollentuna.
Jobbar: Inom finansbranschen. Driver även Cellexir som har tagit fram tillskottsprodukter.
Familj: Gift och tre döttrar.
Intressen: Kultur, musik och det mesta i sportväg.
Bästa rundan cyklas: ”På Mallorca. Sedan pandemin bröt ut har det varit svårt, men jag brukar åka dit en gång om året för att cykla.”