Artikel

Johan Jureskog – med ständig aptit på nya segrar

2019-08-20

Kocken, entreprenören och estradören Johan Jureskogs liv verkar gå i 180 knutar. I ett rasande tempo öppnas nya restauranger och kötthallar samtidigt som han hinner med att vara föreläsare, TV-kock – och pappa.
    – När jag förflyttar mig mellan mina restauranger och engagemang gör jag det helst gående eller på cykel.

Klockan har precis slagit åtta. Solen lyser från en klarblå himmel, det är några grader kallt och Johan Jureskog har klivit ut från sin lägenhet på Nybrogatan på Östermalm i Stockholm. Han är träningsklädd. På väg till Solna. Det blir en rask morgonpromenad på en timme till gymmet där hans personliga tränare väntar. Där ska 195 centimeter och 110 kilo Jureskog få sig en ordentlig omgång i ett efterlängtat crossfit-pass.
    – Två, tre gånger i veckan tränar jag så här. Visserligen är jag ganska rörlig i mitt jobb, men jag känner att kroppen mår väl av riktig träning.

Johan Jureskog är tveklöst en av Restaurangsveriges hetaste namn just nu. Efter framgångsrika år som landslagskock och flitigt anlitad i tv är det nu stort fokus på affärerna.
    I hans restaurangimperium ingår Rolfs Kök, köttkrogen AG, hamburgerrestaurangerna Jureskogs (snart öppnas nummer tre, denna gång i Lund) och delägarskap i Grill. Dessutom driver han catering-verksamhet, JJ Selection (med bland annat såser som storsäljare), Jureskogs Bageri och AG Kötthandel.
    – Jag älskar att tävla och det är nog en förklaring till att jag hela tiden vill vidare. Jag har svårt att stanna upp och vara nöjd. Men jag startar inte något bara så där. Mina beslut är väl underbyggda, men magkänslan måste alltid vara den rätta. Den har jag alltid litat på och det har fungerat bra hittills.

Tuff bransch

Johan är verksam i en av de absolut tuffaste branscherna vad gäller lönsamhet. När andra branscher har vinstmål på tio procent av omsättningen är villkoren helt annorlunda inom restaurangnäringen där vinstmarginalen generellt är en–två procent.
Tävlingsmänniskan Jureskog ligger klart över branschsnittet och har på ett imponerande sätt lyckats tjäna pengar på sina klassiska restauranger samtidigt som han startat och utvecklat nya verksamheter.
    – Min ambition är inte att jobba stenhårt hela livet. Jag vill bygga upp något och självklart hinna njuta också. Och det tycker jag att jag gör. Träningen är ett sätt, att umgås med vänner eller att ha tid att kryssa fram på en vattenskoter tidiga sommarmorgnar är andra.

Johan Jureskogs förkärlek för bra kött är vida känt. Inte minst genom tv-serien ”Världens bästa burgare” och köttrestaurangen AG i Stockholm.
    När Johan talar om kött blir han snabbt entusiastisk och väldigt tydlig vad han tycker och tänker. På AG levereras förmodligen Restaurangsveriges allra bästa kött. Urvalet av leverantörer är stentufft och för att säkerställa yttersta kvalitet har AG till och med en köttsommelier som borgar för att varje detalj håller hög klass.
    På sina hamburgerrestauranger, som bär hans efternamn, är det snabbmat på en ny nivå som gäller. Både vad gäller kvalitet och inte minst hållbarhetstänk.
    – Hamburgare kan jag. Min idé med Jureskogs är att göra något trovärdigt. Här har vi tagit fast food till en ny nivå. Vi kommer aldrig bli lika stora som de största kedjorna. Men jag hoppas med min närvaro att lyfta hela branschen. Det är min önskan.

Brinner för hållbarhetsfrågan

Hållbarhetsfrågan har för Johan högsta prioritet och Jureskogs jobbar i alla delar på att vara en föregångare.
    – Jag tycker det är sorgligt och fel om man slutar äta kött med motiveringen att det inte är hållbart. Djur behövs för vår fauna och vi behöver kött för att må bra. Människan mår bra av en varierad kost.
– Det är bättre att vi jobbar för att bönderna får förutsättningar att bedriva bra djurhållning. Vi måste lära oss att betala för bra kött, då får bönderna det bättre och djuren mår bra.

Att Johan skulle hamna i restaurangbranschen var knappast något han trodde som liten pojk hemma i Sundbyberg. Mamma jobbade som sekreterare och pappa sålde kläder.
Familjens första utlandsresa till Mallorca skulle visa sig bli helt avgörande för Johans yrkesval. Johan var 14 år och med familjen på Mallis blev det ett antal besök på ”riktiga” restauranger. Johan gillade miljöerna, atmosfärerna och – smakerna.
– Där och då hände något. Jag kände verkligen att jag vill jobba i restaurang. Jag vill laga mat.

Beslutet att utbilda sig till kock var, om man ser på Johans cv, helt korrekt. Under åtta år ingick han i det Svenska Kocklandslaget och 2004 vann han matlagnings-OS.
    Tävlingsmomentet – ”att mäta” – gillar Johan. Dock inte i alla sammanhang.
    – När jag var liten hemma i ”Sumpan” satte mamma och pappa mig i ett fotbollslag i Sundbybergs IK. Jag gjorde förvisso lagets första mål, och mitt enda i -karriären, men fotboll var inte min grej.
    – I stället blev det alla former av racketsporter. Jag har spelat massor av tennis, squash, pingis och badminton genom åren. Det älskar jag. Padel har jag också testat. Alla tjatade om det och tyckte att det var så häftigt … jag blev nästan lite anti. Tills jag provade. Fantastiskt kul.

”Att cykla är överlägset”

Och hemma i lägenheten, bredvid golfbagen, står en landsvägshoj som Johan gillar väldigt mycket.
    – Jag tillhör inte dem som cyklar året runt. Jag vill att gruset ska vara uppsopat. Efter det tar jag fram min hoj och använder den jämt. När jag tar mig mellan restaurangerna så går jag eller cyklar. Cykla är överlägset. Du har perfekt överblick och det går fort. Jag skulle kunna tänka mig motorcykel, men jag har lovat mamma att inte köpa det.

Skulle du gilla en utmaning på cykelsadeln, typ Vätternrundan?
– Jag har funderat både på Vätternrundan och Vasaloppet. Hur mycket behöver jag träna för att klara 30 mil runt Vättern? Jag ska kolla med brorsan (Ludvig) om han är sugen.

OS-guld, restaurang-imperium och egna TV-program i all ära. Men jag gissar att det största i livet för dig inträffade förra året?
– Jag blev pappa för första gången. Helt fantastiskt. Det är tveklöst det största och bästa jag gjort och varit med om.

Text: Bengt Spjuth
Foto: Maria Östlin


johan jureskog

Ålder: 43.
Bor: Stockholm.
Familj:  Fru Paulina och dotter Greta 11 månader.
Yrke: Kock, entreprenör, programledare.
Så ofta cyklar jag: Varje dag (under cykelsäsong)!


johan jureskog om…

… tips på enkel och bra träningsmat:
”Entrecote och sallad.”

… vad han gör innan han somnar:
”Kramar min fru.”

… vad han alltid har i fickan:
”Snus.”

… vilken människa som har betytt mest:
”Min mamma Ginger (uppkallad efter Ginger Rogers, en av tidernas största Hollywood-stjärnor).”

… cykelresan han aldrig glömmer:
”Cyklade in i en bil för några år sedan och flög över motorhuven. Kom undan med lite skrapsår.”

… vad som gör honom glad:
”Fredagskänslan när jag sitter i båten ut till landet.”