Det var tack vare tv-programmet En Svensk Klassiker som Jessica Bené blev inspirerad av att börja träna mer. Hennes första mål blev att genomföra En Svensk Klassiker – Tjej.
Till vardags arbetar Jessica Bené som personlig tränare, ett jobb som hon ser som det perfekta drömjobbet.
Nu hoppas Jessica Bené att Vätternrundan kan köras nästa år. Då kommer hon att hämta ut sitt diplom för genomförandet av En Svensk Klassiker.
Artikel

Jessica Bené vill ha revansch – siktar mot VR 2021

2020-11-30

Jessica Bené älskar att träna. Gärna med nya utmaningar och med långsiktiga mål i kikaren.
    Förra året startade hon En Svensk Klassiker och hade nästan genomfört hela. Men så kom coronapandemin och den sista deltävlingen, Vätternrundan, kunde inte genomföras på plats.
    Men hennes anmälan ligger kvar och nu är förhoppningen att hon ska ta sig runt Vättern 2021.

Jessica cyklade visserligen de 30 milen under tre dagar, som var en av lösningarna i år på grund av pandemin, så klassikerdiplomet finns där att hämta. Men Jessica tycker inte riktigt att det ”räknas”. Hon vill cykla hela loppet på plats, runt Vättern.
    – Jag vill ha revansch. Jag vill cykla hela loppet en gång till, inte bara ta mig runt som jag gjorde 2016, säger Jessica.

När beskedet kom att Vätternrundan ställdes in blev Jessica lite deprimerad och tappade motivationen ett tag. Vansbrosimningen hade klarats av 2019, därefter Lidingöloppet och Öppet Spår i Vasaloppet. Sedan var det ju bara att cykla runt Vättern kvar…
    –Jag hade sett fram emot att klara Klassikern och hade bara Vätternrundan kvar. Det var verkligen deprimerandenär den ställdes in, säger Jessica.
    – Så nu hoppas jag att loppet kan genomföras nästa år och då kommer jag i så fall att hämta ut mitt Klassiker-diplom efteråt.

Tv-program lade grunden

För Jessica Benés del är träning och motion en viktig del av hennes liv. Till vardags arbetar hon som personlig tränare på gymkedjan SATS och fritiden fylls med allehanda aktiviteter för att hålla kropp och knopp i trim.
    Hennes träning mot olika lopp startade inte förrän för sju år sedan och då tack vare ett tv-program på Sveriges Television.
    – Jag höll aldrig på med idrott som yngre, men löpningen hade alltid funnits där från och till. Men när jag sedan såg första avsnittet av En Svensk Klassiker på tv blev jag otroligt inspirerad. Jag tänkte att om de kan, så kan nog jag också, och så bestämde jag mig direkt efter avsnittet att jag ville börja med Tjejklassikern.

Träning viktig del av livet

Sagt och gjort. En Svensk Klassiker – Tjej genomfördes och följdes sedan upp av En Svensk Klassiker – Halva. Träning och motion blev en viktig del i hennes liv, både hemma och arbetsmässigt. Efter 20 år på kontor inom detaljhandeln bytte hon till hälsobranschen och efter fem år blev hon personlig tränare – och hon älskar sitt jobb.
    – Nu är min fasta heltidsanställning även mitt drömjobb och jag får röra på mig varje dag vilket jag mår väldigt bra av, säger Jessica och berättar att En Svensk Klassiker fanns på hennes bucket list sedan tidigare, men att hon till en början ville prova varje enskilt lopp under fyra år. Sedan skulle klassikern genomföras.

Drivs av utmaningar och nya mål

Jessica Bené är en person som drivs av utmaningar. Hon har bestigit Kebnekaise och hoppas någon gång kunna bestiga Kilimanjaro och åka till Nepal för att vandra till Mount Everest Base Camp. Parallellt med sitt arbete försöker hon leva som hon lär och vill inspirera andra till träning genom sitt motto: ”Kan jag så kan du!” Det gör hon bland annat genom det egna företaget Kraft & Drömmar där hon har coaching och håller inspirationsföreläsningar.
    – Speciellt viktigt är det att inspirera andra med hur de kan tänka kring träning nu under dessa tider. Det är ju en utmaning för alla, men det viktiga är att man fortsätter att träna och röra på sig trots bristande motivation, säger Jessica.
    – För mig handlar det om utmaningar och långsiktiga mål, det är det som driver mig i min egen träning. Så när min egen motivation försvann i takt med att mina tidigare uppsatta mål försvann, började jag nu i våras med veteran-friidrott och jag hoppas jag kan vinna en guldmedalj. Om det tar tio år gör ingenting, för mig är det ändå en sporre.

Fokus på Vätternrundan

Nu ligger en stor del av Jessicas fokus på Vätternrundan. Just cykling har blivit något av favoritmotionsformen, även om hon inte är medlem i någon förening eller cyklar tillsammans med andra i grupp. Nu har dock cykelpassen utomhus bytts ut mot spinning eller trainern där hemma, varierat med sprintintervaller.
    – Att ha ett mål håller motivationen vid liv och för mig är det Vätternrundan och friidrotten just nu. Samtidigt behöver vi alla träna för att underhålla konditionen och styrkan. Något som är speciellt viktigt om vi sitter mycket på jobbet, eller som i dessa tider, när vi på grund av pandemin håller oss hemma.
    – Då är det extra viktigt att ta hand om sin kropp, att röra på sig och underhålla sin hälsa. Att i det läget ha någon typ av målfokus gör det hela lättare. Då hittar man ny motivation och ser sina framsteg.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Jessicas tips inför Vätternrundan 2021

  • Håll dig till din plan och revidera den om något annat dyker upp, men se ändå till att genomföra dina träningspass. Då visar man för sig själv att man menar allvar.
  • Underhåll och fokusera på dina mål. Det kan vara så enkelt att man bara berättar för andra vad man gör, vilket kan ge inspiration.
  • Kombinera långpassen. Du behöver kanske inte cykla i flera timmar, utan kan dela upp det i exempelvis en timmes löpning och efter det en timmes cykling.
  • Du behöver inte träna intensivt för ditt mål hela året, men det är viktigt att underhålla träningen under året. När det är 12–13 veckor kvar till loppet är det dags att börja följa ett träningsprogram, och fokusera mer noggrant på dina pass. Jag har till exempel använt mig av de träningsprogram som finns på cykla.se.
  • Hitta även andra träningsvarianter som motiverar dig, tillsammans med andra eller ensam.
  • Bryt ner målen månadsvis och på veckobasis. Varje vecka är en ny vecka med nya delmål.

Jessica Bené

Ålder: 44 år.
Familj: Gift och har två barn, 16 och 13 år, och en hund.
Bor: Åkersberga.
Gör: Personlig tränare på SATS och driver det egna företaget Kraft & Drömmar.
Intressen: ”Jag gillar att skriva och har bland annat skrivit en bok om inspiration, Boostboken – Hitta din kraft och uppfyll dina drömmar! Tycker också om att läsa om personlig utveckling och om andra som uppnått sina mål och uppfyllt sina drömmar”.
Det drömmer jag om:  ”Jag har många drömmar på min bucket list och många av dem är redan uppfyllda. Jag drömmer om att bestiga Kilimanjaro och vandra till Mount Everest Base Camp, att bo vid havet och äga en egen brygga. Jag vill skriva åtminstone en bok till. Att genomföra en fjällmara låter också roligt. Det viktiga är att hålla drömmarna vid liv. Så länge man tar steg i riktning mot sina drömmar så spelar det ingen roll hur små stegen är, bara man kommer framåt”.