Det finns inte mycket som går upp mot en cykeltur. I alla fall om man ska tro cykelentusiasten Jesper Hjortsberg som låter hjulen rulla hela året. Det finns inte mycket som går upp mot en cykeltur. I alla fall om man ska tro cykelentusiasten Jesper Hjortsberg som låter hjulen rulla hela året.
”Med lite säkerhetstänk är det bland det mest frihetsgörande som man uppleva den tiden på året”, menar Jesper om att cykla på en snötäckt sjö. ”Med lite säkerhetstänk är det bland det mest frihetsgörande som man uppleva den tiden på året”, menar Jesper om att cykla på en snötäckt sjö.
Cykling ska vara ett äventyr och ibland tar vägarna slut. Då är det bara att bära cykeln tills det blir åkbart igen. Det är en av tjusningarna med att cykla. Cykling ska vara ett äventyr och ibland tar vägarna slut. Då är det bara att bära cykeln tills det blir åkbart igen. Det är en av tjusningarna med att cykla.
Med rätt kläder och dubb på däcken är det inga problem att vintercykla, menar Jesper. Snön i skäggstubben får man se som en bonus. Med rätt kläder och dubb på däcken är det inga problem att vintercykla, menar Jesper. Snön i skäggstubben får man se som en bonus.
Vad väntar bakom nästa krön? Eller nästa sväng? Det är det som är tjusningen med att ge sig ut på vägarna. Vad väntar bakom nästa krön? Eller nästa sväng? Det är det som är tjusningen med att ge sig ut på vägarna.
Bikepacking ligger Jesper varmt om hjärtat. Den svenska naturen är fantastisk, men drömmen är att någon gång cykla genom Japan. Bikepacking ligger Jesper varmt om hjärtat. Den svenska naturen är fantastisk, men drömmen är att någon gång cykla genom Japan.
Artikel

Jesper Hjortsberg älskar cykeläventyr – året om!

2023-11-20

Entusiasm enligt vissa. Idioti enligt andra. Vintercykling är verkligen en tudelare.
    Jesper Hjortsberg från Falun älskar cykeläventyr – året om. Han är inbiten cyklist och ser variationen mellan årstiderna som den stora tjusningen.
    – Det kan vara en mental kamp vissa dagar, men ibland behöver man ta sig utanför komfortzonen.

De dagar han arbetar på kontoret hoppar Jesper Hjortsberg upp på sin gravelbike för att cykla de fem milen tur och retur till jobbet i Borlänge.
    Vädret bekommer honom inte. Han tycker i stället att vinterns ”misär” stärker det fina med sommarens alla cykelpass.
    – Det är omväxlingen mellan årstiderna som gör året runt-cykling så underbart, säger Jesper.
    – Vi är ett gäng som på vintrarna exempelvis brukar cykla runt på sjöarna här i närheten. Det är kallt och vinden viner, men vad fasen, med lite säkerhetstänk är det bland det mest frihetsgörande som man uppleva den tiden på året.

Jesper hittade cyklingen i tidiga 20-årsåldern. Av hälsoskäl började han springa och träna på gym, men upplevde träningen som en enda lång pina. Det måste helt enkelt finnas något roligare att göra!
    – Av en slump köpte jag en MTB, gav mig ut på en tur och cyklade in på ett elljusspår. Där och då föll allt på plats. Jag har inte funderat på varför, utan mest bara tänkt att ”tack så jäkla mycket att jag fick chansen att uppleva detta”.

Hälsoresan ledde till ökad träning som slutligen innebar att Jesper började tävla på elitnivå, bland annat i Långloppscupen och Cykelvasan. Men för tio år sedan lades elitsatsningen på hyllan. Jakten på tider, träningstimmar och nya resultatmål blev för mycket.
    – Jag tog en längre paus från cyklingen, men har sedan tre år hittat tillbaka igen. Nu ser jag i stället cyklingen som ett äventyr med viktigare syften än mål och tider. Nu provar jag spontant nya stigar, vägar och platser – och jag älskar det!

Cyklar 400–500 timmar per år

I dag har Jesper bara ett pass i veckan med cykelkompisarna som han skulle benämna som träning, resterande mil i sadeln är spontana och baserade på att det är skönt och roligt att cykla. Totalt hamnar han på mellan 400–500 cykeltimmar per år, inklusive pendlingen till och från jobbet.
    – Jag cyklar så mycket som jag bara kan utifrån mina förutsättningar, men nu finns inget fokus på prestation längre. Jag hoppar upp på cykeln och ger mig i väg. För mig är det viktigare att cykla med ett lustfyllt sinne och upptäcka nya saker än att jaga mål.

Med sin gravelbike är Jesper Hjortsberg något av en upptäcktsresande på hjul och han älskar att planera nya rutter i områden som han inte har varit i.
    – Självklart hamnar inte alla cykelturer i äventyrskategorin. Det är vardagslunk också, men jag känner väldigt sällan ”fy faen” när jag ska ge mig ut på en tur även om vädret inte alltid är bra, säger Jesper.
    – Det blir väldigt sällan tråkigt, faktiskt. De roligaste stunderna har varit helt slumpmässiga och oplanerade.

Använder du dig av några knep för att lyfta vardagscyklingen till en högre nivå?
– Gör något nytt! Att ta en annan väg till eller från jobbet ibland kan bli ett slags mikroäventyr i sig som lyfter cyklingen.
    – Och är du ute på en längre träningsrunda, så våga vägra vända, kör på! Hem kommer du alltid – men den här gången med helt nya intryck.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat

Jesper Hjortsberg

Ålder: 38.
Familj: Två barn.
Gör: Arbetar på Trafikverket.
Bor: Falun.
Intressen: ”Förutom barnen, mina vänner och cyklingen finns det inte utrymme för så mycket mer. Jag hinner helt enkelt inte.”
Favoritplatsen att cykla på: ”Det låter klichéartat, men det är nästa plats som jag inte har upptäckt än under mina cykelturer.”
Min stora cykeldröm: ”Jag har flera. Närmast till hands är att fortsätta utforska Dalarna. Sedan vill jag cykla i Norge, på Mjölkvägen, Rallarvägen och i Dovre. Japan ligger också högt på min drömlista. Det skulle vara fantastiskt att cykla genom landet.”