Hans Sävenhed, Motormännen Östergötland.
Artikel

”Jag brinner verkligen för att hjälpa till och se alla glada människor”

2018-04-23

Till vardags inventerar Motormännen rastplatser, skriver ut internationella körkort och framför synpunkter på vägnätet till Trafikverket. Höjdpunkten för året däremot – det är Cykelveckan i Motala.
– Jag brinner verkligen för det här, att få hjälpa till kring Vätternrundan och se alla glada människor.

Orden kommer från Hans Sävenhed, ordförande i Motormännen Östergötland. Det är svårt att inte bli imponerad av det arbete han och organisationens medlemmar lägger ned under Vätternrundans lopp.
– Det är aldrig problem med att få ihop folk som vill hjälpa till. Vi brukar ha flera bilar som står redo att transportera både människor som skadat sig och material som ska förflyttas. Bilarna står utstationerade i Motala, Jönköping och Skövde, säger Hans.

Själv har han aldrig varit särskilt mycket för cykling som motionssyssla. Det har alltid varit bollsporter som gäller för den före detta strategen i trafiksäkerhet på VTI och Trafikverket. Hans fru däremot, hon har cyklat Vätternrundan en gång och Tjejvättern tolv gånger, så visst har han fått damma av cykeln några gånger när han hängt med henne ut under uppladdningen.

Som hjälpreda under cykelhelgerna har han fått se det mesta. Glädje och gemenskap, men också olyckor och incidenter.
– Vi kör ju de skadade till och från sjukhusen. Man kan tro att det är ett tufft jobb att komma i kontakt med alla skadade. Men nej då, även under sjuktransporterna är folk glada, trots att ben gått av och det är skrapsår över hela kroppen. De är tydligt bestämda med att komma tillbaka starkare nästa år igen, säger han.

Totalt under ett kalenderår tror Hans att han lägger över 50 arbetstimmar på Vätternrundan.
Det är möten, planerande, rådgivning och transporter.
Av alla timmar finns det ett starkt minne som återkommer när han tänker tillbaka.
– Det var en man som bara hade Vätternrundan kvar innan han hade fullbordat En Svensk Klassiker. Han skulle ta sig från sin husbil till startlinjen, men föll efter bara några hundra meter och kom aldrig till start. Nyckelbenet var av och jag förväntade mig att han skulle vara knäckt. ”Äsch, jag får försöka nästa år igen”, sa han och var lika glad som om han precis hade gått i mål. Sådana situationer etsar sig fast i minnet och det tycker jag symboliserar loppet. Det är fantastiskt att Vätternrundan har blivit ett begrepp snarare än ett cykellopp.
– Jag brinner verkligen för det här, att få hjälpa till kring Vätternrundan och se alla glada människor. De som orkar cykla 30 mil är en speciell sorts människor, på ett positivt sätt. De imponerar på mig. 

Text: Johan Fransson
Foto: Sven Milered


Motormännen

Bildad: 1922.
Ordförande Östergötland: Hans Sävenhed.
Antal medlemmar Sverige: Drygt 100 000.
Antal medlemmar Östergötland: Cirka 4 500.
Gör på Vätternrundan: Skjutsar folk och material med sina vägombudsbilar sedan drygt 20 år tillbaka.