Artikel

Cykelveckan – morot för gymnasieungdomar

2019-02-13

Varje år cyklar närmare 30 000 människor något av loppen under Cykelveckan. I det tysta arbetar närmare 4 000 funktionärer från 50–60 föreningar runt Vättern för att allt ska fungera. I Föreningarna bakom lyfter vi fram föreningarna som bygger Vätternrundan. Utan dem – ingen cykelfest.


I stort sett hela Motala är aktivt när Cykelveckan drar i gång. Så även Hallen – mötesplatsen mitt i stan för gymnasieungdomar. Tre grupper är aktiva under veckan och det är full fart hela tiden.
Oavsett om det handlar om cykling, att ta hand om överdragskläder eller att se till att pastasallad och havregrynsgröt står färdigt till hungriga cyklister.

Anna Ahlénius är verksamhetschef för Hallen och hon har bara gott att säga om Vätternrundan och arbetet under Cykelveckan.
    – Det här är verkligen en toppenvecka och det är jätteroligt att vi är en del av den, säger Anna.
– Man gör så otroligt mycket nytta på plats, allt från att informera till att serva och ta hand om överdragskläder. Det är verkligen uppskattat av alla som är där.

Hallen har tre olika projektgrupper som handlar om cykling och Vätternrundan. En av dem finns på plats vid start och mål och tar hand om inlämnade överdragskläder. En av grupperna servar på plats i Hallens lokaler där man driver en bed and breakfast under cykelveckan och en grupp, Cykla Tillsammans, cyklade Halvvättern. Dessutom fanns man på plats under Vättern Bike Games Team Challenge med ett fyrmannalag.
    – Vi jobbar tillsammans under hela året och målet, själva avslutningen, är Cykelveckan och alla brinner för att göra ett bra arbete, säger Anna.

För ungdomarna på Hallen innebär besöken till mötesplatsen självklart inte bara att man fokuserar på Cykelveckan och cykling. Här finns chansen att träffa kompisar, ta en fika tillsammans, vara aktiv i dansstudion, spela spel eller repa och spela in det egna bandets låtar i Hallens replokal. Kort sagt, Hallen är en mötesplats för alla ungdomar som vill ha roligt.
– Man kommer till oss för att hitta på något kul. Det är verkligen en jättehäftig målgrupp att arbeta med, säger Anna.

Engagemanget med Vätternrundan ger även Hallen en välkommen summa pengar som sedan delas upp mellan de olika projektgrupperna. Pengar som går till en utlandsresa när allt är avklarat och fixat.
– Det här är ungdomar som kanske inte själva har chansen att kunna åka utomlands, så arbetet under året blir verkligen en morot för dem, säger Anna.
– I år var till exempel en av grupperna i Malaga och en var på spa i Polen – båda uppskattades rejält.

Vad innebär Vätternrundan för Motala?
– Jag gillar det verkligen! Det är så himla roligt att det händer något i Motala och organisationen bakom Vätternrundan är riktigt proffsig. Cykelveckan är en höjdare med mycket liv och rörelse.

Är du själv aktiv cyklist?
– Jag är nog vad man kallar en vardagscyklist, men jag cyklade Tjejvättern första gången den kördes och så kör jag spinning en gång i veckan med Cykla Tillsammans-gruppen.
– Nästa år ska gruppen från Hallen köra Halvvättern och då har jag lovat att hänga med. Om jag inte behövs någon annanstans.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Hallen


Hallen Motala

  • Vad: En mötesplats som riktar sig till gymnasieungdomar och som håller till i den gamla saluhallen i centrala Motala. Här finns möjlighet att bara vara, hänga med kompisar, delta i olika aktiviteter och projekt. På Hallen finns även dansstudio, replokal och spinning för de som vill delta.
  • Gör under Cykelveckan: Hallen arbetar i tre projekt under Cykelveckan: en cykel-, en bed and breakfast- och en överdragsgrupp som tar hand om cyklisternas kläder.
  • Verksamhetschef: Anna Ahlénius.