Artikel

Här är årets Vätternrundan-kollektion

2019-04-23

Nu är årets officiella Vätternrundankläder från Craft här. Cykla.se tog sig ett snack med Anders Englund som har stått för designen.
    – Kollektionen har en klassisk stil som binder ihop cykelns historia, säger han.

Förra året gick kollektionen i modern tappning. Den var svart nedtill och hade en vit överdel med prickar. Till sommarens Vätternrundan har designern Anders Englund valt att gå tillbaka mot en mer klassisk inriktning, med en tydlig Vätternrundan-identitet.
    – Till en början diskuterade vi tema synlighet. Synlighet i trafiken och rent visuellt. Vi valde dock att tona ned det och i stället arbeta med Vätternrundans färger. Det är i deras flagg och många köper kläderna för att visa att man har cyklat det året, säger Anders Englund.

Anders har i flera omgångar tidigare arbetat med att ta fram cykelkläder. När han fick frågan om att designa årets Vättern-kollektion fanns det ingen tvekan.
    – Det är ett riktigt roligt prestigeuppdrag. Vätternrundan är Sveriges största cykelevent och jag känner mig verkligen stolt. Jag är själv cyklist och gillar cykelsportens historia. Det finns många historier och skrönor och alla cyklister har sin egen berättelse. Det är utifrån det jag fick inspirationen till årets design.
– Kläder från Craft håller länge och är av hög kvalitet. Då ska designen också fungera och kännas relevant under en lång tid. Viktigast för mig har varit att få kläderna snygga och stilrena så att man kan använda dem i andra sammanhang också.

Processen startade redan under förra sommaren. Inledningsvis med möten och diskussioner om fjolårets kollektion. En kollektion som sålde riktigt bra.
    – Kläderna blev väldigt framgångsrika och såldes i många exemplar, så jag har haft lite att leva upp till, säger Anders.
– Själv gillar jag design som har en tydlig topp, mönster i mitten och en annan färg nedtill. Men för att hitta rätt krävs en del research, skisser och provkollektioner. Det är inte bara cykelkläder som tas fram, utan även t-shirts, armvärmare, kepsar och allt annat som säljs i samband med loppen.

Hur skulle du beskriva årets kollektion?
    – Den har en klassisk stil som binder ihop plaggen med cykelns historia och har samtidigt identiteten från Vätternrundan. Den tvärrandiga designen återfinns i otaliga klassiska, men även moderna cykeltröjor. Färgerna är Vätternrundans och är lätta att känna igen i klungan.

Till sist, vilket är det viktigaste cykelplagget?
   
– Cykelkepsen naturligtvis. För mig finns det inget annat plagg som bättre kopplar ihop funktion, design och historia. Jag skulle aldrig ge mig ut på cykel utan keps, säger Anders.


Vill du cykla under Vättenrundans flagg i sommar?

Årets kollektion kommer att säljas genom Craft och Stadium, på deras respektive webbsajter, samt på plats i Stadium-tältet under Vätternrundan.