Narr cycling är ett av gängen som ska cykla Vätternrundan 2022. Bakom teamet står far och son Roger och Robin Jonsson från Narr Chocolate. Narr cycling är ett av gängen som ska cykla Vätternrundan 2022. Bakom teamet står far och son Roger och Robin Jonsson från Narr Chocolate.
Roger Jonsson har drivit familjeföretaget Narr Chocolate sedan 1993. Roger Jonsson har drivit familjeföretaget Narr Chocolate sedan 1993. Foto: Henrik Lenngren.
Artikel

Från chokladproduktion till cykellopp – Narr satsar på Vätternrundan

2021-11-27

Fram till 2019 hade Roger Jonsson i stort sett inte gjort annat än att jobba under de senaste 25 åren. Då köpte han en cykel och blev biten. Nästa år ska han tillsammans med 34 andra cykla Vätternrundan under åtta timmar…
    Om bara ryggen håller. Annars blir det följebil – för loppet vill han inte missa.
– Det är så himla roligt, säger han.

Roger Jonsson är vd för familjeföretaget Narr Chocolate och det har såväl döpt cykelteamet som gett inspiration till den bruna, chokladfärgade cykeldräkten.
    Något som var otänkbart för bara några år sedan.
    – Jag startade bolaget 1993 och sedan dess har jag bara jobbat. Visst, det har varit fysiskt arbete och jag har hållit i gång på det sättet, men inte tränat. Dessutom bor jag längs en väg där det kör förbi mycket cyklister och har alltid sagt för mig själv: ”Vilka idioter. Har de ingenting bättre för sig? Vilket slöseri med tid?”. Nu är jag likadan själv, säger Roger och skrattar.

Debuten i Vätternrundan gav mersmak

Det var för tre år sedan som en cykelintresserad kompis fick honom att köpa en hoj. Och det blev kärlek vid första ögonkastet. Även sonen Robin, som är högst delaktig i företaget, har också blivit cykelbiten.
    – Jag vet egentligen inte varför, men jag tycker att det är fantastiskt roligt. Det är nog helheten – tekniken, prylarna och den sociala biten. Efter att ha levt i min egen lilla bubbla, där jag bara har jobbat så länge, är det här något helt annorlunda.

År 2019 gjorde han debut i Vätternrundan – något som även det gav mersmak.
    – Det var skitroligt. Det är en speciell känsla att känna hur energin kommer och går, hur kroppen reagerar.
    I september i år skulle det bli en repris. Han hade med sig cykeln till Motala, men tyvärr satte ryggproblem stopp för medverkan. En smärta som har gäckat honom under 10 år, men har blivit mer påtaglig med cyklandet.
    – Lustiga åkommor och jag har inte kunnat begripa varför, det var något som inte stämde. Ländryggen är dålig och en nervstam som ligger i kläm. Nu blir det operation i december och jag hoppas på det bästa, lite tråkigt om jag inte kommer kunna cykla som jag vill men det är bara gilla läget. Det kunde ha varit betydligt värre och man får vara tacksam att få vara frisk i övrigt. Det känns i alla fall skönt att ha fått veta vad det beror på.

”Kommer att bli ett grymt starkt gäng”

Den kommer troligtvis också vara avgörande för om det blir en ny Vätternrundan i sommar. För anmäld är han, tillsammans med en grupp som alltså ska cykla i företagets namn och färger.
    – 2021 var vi en mindre Narr-grupp som cyklade men nu vill vi göra något mer av det, och 35 personer är väl ett bra antal för att cykla snabbt runt Vättern, säger Roger.
    På debuten av Vätternrundan körde han i mål på 9,19. I juni är målet att cykla på under åtta timmar. Trots att loppet har blivit 18 kilometer längre sedan dess.
    – Man är väl lite skadad. Gör jag något ska det vara ordentligt och med fullt fokus. Vi har försökt hitta personer som verkligen går in för det och är riktigt starka. Det kommer bli ett grymt starkt gäng, säger Roger, som berättar att teamet innehåller såväl kvinnor som män i olika åldrar och bland deltagarna märks exempelvis cykelprofilerna Ingrid Kjellström och Frida Öhman.

Kommer att vara på plats oavsett

Återstår gör att se om Roger själv kan vara med. Oavsett kommer han att vara på plats för att stötta gänget. Som han var i september då det något mindre Narr-teamet deltog.
    – Jag hängde med i servicebilen och backade upp. Alla kämpade och slet och det var så kul att se när de gick i mål tillsammans. Några sade att det var den roligaste cykelgrejen de någonsin hade varit med om. Det är kul att få vara med och känna sig delaktig, säger Roger, som dock hoppas att han är en av de 35 som får gå över mållinjen nästa gång.
    – Vi hoppas på det bästa.

Text: Pierre Henriksson


Vill du också cykla Vätternrundan 315 km i sommar? Passa på att intresseanmäla dig senast på måndag. Den måste du göra innan huvudanmälan öppnar onsdagen den 24 november klockan 19.00.

Roger Jonsson

Ålder: 53.

Bor: Gränna.

Yrke: Egen företagare.

Familj: ”Frugan Anne-Lie, hunden Buster och två utflugna barn, Natalie & Robin.”

Intressen: ”Jobba och cykla.”