Integrationsprojektet Kul på hjul är det senaste projektet i FC Rosengård. Hela A-lagstruppen är involverad och ska finnas med som stöd.
Kul på hjul har som syfte att få barn och ungdomar upp på cykelsadeln.
Emma Pennsäter, Lina Nilsson och Ebba Wieder gästade Atleticum i februari när projektet Kul på hjul drog i gång på allvar.
Artikel

Fotbollsstjärnorna ger barnen cykelchans

2017-05-17

Cykling är inte en självklarhet i Malmös ytterområden. Projektet ”Kul på hjul” ska ändra på det – och i bräschen går fotbollsklubben FC Rosengård.
– Det är viktigt att ställa upp och visa medmänsklighet, säger mittbacken Lina Nilsson.

Fotbollsmässigt har det snurrat på utomordentligt bra för FC Rosengård. Malmöklubben – med stjärnor som Marta, Lotta Schelin och Lina Nilsson i laget – har utöver Champions League-spel inkasserat fem SM-guld de senaste sju åren.

FC Rosengård sticker dock ut på fler sätt. Föreningen tar ett stort socialt ansvar och är involverad i en rad olika projekt. Det senaste är ”Kul på hjul”, vars syfte är att lära barn och ungdomar att cykla. Framför allt vänder sig FC Rosengård till flickor i Malmös ytterområden.
– Vi ser att behovet är stort, konstaterar projektledaren Jenny Damgaard. Många barn som växer upp i stadens olika miljonprogram använder inte cyklingen som ett redskap. I stället håller de sig hemma i sin egen omgivning och det leder i sin tur till att integrationen inte får det genomslag som behövs.

Tillsammans med Malmö stad, Röda Korset och Tjejer i Föreningen/ABF Malmö sökte fotbollsklubben medel för att kunna driva projektet. Allmänna arvsfonden stöttar projektet i två år och totalt får aktörerna 2,8 miljoner kronor att röra sig med.

Målgruppen är primärt barn i åldern 6–13 år i stadsdelarna Rosengård, Lindeborg, Kroksbäck och Sofielund. FC Rosengård uppskattar att cirka 1 500 personer ska omfattas av projektet.
– Det första steget till att komma in i föreningslivet är att ha möjlighet att ta sig till träningar och samlingar. Vi ska komma ihåg att det finns en hel del barn vars föräldrar inte har råd med bil eller kollektivtrafik. Då är cykeln ett perfekt alternativ, säger Jenny Damgaard.

På sportlovet i februari drog projektet i gång på allvar. De barn som hade anmält sig till MAI:s friidrottsaktiviteter fick även en lektion i cykling. Förutom praktiska övningar introducerades barnen i trafiksäkerhet och trafikregler.
– Under våren kommer vi att rikta in oss mycket på skolloven. Till sommaren fokuserar vi mer på de nämnda stadsdelar som är i behov av insatserna, säger Damgaard.

Samtliga av FC Rosengårds A-lagsspelare ska dra sitt strå till stacken. Under sportlovet fanns merparten av dem på plats i friidrottshallen Atleticum och framöver ska spelarna också vara cykelambassadörer för klubbens flick- och pojklag.

Mittbacken och landslagsmeriterade Lina Nilsson, som i år gör sin tolfte säsong i Malmöklubben,
ser värdet i att driva ett cykelprojekt.
– Det är bra att barn får lära sig att cykla och inte minst cykla säkert. FC Rosengård tar alla möjligheter att hjälpa barn och ungdomar, vilket är jätteviktigt. A-lagsspelarna kommer i största möjliga mån att finnas med som ett stöd för de som omfattas av projektet, säger Nilsson och fortsätter:
– Det är många av oss spelare som cyklar dagligen. Själv tar jag mig till träningarna på cykel varje gång. Det passar utmärkt i en sådan cykelvänlig stad som Malmö där det många gånger går snabbare att ta cykeln i stället för bilen.

Text: Freddy Berg 
Foto: Jenny Damgaard


Projektets huvudspår

Komma i gång
Arrangera cykelskolor för barn mellan 6 och 8 år. Här får barnen lära sig grunderna i cykling. Extra fokus ligger på balans och säkerhetsutrustning.

Cykla säkert
Trafiksäkerhet för barn mellan 9 och 13 år. Deltagarna får information om trafikkunskap samt regler för att kunna känna sig trygg och säker i trafiken.

Cykeln i fokus
Under större skollov arrangeras publika events för barn, föräldrar och övriga vuxna. Här får man hjälp med att laga punktering, pimpa sin cykel och testa en utmanande cykelbana.