Kalamata och Grekland är ett resmål som blir alltmer populärt för cyklister.
Vad Mikael Ahlqvist gillar allra mest med Grekland är klimatet och det grekiska köket.
Christos Amprazis upptäckte snabbt att vägarna på Kalamata var perfekta för cykling när han besökte halvön 2015.
Artikel

Förläng säsongen med en cykelresa i vinter

2018-11-22

Den svenska kylan är på ingång och snart täcks våra vägar av snö och slask. Vänta ut vinterkylan eller åka mot varmare breddgrader?
    Ett självklart val för de som har upptäckt grekiska Kalamata.

Kalamata i Peloponnesos, en halvö i södra Grekland, var platsen för inspelningen av Mästarnas Mästare på SVT både 2013 och 2018. Staden är mest känd för sina oliver och sin olivolja. Men det kan det snart bli ändring på om du frågar Christos Amprazis som driver resebolaget Trawell. Med rötter i Grekland och ett stort cykelintresse valde han för några år sedan att genom sitt bolag arrangera cykelresor till staden.
    – Jag var där 2015 för att reka och upptäckte fort att det var helt makalös cykling. En blandning mellan Provence och Toscana med trevliga människor och god mat. Dessutom är det grönt året om, säger han.

Mikael Ahlqvist har åkt på cykelresa till Kalamata två gånger. Och det är den varierade terrängen och de sagolika vägarna som har fått honom att återvända till regionen. För att inte glömma maten.
    – Lunchställena är fantastiska. Det är grymt god mat och verkligen genuint rakt igenom. Det är precis vad som behövs efter en dag på cykeln.
    – Jag har haft ett par fantastiska cykel-resor i Kalamata. Klimatet är sjukt bra och cyklingen likaså, säger han.

Den klassiska cykelresan för många går ofta till Mallorca. Men efter att ha upptäckt Grekland är det dit Mikael helst reser för att cykla.
    – Folk som har varit på Mallorca beskriver det som en industri. Det är cyklister överallt och egentligen bara ett berg att bestiga. I Kalamata finns massvis med fina rutter och det stora provet, mellan Kalamata och Sparta, cyklar du över två höga berg två gånger och får känna på riktigt bra cykling, säger han.

Den stora bergskedjan längs kusten mäter 2 500 meter över havet. Det är den som får vindarna från Afrika att loopa och bli varma.
    – Grekland är bergigt. Ungefär 80 procent av landet består av berg som är fantastiska för cykling, säger Christos.

Hur är de grekiska vägarna?
– Det är klart att det finns landsvägar med potthål. Men det är alltifrån svensk landsvägsstandard till Formel1-beläggning. Jag har cyklat i hela Europa och i Kalamata finns verkligen vägar som är kanonfina. Bra mycket bättre än i Italien.
    – En av de bästa sakerna enligt mig är att det är så få bilister på landsvägarna. De använder motorvägarna och lämnar riksvägarna till lantbrukare. Det händer att man cyklar 60 kilometer utan att möta en enda bil, säger Christos.

Varför har inte fler upptäckt Grekland som cykelland?
– Grekland har nog aldrig uppfattats som en cykel-nation. Efter andra världskriget drabbades de av ett inbördeskrig som förlamade kultur- och sportliv. Sedan handlar det om marknadsföringen. Grekerna har dåligt självförtroende och har svårt för att se vad de kan erbjuda. De har bara satsat på sin charterturism.
    – Jag har själv pratat med greker som har hört talas om Mallorca, åkt dit och inte alls fattat grejen. Där fanns ju ingenting jämfört mot vad de har på hemmaplan, säger Christos.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat, Shutterstock


Mikael Ahlqvists tre Kalamata-favoriter

  • Den fantastiska cyklingen.
  • Klimatet.
  • Det grekiska köket.

Andra spännande cykelresmål i vintertid

Thailand

Thailand sägs vara svenskarnas mest populära vinterresmål. Varför inte kombinera mat, sol och massage med cykelturer?

Vägarna är bra och fungerar utmärkt för landsvägscykling. Det går dessutom att cykla mellan storstadspulsen i Bangkok och semesterparadiset i Phuket.

Big Buddha-statyn i thailändska Phuket.

Australiens syd- och östkust

Svensk vintertid är högsommar i Australien. Utanför Melbourne sträcker sig den spektakulära Great Ocean Road med sitt vilda kustlandskap. Vägen längs den södra kusten innebär 243 kilometer cykling med sällan skådade vyer. Och glöm inte bort att besöka Sydney.

Är du ute efter en riktigt utmanande långcykling? Skippa flyget från Melbourne och cykla till Sydney!

Vy över Melbourne.

Zanzibar, Tanzania

Zanzibar är en riktig paradisö. Kritvita stränder, vajande palmer och vackra färger.

Räkna med relativt platt cykling genom byar och landskap som frodas av grönska och djungel. Förr i tiden kallades Zanzibar för Kryddöarna och att stanna till vid någon av de många kryddodlingarna är ett måste. Och glöm inte bort att ett svalkande bad aldrig är långt borta.

Nyfiken på klimatet? November och december tillhör den korta regnperioden medan januari till mars är den perfekta tiden för cykel- och solsemester.

Stranden i Zanzibar.