Artikel

Endurostjärnan redo för nio nya mil

2017-08-10

Anders Eriksson är Sveriges mest framgångsrike enduroförare genom tiderna.
   På sitt cv kan han ståta med bland annat sju (!) VM-guld, tre SM-guld och en tredjeplats i Mästarnas Mästare 2016.
   Och efter helgen kan han lägga till att han har genomfört Cykelvasan två gånger.
   – Jag fick verkligen blodad tand förra året, säger Anders Eriksson.

När Cykla.se ringer upp är Anders Eriksson redan på plats i Dalarna med sin familj.
– Jag måste säga att det här med Cykelvasan är ett riktigt trevligt event och då menar jag för hela familjen, säger Anders.
– Vi körde upp med husvagnen för ett par dagar sedan och laddar nu, hela familjen, för olika lopp som vi ska köra.

Anders Eriksson blev hej och du med hela svenska folket förra året när han var en av deltagarna i Mästarnas Mästare. Där blev det till slut en tredjeplats för världsåkaren från Tibro efter att Peter ”Foppa” Forsberg tagit hem titeln med kickboxerskan Caroline Ek på andraplatsen.
– Mästarnas Mästare var verkligen en fantastiskt rolig grej, att få träffa alla dessa stora idrottare och lära känna dem. Många av dem hade ju varit mina förebilder, säger Anders.
– Trea är bra, men där skulle jag ha gått ännu längre… (skratt)

Proffskarriären som enduroförare tog slut efter säsongen 2009. Sedan dess har det bara blivit några SM-tävlingar och kåsor.
– Jag har faktiskt inte tävlat på ett par år nu, men jag börjar sakna det lite så det kanske blir någon tävling framöver, säger Anders.
– Hela min karriär har inneburit att sätta upp mål och att ta sig dit, så det är svårt att bara lägga det åt sidan. Därför är det kul med en sak som att cykla mountainbike, att kliva upp tidigt på morgonen och ge sig ut på ett träningspass. Det ger så mycket.

Familjen Eriksson tillbringade, som Anders uttrycker det, en ”välbehövlig” semester i Kroatien. Här blev det sol och bad varvat med ett antal träningspass på cykeln.
– Vi åker till Kroatien varje och vi hade en fantastisk fin semester. Det har varit mycket jobb under våren med träningsläger och utbildning, så det var välbehövligt, säger Anders.

Efter all cykelträning är det nu dags för examen på lördag. De nio milen mellan Sälen och Mora ska köras och Anders är redo, även om han ”bara” har 100 cykelmil i benen.
– Det är nästan en pinsam låg nivå, men jag vill verkligen köra det igen, och så är själva eventet en så bra grej för hela familjen. Jag cyklar hela vasan, min fru och dotter kör 32 kilometer och tre och ett halvåringen kör ett kortare lopp i Lindvallen. Alla får sitt, säger Anders.

Har du åkt det vanliga Vasaloppet också?
– Nej, bara stafettvasan, men den stora vasan kanske kommer den också. Däremot körde jag och brorsan Nattvasan och det var riktigt trevligt, totalt befriat från stress som det vanliga loppet verkar ha, i alla fall i starten.

På lördag morgon står Anders Eriksson i tävlingsklass 2 och trampar i väg klockan 08.15. Tre timmar senare hoppas han att rulla in i centrala Mora.
– Jag åkte på 3.09 förra året och drömmer väl om att kanske passera mållinjen under tre timmar, men det är inte det som är själva grejen. Jag vill uppleva en god tur i terrängen och då är tidsmålen inte så viktiga, säger Anders.

Det låter som att står du där på startlinjen fler gånger?
– Absolut! Jag är visserligen van vid lite mer teknisk mountainbikeåkning, men det här är inte sista året för mig.

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Privat och Jennie Nilsson

 


Anders Eriksson

Ålder: 44 år.
Familj: Fru och två barn.
Bor: Tibro.
Meriter: Sju VM-guld, tre SM-guld, tysk mästare fem gånger, tre segrar i Novemberkåsan, fyra andraplatser i Gotlands Grand National, trea i Mästarnas Mästare 2016.
Aktuell: Kör på lördag Cykelvasan 90 för andra gången.