Artikel

”En upplevelse” menade Ljungskog

2016-06-18

Någon gång skulle hon åka stora Vätternrundan.
Det hade världsmästarinnan Susanne Ljungskog lovat sig själv.
Den här lördagen uppfyllde hon sitt löfte.

Dubbla VM-guld, ett EM-guld och tvåfaldig OS-åkare. Plus en lång meritlista som proffs. Susanne Ljungskog, 40, har i princip ingenting att bevisa som cykelåkare. Som aktiv signerade hon en högkaratig cykelkarriär.
Men det fattades ändå, i hennes tycke, en cykelprestation som man bör utföra.
Nämligen att fullborda en hel Vätternrundan.

Sagt och gjort. Tidigt i gryningen rullade Susanne ut ihop med sitt Team Sky Blue – det vill säga det cykelnätverk hon själv är initiativtagare till – och gav sig i kast med 30 inspirerande, men samtidigt mycket krävande mil.
Någon gång vid halvfyra på eftermiddagen var gänget i mål.
Lättade, glada och rejält trötta.

– Jag har aldrig tidigare cyklat så långt som 30 mil. Mitt förra max var 28 tror jag. Och jag kan lova att det kändes. Loppet är otroligt långt alltså. Första 18 milen gick bra. Sista 12 var däremot jobbiga, sammanfattar Susanne, men säger samtidigt:
– Det var verkligen en upplevelse. Jag är jätteglad.
Framför allt kände det forna proffset en väldig glädje i den anda som Team Sky Blue-gänget mobiliserade genom hela loppet. Åkarna hjälptes åt varvet runt. Precis som hon önskade. En stark lagmoral är något av teamets ledord. Det är lika viktigt som välbefinnande och njutning av det italienska köket – vilket är två andra hörnstenar i det celestfärgade nätverket.
– Upplevelsen låg i att göra det här ihop med teamet, helt klart, intygar Susanne.

Team Sky Blue tog sig i mål på en tid runt 9 timmar och 20 minuter. Målet var 9 timmar. Men den missräkningen störde inte slutintrycket. Susanne mådde fint när hon lämnade Motala. Nu har hon klarat av Vätternrundans verkliga huvudnummer – det klassiska loppet runt landets näst största sjö.
– Det känns mycket skönt. Nu ska det bli en god dusch och sängen efter det, konstaterar hon belåtet och passar på frågan om hon är villig att åka Vätternrundan ytterligare en gång i framtiden.
I stället lägger Susanne sina tankar på OS. Susanne och Robert Tennisberg ska kommentera cykelgrenarna från Brasilien för Viasat Sport. Även Robert åkte Vätternrundan den här lördagen. Det är Susanne och Robert som syns tillsammans på bilden.

Text och Bild: Per Gustafsson