Artikel

Elcykeln – hetast i cykelbranschen

2016-12-12

Av alla heta saker i Cykel-Sverige är elcykeln den allra trendigaste.
Det visar paraplyorganisationen Svensk Cyklings årliga trendrapport som kom under måndagen.
– Vi har väntat på den här ketchupeffekten, säger Klas Elm, vd för Svensk Cykling.

Till skillnad från många andra europeiska länder har det tagit ett tag för svenskarna att upptäcka elcykeln. Men i år kom den verkliga boomen. Något Svensk Cykling uppskattar.
– Vi har legat efter andra länder, men i år har den kommit riktigt starkt. I första hand är det inte dagens cyklister som börjar använda elcykeln utan de som inte cyklar i vanliga fall. Så vi ser det här som en viktig inkörsport till cykling generellt. Elcykeln ersätter andrabilen snarare än tredjecykeln, säger Klas Elm.

I trendrapporten tar Svensk Cykling upp tre tydliga trender. Förutom elcykel är även mountainbike och tjänstecykel med på listan.
– Mountainbiken har kommit tillbaka lite, vilket vi tycker är roligt. Det ser vi både försäljningsmässigt och på intresset för motionsloppen, säger Klas Elm och fortsätter:
– Sedan har tjänstecykeln utvecklats lite i det fördolda. Det är många företag som jobbar på att få sina anställda att cykla, för att få mer hälsosam personal. Det visar sig fungera ganska bra och vi ser att det är en trend som kommer att öka med tiden.

Allt fler aktörer tar också sitt ansvar för att cyklingen ökar, menar Klas Elm:
– Vi kan bland annat se fastighetsbolag som ser till att det finns omklädningsrum, cykelparkeringar och ställen att låsa fast cyklar ordentligt.

I övrigt inväntar Svensk Cykling regeringens nationella cykelstrategi, där branschorganisationen vill se konkreta åtgärder för att cyklingen ska öka ännu mer och att det samtidigt ska bli säkrare.
– Vi arbetar med en del regelfrågor, som exempelvis sänkt bashastighet i storstäder och dessutom driver vi ganska hårt rätten om att få cykla på gatan även om det finns cykelinfrastruktur. Vi vill också att man ska kunna bygga cykelvägar som inte följer en bilväg, utan kan ta personen närmaste vägen från punkt a till punkt b, säger Klas Elm.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Shutterstock


Svensk Cyklings trendrapport 2016

I Svensk Cykling ingår organisationerna Cykelbranschen, Cykelfrämjandet, Svenska Cykelförbundet, Naturskyddsföreningen och Vätternrundan. Tillsammans representerar de lång och bred erfarenhet av alla slags cykelrelaterade frågor.

Trendspaningen i Cykeltrendrapporten bygger på statistik från, samt enkäter gjorda med de viktigaste aktörerna i, intresseorganisationen Cykelbranschen. I övrigt kompletteras Cykeltrendrapport 2016 med resultaten från en Sifo-undersökning om svenska folkets cykelvanor samt deras syn på cykling, och en hel del annat matnyttigt om cykelfrågor.

Här hittar du hela cykeltrendrapporten: http://svenskcykling.se/wp-content/uploads/2016/12/Cykeltrendrapport2016.pdf