En promenad eller cykeltur till skolan gör att elever presterar och mår bättre. Det är utgångspunkten i det nationella initiativet Gå och cykla till skolan.
För Nacka kommun är det självklart att vara med i projektet.
– Naturlig rörelse i vardagen underlättar koncentrationen och förbättrar elevernas hälsa, säger Marianne Areskog, projektledare Hållbart resande.
Hållbart resande, oavsett om det är gång, cykling eller kollektivtrafik, är något som Nacka kommun prioriterar sedan många år tillbaka. En av de viktigaste punkterna i arbetet handlar om att skapa en bättre trafiksäkerhet kring skolorna.
– Det är en jätteviktig målgrupp. Tyvärr uppstår ofta ett moment 22-problem. Ju fler som skjutsar sina barn, desto större bekymmer blir det på vägarna runt skolorna, vilket gör att färre vill att deras barn ska gå eller cykla. Något som i sin tur leder till att ännu fler skjutsar dem med bil, säger Marianne Areskog.
Trafikkalendern arrangerar Gå och cykla till skolan
Därför jobbar Nacka kommun mycket med att skapa bra infrastruktur runt skolorna.
– Allting handlar om att uppmuntra till ett hållbart resande. Vi kan inte tvinga någon, men vi vill erbjuda verktygen till att göra en förändring. Det kan vara via hämta- och lämna-fickor eller olika typer av påverkansprojekt.
Ett av dem är Gå och cykla till skolan, ett initiativ från Trafikkalendern som äger rum runt om i hela Sverige och som har funnits i nuvarande form sedan 2005. Det går ut på att eleverna under två valfria veckor under september och oktober ska samla resepoäng genom att gå, cykla eller åka kollektivt till och från skolan. När tävlingsperioden är slut får de tio bästa skolorna och fem bästa klasserna prispengar.
Ett antal cykelprojekt som pågår året om
Men påverkansarbetet pågår året om i Nacka kommun. Exempelvis till skolstarten varje år, då alla som börjar i förskoleklass får ett kuvert som innehåller lite trafikpyssel till barnen och en folder med alla fördelar med ett aktivt trafiksätt till föräldrarna. En annan stor aktivitet är den bilfria vecka som arrangeras varje vår.
– Då får skolorna banderoller och informationsblad som de kan använda. Dessutom får de tillgång till en mekaniker som erbjuder service till elevernas cyklar under en för- eller eftermiddag. Det brukar vara väldigt populärt, säger Marianne Areskog.
Det är dock inte bara skolelever som får inspiration till hållbart resande. Det är en stor prioritering i hela kommunen och under året sker också flera andra stora projekt.
– Cykeln är en viktig aspekt i all stadsutveckling för att skapa så tillgänglig och säker cykelinfrastruktur som möjligt. Det gäller bland annat nya cykelbanor, parkeringar och cykelöverfarter. Vi arbetar också för att det ska vara bra underhåll på cykelbanorna året runt. Där är sopsaltning av våra viktigaste cykelstråk en viktig del, säger Marianne Areskog och fortsätter:
– Vi har även ett vintercykelprojekt, en årlig cykeldag och kurser för vuxna som inte kan cykla.
Vad är det som gör det till en så prioriterad fråga för er?
– Det är viktig ur så många aspekter; klimatvänligheten, trafiksäkerheten och hälsan. Genom att få frisk luft och vara i aktiv rörelse kan man koncentrera sig bättre. Viktigt inte minst för alla skolbarn.
Text: Pierre Henriksson
Foto: Nacka kommun