Av omkring 100 ansökningar till guldbiljetterna valdes Marina Emanuelsson och Guayente Minchot ut till att bli de sista utvalda i årets ŠKODA Cycling Team. Av omkring 100 ansökningar till guldbiljetterna valdes Guayente Minchot och Marina Emanuelsson ut till att bli de sista utvalda i årets ŠKODA Cycling Team.
Guayente Minchot Guayente Minchot satt på gravelcykeln när hon fick reda på att hon blivit utvald.
Marina Emanuelsson Marina Emanuelsson är en meriterad landsvägscyklist, har tävlat på elitnivå och cyklat Vätternrundan tolv gånger tidigare.
Artikel

De fick guldbiljetterna till årets ŠKODA-lag

2022-04-16

Nu är det klart vilka som fick de sista platserna i årets ŠKODA Cycling Team, som siktar på nytt rekord för ett damlag runt Vättern. Av omkring 100 ansökningar till guldbiljetterna valdes Marina Emanuelsson och Guayente Minchot ut.
    – Jag känner mig privilegierad att få den sista platsen under det här väldigt speciella året, säger Guayente.

När Vätternrundan öppnade möjligheten att få en sista plats i årets ŠKODA Cycling Team rasade ansökningarna in. Efter ett avhopp blev det två guldbiljetter och nu är laget komplett. För bara några dagar sedan fick Marina Emanuelsson och Guayente Minchot beskedet att de hade valts ut att representera teamet under Vätternrundan 315 km i sommar.
    – Jag missade den första ansökningsperioden och blev besviken att jag inte försökte komma med då. Särskilt när jag såg att laget enbart skulle bestå av tjejer. Jag tänkte att det kunde vara en kul grej. Så det blev en positiv överraskning när jag fick ytterligare en chans att söka – och att jag dessutom kom med, säger Marina.

Vätternrundan beskrivs som ”skräckblandad förjusning”

Hon har tävlat länge på elitnivå, till och med på landslagsnivå, och är en van snabbcyklist. Dessutom har hon genomfört Vätternrundan tolv gånger tidigare – bland annat tre tillsammans med Team Mustasch.
    – Det är lite av en skräckblandad förtjusning. Jag gillar hela känslan runt omkring, men kan inte sticka under stol med att det är jobbigt bitvis. Till de avslutande tio milen krävs mycket pannben. Jag har många gånger sagt att det är den sista varvet runt sjön, men det finns något slags dragningskraft.
    – Jag är ju van att cykla med många killar. Nu ska det bli kul att cykla med bara tjejer. Jag har inte så bra koll på de övriga, men jag hoppas att vi kan hjälpas åt. Jag ska göra vad jag kan för att bidra, säger Marina.

Guayente tvekade inte en sekund

Det andra tillskottet är Guayente Minchot, som flyttade till Sverige från Spanien för fem år sedan. Hon mottog det glada beskedet när hon satt på gravelbike-sadeln ute i skogen.
    – Jag kunde inte sluta le på resten av den rundan. Jag är väldigt förväntansfull, säger hon.

Också Guayente missade att skicka in en ansökan först, men hon tvekade inte en sekund när Vätternrundans erbjudande kom ut.
    – Att få se hur snabbt ett tjejlag kan cykla Vätternrundan känns grymt coolt, och jag ville verkligen bli en del av det. Som alla vet är cykling en mansdominerad sport och det här laget ger oss möjlighet att såväl träna som cykla i en professionell miljö – omgivna av många starka och inspirerande lagkamrater.

Tävlade tidigare i längdskidor

Guyante tävlade i längdskidåkning fram till att hon var 23 år. Nu för tiden har dock cyklingen har tagit över som hennes favoritidrott.
    – När jag åkte skidor var cyklingen mest en del av min sommarträning. Men när jag flyttade till Stockholm tog jag med mig cykeln. Det blev ett perfekt sätt att upptäcka staden och få nya vänner på sociala rundor. Även om cyklingen alltid har funnits i mitt liv har den de senaste åren varit en väsentlig del av det.

Nu ser hon fram emot våren och sommarens äventyr med ŠKODA-laget. Inte minst resan runt sjön den 19 juni.
    – Jag har cyklat Vätternrundan en gång tidigare (2019) och har bara bra minnen. Det var en fin, solig dag och vi tog ett bad i sjön precis efter målgången. Nu kan jag knappt vänta innan vi trycker gasen i botten på loppdagen och slår rekordet.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Privat

ŠKODA Cycling Team

ŠKODA är huvudsponsor till Vätternrundan och har ett eget team i loppet. Varje år rekryteras 15 nya cyklister till ŠKODA Cycling Team. Tillsammans med lika många handplockade ambassadörer ges dessa cyklister en unik och personlig utvecklingsmöjlighet för att nå maximalt resultat under en säsong.

2022 är första gången som laget består av enbart kvinnor.

Följ teamets resa mot målet här.