Mora 150815 Målgång CykelVasan Foto Nisse Schmidt
Artikel

Dags för Cykelvasan

2016-08-11

I helgen är det dags för Cykelvasan.
I år med ett antal nyheter på programmet. Och med anmälningsrekord.
– Det känns naturligtvis jättekul, säger Vasaloppets nya vd Eva-Lena Frick.

Cykelvasan har växt kraftigt varje år sedan starten 2009. Både vad gäller antalet deltagare och lopp. I år har närmare 22 000 cyklister anmält sig till de fem loppen. Något som gläder Eva-Lena Frick, som nu gör första Cykelvasan i rollen som vd för Vasaloppet efter att i vintras ha bytt från samma position hos Vätternrundan.
– Känslan är att mountainbike växer och jag tror att Cykelvasan är en bidragande orsak till det. Det finns ett stort behov av att pröva sin mountainbike i enkla förhållanden och det är det som Vasaloppsarenan erbjuder, säger hon.

På lördag går huvudloppet Cykelvasan 90, där du kör mellan Sälen och Mora och passerar samtliga kontroller i Vasaloppet. Men redan i morgon tjuvstartar arrangemangen med flera andra kortare lopp: Ungdomscykelvasan för de mellan 11 och 16 år, tremilsloppet Cykelvasan 30, Cykelvasan 45 över 45 kilometer samt Cykelvasan Öppet spår där man kör hela sträckan, men enbart som motionslopp.
Under fredagen går även Cykelvasasprinten – där inbjuda elitcyklister gör upp om vem som är snabbast i en tillfällig bana byggd i nedre delen av Lindvallens slalompist. En nyhet för i år är att Vasaloppet har infört ett öppet kval, där de två snabbaste männen respektive kvinnorna vinner en plats till huvudtävlingen.

Andra nyheter i årets Cykelvasa är en, till delar, ny bansträckning.
– Ja, vi har gjort om banan lite grann. Andelen sträcka på asfalterad bana har minskat för varje år som går. I år är det endast 1,5 kilometer strax före Mångsbodarna som går på asfalt, och det hoppas vi kunna bygga bort till nästa år, säger Eva-Lena Frick.

Konceptet Öppet spår introducerades förra året och har i år växt ytterligare. En annan nyhet är att damernas elitklass under lördagens tävling kommer att starta 45 minuter före herreliten för att få en delad målgång.

Vad är det som gör Cykelvasan så speciellt?
– Den stora volymen av folk. Sedan att man åker i och får uppleva känslan av Vasaloppsarenan. Det är en relativt snäll bana, som gör att alla kan vara med. Vi har flera distanser som man kan välja utifrån sin egen förmåga, säger Eva-Lena Frick.
– Sedan är det en häftig miljö med alla klassiska Vasaloppskontroller.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Vasaloppet


 

Cykelvasan 2016

Fredagen 12 augusti

  • Ungdomscykelvasan (tävling, 32 km) – 11–16 år.
  • Cykelvasan 30 (motion, 32 km) – Från 8 år.
  • Cykelvasan 45 (motion, 45 km) – Från 12 år.
  • Cykelvasan Öppet spår (motion, 94 km) – Från 12 år.
  • Cykelvasasprinten – Uppvisningslopp för särskilt inbjudna elitcyklister (i år har man dock infört ett öppet kval för allmänheten där två män och två kvinnor kan vinna plats för att utmana elitcyklisterna).
  • Barnens Vasalopp Cykel Sälen (100, 300 och 1 000 meter) – 0–11 år.

Lördagen 13 augusti

  • Cykelvasan 90 (tävling/motion, 94 km) – Från 12 år.
  • Barnens Vasalopp Cykel Mora (900 och 1 300 meter) – 0–11 år.