Sara Christiansson har 6 SM‐guld, 9 SM‐silver, 8 SM‐brons, 1 ISM‐guld, 1 ISM‐silver och 2 ISM‐brons. Sara Christiansson har 6 SM‐guld, 9 SM‐silver, 8 SM‐brons, 1 ISM‐guld, 1 ISM‐silver och 2 ISM‐brons.
Sara är officiellt igång med årets grundträning – springa, cykla, staka, äta och sova står på schemat. Sara är officiellt igång med årets grundträning – springa, cykla, staka, äta och sova står på schemat.
För Sara har För Sara har "cyklingen blivit en passion".
Artikel

Cyklingen ska göra Sara till topplöpare igen

2024-10-21

Efter nästan 1,5 års frånvaro från tävlingsscenen är Sara Christiansson på väg tillbaka till den absoluta löpareliten. Med ny motivation, mer glädje och ett helt nytt träningsupplägg är VM i friidrott ett mål som hägrar. Hur hon ska lyckas? Jo, med cykeln som redskap!
– Många löpare ser cykling som ett nödvändigt ont när man är skadad, men för mig blev det en passion, säger Sara.

Så cyklar Sara Christiansson tillbaka till toppen

Sara Christiansson är en av Sveriges absolut bästa löpare och har sprungit hem totalt 28 SM medaljer i terräng och banlöpning. Och att hon är snabb råder ingen tvekan om, eller vad sägs om att springa 3000 meter på 9 minuter?

Men under 2023 tog hon en timeout. Saras kropp svarade inte på träningen, hon hade inte samma motivation och hon kände sig allmänt opepp på allt vad som hade med elitsatsning att göra. Då tog hon det ganska ovanliga beslutet att vila från allt som har med träning och tävling att göra – i två månader.

Under de här månaderna hann kroppen återhämta sig, men kanske viktigast, Sara kände också att hon verkligen ville elitsatsa. Så i början av 2024 var hon tillbaka i träning. Men den här gången med ett nytt upplägg. Mer flexibelt, inte så gravallvarligt och med mer inspiration i fokus.

Precis i början av träningscomebacken, vi pratar våren 2024, fick hon en meniskskada som gjorde att hon inte kunde springa på 11 veckor. Det var i den vevan hon upptäckte cyklingen.
– Jag behövde hitta andra träningsformer och köpte en gravelbike och fastnade rätt snabbt för cykling, berättar Sara.
– Tanken var att transportcykla till jobbet och köra lite offroad i Skatåsområdet, men det har blivit mest landsväg och jag är förvånad att jag tyckt det varit så roligt. Många löpare ser cykling som ett nödvändigt ont när man är skadad, men för mig blev det en passion!

När menisken var läkt och Sara kunde komma igång med löpning igen valde hon att behålla en stor del av den alternativa träningen som cykling och skierg (stakmaskin).
– När jag började springa igen kände jag att jag var mycket bättre än jag hade trott och det var ju tack vare att jag varit ute och cyklat i så många, många timmar.

Nu är Sara i full träning vilket innebär 10-11 pass i veckan. Men upplägget skiljer sig markant från hennes tidigare satsning – nu utgör hälften av träningen av löpning, resten är alternativ träning.
– All kvalitet sker i löpform, men timmarna kommer från cykling. Det här beror på att jag varit väldigt skadebenägen tidigare, så nu vill jag ha lite marginal och testar ett nytt koncept.
– Jag har ju ändå hållit på med elitidrott i 10-12 år och jag känner att jag måste våga göra något annorlunda och bryta mönster. Sen har jag ju verkligen lärt mig att älska cykling – det är så himla kul!

Kan du tänka dig att ställa upp i ett cykellopp?
– Ja, jag har varit lite sugen på triatlon eller kanske duatlon, och det kan nog bli aktuellt i framtiden, men jag är ju först och främst löpare.

Vad siktar du på framöver då?
– 2025 ska bli mitt comeback-år! Jag ska träna mycket i vinter, köra lite stadslopp i vår, kanske en halvmaraton och sen drar bansäsongen i gång i maj. Sen har vi ju ett VM som går under sommaren…

Och om jag skulle ge dig en startplats till Vätternrundan, skulle du ta emot den då?
– Ja, varför inte? Ja det skulle jag nog göra. Jag gillar utmaningar.

Text: Karin Spjuth
Foto: Privat