Artikel

Cyklande reportern hoppas bli biten

2018-06-09

När Johan Fransson cyklar förbi startlinjen på det nya loppet Vätternrundan 100 km tar han sig an sitt livs första cykellopp. Ni har säkert sett hans signatur under artiklarna på Cykla.se, nu är det upp till bevis vad han har lärt sig.
– Jag ska försöka göra det till en rolig grej att se tillbaka på, säger den cyklande reportern, som också kommer att vara en av dem som livesänder sitt lopp.

Om Vätternrundan 100 km är nytt, så är Johan Franssons cykelerfarenheter desto nyare. Tidigare har det mest handlat om att ta sig den dryga kilometern till jobbet på sin vanliga komfortcykel, men den senaste tiden har han fått prova på hur det är att cykla på en racer. På söndag ska han genomföra sitt första cykelmotionslopp, som cyklande reporter för Cykla.se, och det är med skräckblandad förtjusning han tar sig an loppet.
– Det känns nervöst. Riktigt nervöst. Det blir första gången jag sätter mig på en cykel i ett loppsammanhang och jag har lätt för att bli nervös när jag utmanar mig själv. Jag tror att nervositeten är ett tecken på att jag är laddad, säger han.

Idén om att vara cyklande reporter under loppet fick han under ett spinningpass i våras.
– Jag satt på en spinningcykel under en rehabtid från fotbollen i våras. Där och då kändes det sjukt enkelt att trampa och jag tänkte väl att “tio mil är väl ingenting, så länge jag cyklar på en elcykel”.
– Nu blir det ingen elcykel. Och jag ångrar varenda tanke jag hade på den här spinningcykeln.

Vad går du in med för inställning?
– Jag ger mig aldrig in i något utan en målsättning, och det är att ta mig i mål. Samtidigt är jag ödmjuk inför uppgiften. Tio mil är långt och jag är säker på att jag kommer att vara med om både ups and downs längs vägen. Jag ska försöka göra det till en rolig grej att se tillbaka på.

Förutom målsättningen om att ta sig runt hoppas han också få med sig fina berättelser utifrån banan från ett deltagarperspektiv. Och han har höga förväntningar på loppet.
– Jag har ju fått höra så mycket gott om vägarna, utsikterna och stämningen. Det blir lite upp till bevis för Vätternrundan.

I vanliga fall är det annars mest fotboll som gäller för göteborgaren som numera bor i Jönköping. Men efter söndagens lopp kanske det är cykling som blir favoritsporten framöver.
– Någonting har ju faktiskt fått mig att skicka in en anmälan. Jag gillar stämningen kring cykling. Alla cyklister är väldigt goda ambassadörer för motionsformen och det intresserar mig. Vad finns egentligen bakom alla tramptag? Kanske en helt ny värld?

Text: Pierre Henriksson
Foto: Cecilia Fredriksson