Att cykla med din hund är ett jättebra sätt att träna och motionera för er båda. Pernilla Melander på Agria Djurförsäkring ger sina bästa tips.
Pernilla Melander och hunden Tea.
Artikel

Cykla med din bästa vän

2018-11-08

Att ge sig ut på en cykeltur med sin vän är alltid trevligt. Men hur är det att cykla med sin allra bästa vän – hunden?
   – Cykling är ett jättebra sätt att träna och motionera hunden, säger Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring.

Relationen mellan en hund och husse eller matte kan bli oerhört stark. Så stark att jycken inte sällan kallas för människans bästa vän. För många får den hänga med under hela dagar – så även under cykelpassen. Men det finns en del saker man bör tänka på innan man tar med hunden ut på en cykeltur.
   – Först och främst ska man se till att hunden är i en lagom ålder, minst 18 månader. Det spelar också in vad för hund man har, om den är stor eller liten, tung eller lätt. Större hundar brukar behöva växa till sig innan de kan följa med ut bredvid cykeln, säger Pernilla Melander.

I ett första steg är det viktigt att hunden skolas in att springa bredvid cykeln, menar Pernilla Melander. Att den koncentrerar sig ordentligt och får träna in kommandon.
   – En cykeltur kräver mer än en promenad och man måste lära hunden hur cykling fungerar. Vanligtvis promenerar man med hunden på vänster sida, men för att hålla den borta från bilar och andra trafikanter bör den springa på cykelns högra sida.

Pernilla Melander berättar att det finns en speciell anordning, så kallad ”springer”, som kan vara att rekommendera vid inskolningen. Den fästs på cykelns ram och ger hunden motstånd från hela ekipaget om den försöker stanna eller springa fortare. Till skillnad mot en vanlig hundpromenad, som brukar innebära en hel del stopp för revirluktande och kissande, är det viktigt att hunden håller ett jämnt tempo.
   – Ett bra tips är att rasta hunden innan man ger sig av. Jag brukar låta min hund kissa lite innan vi åker. Sedan cyklar vi en sträcka innan vi tar en paus där han får lukta lite. Därefter cyklar vi tillbaka hem igen. Det är en runda på ungefär 30 minuter, säger hon.

Vad finns det för risker att cykla med hunden?
– Att hunden skadar sig är så klart inte bra. Eller att den överbelastas.
   – Jag brukar vara ute och cykla med min hund, men även han kan dra i väg ibland. Han brukar vara pigg i början och försöker galoppera hej vilt. Då gäller det att hålla igen, det är bättre om hunden travar för att orka springa längre.

Ja, hur fungerar det med hundars kondition?
– Det är som med människor. Till en början finns det trösklar att komma över och man bör stegra passen successivt. Det gäller att vara lyhörd på hundens signaler om den flåsar för mycket eller behöver stanna.

Text: Johan Fransson
Foto: Privat


Pernillas tips för dig som vill cykla med din hund

  • Se till att hunden är i lagom ålder och är frisk. Har hunden exempelvis höftledsfel bör man stämma av med veterinär.
  • Lär hunden hur cykling fungerar.
  • Rasta hunden innan ni ger er av.
  • Låt hunden springa på ett bra underlag om möjligt.
  • Stegra passen successivt.
  • Var lyhörd på hundens signaler.
  • Tycker hunden att det är kul kan man göra det oftare.