Mora 150815 Målgång CykelVasan Foto Nisse Schmidt
Artikel

Cykelvasan bara växer och växer

2017-08-08

Till helgen avgörs den nionde upplagan av Cykelvasan och populariteten för det stora cykelevenemanget bara växer och växer.
– Vi räknar med mellan 23 000 och 24 000 deltagare i år och så många har vi aldrig haft tidigare, säger Eva-Lena Frick, Vasaloppets vd.
Och nu finns planer på att utöka evenemangsdagarna till kommande år.

Framför allt är det Öppet spår som lockar allt fler deltagare att cykla de nio milen mellan Sälen och Mora. I början på veckan hade drygt 4 700 personer anmält sig till fredagens lopp och arrangörerna räknar med att ytterligare ett par hundra cyklister kan komma att anmäla sig innan starten går.
Och intresset för att genomföra Cykelvasan lär inte avta.
– Vi ser en ökning för varje år som går och utvecklingen säger att det kommer blir fler och fler som vill cykla i något av loppen, säger Eva-Lena Frick.
– I nuläget ser vi att fredagen börjar bli knökfull, så vi har börjat se över möjligheten att lägga till en evenemangsdag till 2018 för att skapa möjligheter för fler att cykla de nio milen.

Cykevasan kördes för första gången 2009 och blev populär direkt. Bara ett par år senare var deltagarantalet uppe i drygt 20 000 cyklister, fördelade på de fem klasserna, och intresset har inte dalat sedan dess.
Men trots deltagarökningen finns det ingen anledning till varken oro eller stress hos arrangörerna.
– Nej, nej, det går alldeles utmärkt. Här finns ett lugn som känns fantastiskt, säger Eva-Lena Frick.
– Det finns givetvis utmaningar för oss, bland annat att vi hela tiden ligger i fas, och det gör vi även i år.

Vad är det då som gör att Cykelvasan har blivit så populär? Eva-Lena Frick tror att upplevelsen är en stor och viktig del av populariteten.
– Cykelvasan är folklig, alla kan vara med och cykla utan att för den delen ha några tekniska förkunskaper. Alla generationer kan vara med, kompisgänget eller familjen kan cykla tillsammans och det för med sig att fler och fler vill prova på det, säger Eva-Lena Frick.

Eva-Lena Frick är van vid att leda stora idrottsevenemang. Under tolv år var hon vd för Vätternrundan innan hon 2015 lämnade sin post för att bli vd för Vasaloppet.
– Både Vätternrundan och Vasaloppet är två stora idrottsevenemang som har till uppgift att leverera goda upplevelser till människor, en uppgift som jag tycker är fantastiskt roligt att arbeta med, säger Eva-Lena Frick som ser både likheter och olikheter mellan de båda arrangemangen.
– Den största skillnaden är att Vasaloppet har två pikar varje år och är tre gånger så stort, men det viktigaste, och som är den stora likheten, är att båda ska leverera ett event av högsta klass. Vilket också görs.

Så var det det här med vädret. Cyklister är ju visserligen ett tåligt folk som hoppar upp på sadeln oavsett väderlek, men bara för att vara på den säkra sidan har arrangören skickat in en beställning till SMHI.
– Beställningen ligger fast och klar på bra cykelväder, så det håller vi tummarna för nu, säger Eva-Lena Frick.

 

Text: Thomas Bergkvist
Foto: Nisse Schmidt och Vätternrundan