Ola Serneke tycker att det är fantastiskt att cykla i Dalarna.
Cykelvasan är ett av alla lopp som Dalarna bjuder på. Sträckan är densamma som för klassiska Vasaloppet, mellan Sälen och Mora.
Per Hagdahl och Anders Jons tar en paus vid Stabergs Klack en sensommarkväll i juni.
Runt om i Dalarna finns otaligt många fina cykelvägar.
Det bjuds inte bara på cykling. Vyerna och utsikterna är något som lockar cyklister till Dalarna.
Sponsrad artikel

Cykelfantasten Ola Serneke hyllar Dalarna

2019-04-01

Ola Serneke är mannen bakom det framgångsrika byggföretaget Serneke.
Trots att Ola har ett extremt pressat schema ser han alltid till att prioritera träningen.
Han brinner för cykel som träningsform och besöker gärna Dalarna för att både tävla och träna.
– Dalarna erbjuder en fantastisk natur, att cykla där är magiskt, säger han.

Ola Serneke är känd som en av Sveriges främsta entreprenörer, grundare och vd för byggföretaget Serneke. I Dalarna, i Fjätervålen, planerar Serneke just nu en ny stor fjällanläggning med möjlighet till aktiviteter året om. Ola fastnade för Fjätervålen som område då han insåg att det är en relativt oupptäckt destination för många, men med enorm potential. Ett okänt paradis helt enkelt.

Ola ligger verkligen inte på latsidan och trots sitt hektiska schema så ser han alltid till att få in träningen och då blir det gärna cykel. Som liten grabb började han cykla och tävla i Alingsås cykelklubb, först landsvägscykling och sedan mountainbike.

För bara några år sedan plockade han upp cykelintresset och träningen igen – på allvar. Sedan dess har han deltagit i flera lopp, bland annat Cykelvasan i Dalarna där han i fjol placerade sig på plats 339 av 13 000 deltagare.

”Fantastiska folkfester”

Cykelvasan är en 94 kilometer lång mountainbiketävling som går i Vasaloppets spår. Banan har precis som skidtävlingen sin start i Sälen och mål i Mora.

Vad är det du gillar med Cykelvasan?
– Det är ett klassiskt lopp med långa traditioner och jag har kört både Cykelvasan och Vasaloppet på skidor ett antal gånger nu. Förutom att det är en rolig sportslig utmaning är både Cykelvasan och Vasaloppet fantastiska folkfester som engagerar och intresserar väldigt många. Det är roligt att vara en del av den rörelsen helt enkelt.

Varför tycker du att man ska cykla i Dalarna sommartid?
– Dalarna erbjuder fantastisk natur. På många håll, men inte minst i fjällvärlden. Vårt bolag har ju nyligen inlett en satsning i Fjätervålen, där naturupplevelserna, såväl sommar som vinter, är enastående. Sedan finns det ju en tradition i Dalarna, inte minst genom Cykelvasan.

Reser runt med husbil

Ola tipsar även om att besöka den lilla byn Rörbäcksnäs, 45 km väster om Sälen, som gjort sig känd för sin fantastiska cykling på fina stigar. De senaste 12 åren har byn satsat stort på cykel och då främst crosscountryleder för mountainbike. I dag har de hela nio leder på totalt 115 kilometer. Här kan man antingen bo i stuga, lägenhet via Skistar eller checka in på Carlsborgs värdhus. Ola däremot trivs bäst med campinglivet när han semestrar i Sverige. Och då tar familjen givetvis med sig cyklarna.
   – Jag brukar resa runt i landet i min husbil. Det är grymt praktiskt, ger frihet och så har man gott om plats för att ta med cyklarna.

Ola Serneke ser hela tiden till att pusha sig själv med nya utmaningar både i yrkeslivet och i träningen. I fjol var målet att komma topp 300 i Cykelvasan och i år har han cyklat i Sydafrika.
   – Jag har lyckats uppnå ett av mina mål inom cyklingen – Cape Epic, ett legendariskt lopp som brukar kallas mountainbikecyklingens Tour de France. Det är 63 mil, 16 000 höjdmeter på åtta dagar. Otroligt jobbigt, men en fantastisk upplevelse och ett minne för livet, säger han.

Gör som Ola Serneke – cykla i underbara Dalarna i sommar.


Om Biking Dalarna

19 cykelområden, 110 mil välskyltade mountainbikeleder, 43 mil leisureleder, 60 mil roadleder och 24 downhillspår. Det är Biking Dalarna – Sveriges största cykelparadis.

Biking Dalarna är ett samarbete mellan destinationerna Falun, Idre, Malung-Sälen, Mora, Orsa Grönklitt, Rättvik, Siljansnäs och Säfsen med syfte att erbjuda högkvalitativa cykelupplevelser. Detta säkerställs genom gemensamma ledmarkeringar, en gemensam gradering av leder samt att du garanteras hitta bra kringservice, mat och boende vid cykelområden anslutna till Biking Dalarna.

När du cyklar hos en destinationerna inom Biking Dalarna är det:

  • Lätt att hitta rätt
    Du kan känna dig trygg med att vara på rätt led och veta hur lång den är. Alla leder för cross country och downhill är välmarkerade i terrängen. För leisure-cykling och landsvägsleder finns bra vägbeskrivningar och ibland stödskyltning. På så sätt är det lättare att slappna av och koncentrera dig på att ha roligt på cykeln.
  • Lätt att välja rätt led
    Lederna är graderade enligt en gemensam matris. Det innebär att en blå led i Säfsen ska vara ungefär lika lättcyklad som en blå led i Sälen.
  • Lätt att komma igång
    Bra kringservice är en viktig del av cykelupplevelsen. På alla destinationer inom Biking Dalarna ska det finnas möjlighet att hyra en cykel, att äta och bo samt att tvätta sig själv och sin cykel efter turen.

All information om cykelområden inom Biking Dalarna hittar du på bikingdalarna.se