Sveriges trevligaste cykelklubb. Det är Stockholmsklubben CK Falkens ambition, såväl på som utanför sadeln. Genom träningar, lopp och tävlingar skapar de gemenskap tillsammans.
Även om det historiskt sett är en tävlingsförening ligger CK Falkens fokus i dag på gemenskap och att ha kul på cykeln.
– Det är en av tjusningarna med sporten, att man kan träna tillsammans oavsett nivå, kön eller ålder, säger Fredrik Plahn, som både sitter i styrelsen och leder träningspass i klubben.
Fredrik har alltid tyckt om cykelsport och följt touren på tv. Men det var 2016, när Velothon Stockholm gick i hemtrakterna, som han bestämde sig för att börja cykla.
– Det såg så häftigt ut när de susade förbi och jag tänkte att det där vill jag också göra. Jag köpte en instegsracer, började träna och sedan tog några kompisar med mig till Kanarieöarna. Där blev jag helt biten, säger han.
Ser cykling som nyttigt för själen
Ordförande i klubben heter Tomas Persson. Även han hittade cykelsporten relativt sent i livet, tack vare sin dotter, Emelie Persson. Hon har gjort en stor Elitsatsning och blev 2018 svensk u23-mästarinna. Även hon cyklar för CK Falken.
– Jag har alltid tyckt att det är en bra motionsform. Men sedan jag gick med i klubben har jag märkt vilken gemenskap det är. Samtidigt är cyklingen en väldigt bra grej för det mentala. Man åker ut på långa pass, pratar med vänner, får se vackra platser och rensar huvudet. Det tror jag både är nyttigt för själen och utmanande för kroppen, säger Tomas.
Även om fokus nummer ett numera är gemenskapen finns det fortfarande tävlingscyklister kvar i klubben. Fredrik är en av dem.
– Vi har en del cyklister som satsar hårt, många som är duktiga. Ibland får vi in tävlingsmomentet i vissa träningspass där vi kan köra först till korsningarna med de snabbare grupperna, säger han.
– Ibland behöver man bli utmanad och avhängd.
”Vätternrundan blir som ett läger”
Vätternrundan är ett av alla lopp som CK Falken satsar på och cyklar tillsammans. Även i år, när loppet förvandlades till Min Vätternrundan.
– Vi var två gäng som cyklade på hemmaplan. En grupp som cyklade 30 mil på rätt dag och en grupp som cyklade ungefär 17 mil, säger Tomas.
– När vi kör Vätternrundan brukar vi hyra ett hus i Motala där vi bor tillsammans, det blir lite som ett läger.
Anmälan till nästa år är inskickad. Då blir det minst en grupp som cyklar i CK Falkens röda tröjor.
– Jag tror att det är viktigt med lopp som Vätternrundan. Man behöver motivationen för att tända till, säger Tomas och fortsätter:
– Det är ett väldigt bra och kul arrangemang. Allt går fort, det är proffsigt, de har ett system som fungerar. Det är lite som hos oss i klubben, vi vill att våra pass och tävlingar ska ge mer energi än vad de tar.
Text: Johan Fransson
Foto: Daniel Wedenborg, privat