Artikel

Buss och hoj i jobbpendlingen

2018-02-08

Lämna bilen och ta cykeln till jobbet. Hållbart resande väst uppmuntrar fler att tänka till i sitt pendlande och satsar återigen på projektet Buss Ohoj!
– I år försöker vi vara extra noga med att fånga upp vanebilister, säger William Schotte, som är projektledare.

Tidigare i vintras satsade Västra Götalandsregionen på att få fler att vintercykla. Nu vill de få fler att välja cykeln som en del i sin jobbpendling.
– Framför allt vill vi uppmuntra fler till att tänka till och tänka nytt vad gäller användandet av cykel och kollektivtrafik. Den kombinationen ger en flexibilitet som man kan sakna i andra transportmedel. Att ta både cykel och kollektivtrafik till och från arbetet ger en snabb transit från start till slutdestination, säger William Schotte.

Den första upplagan av Buss Ohoj! gick av stapeln i höstas, då 20 personer blev utvalda till att delta i projektet.
– Vi kommer köra på likadant den här gången. Men nu läggs vikten på att fånga upp vanebilister som kan tänka sig att lägga om sina resvanor. Bland ansökningarna kommer vi att leta efter folk som har den typen av resbehov som vikcykeln kan erbjuda samtidigt som motiveringen varför de ska vara med är viktig. Det blir en omgång i vår och en i höst.

Under tre månader kommer de utvalda att få låna varsin hopfällbar cykel som går att transportera i kollektivtrafiken likt ett handbagage. Deltagarna kommer dessutom att få genomgå hälsoundersökningar före och efter projektet för att utvärdera hälsoeffekterna av de nya resvanorna.
– Det funkade väldigt bra förra året. Vissa insåg att de inte behövde bilen när de gick lite ”outside the box” i sina tankar kring transportmedel. Många uppgav att det var skönt att slippa trängsel och köer på väg till jobbet, sådant kan vara en stressfaktor.

Mats Eriksson var en av deltagarna i höstas. Han bor på lilla Asperö i södra Skärgården och tar vanligtvis både båt och cykel till jobbet. Vikcykeln han fick låna förenklade pendlingen.
– Det funkade förvånansvärt bra med den lilla cykeln. Jag har en dryg mil enkel väg till jobbet och även om det tog några minuter extra var det mer bekvämt att kunna ta med cykeln in på båten. Numera är jag med i en bilpool, så det kan hända att jag får åka en bit för att hämta en bil. En vikcykel hade varit perfekt för den hade jag enkelt kunnat ta med i bilen sedan.

Text: Johan Fransson
Foto: Shutterstock, Hållbart resande väst


Vill du delta i 2018 års vårupplaga har du möjlighet att ansöka fram till den 18 februari.
Mer information om Buss Ohoj! finns att läsa på projekthemsidan www.vgregion.se/bussohoj