Han är cyklisten som bland annat kan stoltsera med ett OS-brons i lagtempo. Dessutom är han den senaste svensken som har vunnit både linje- och tempolopp under samma SM.
Nu laddar Björn Johansson för CRC 5–56 Stadsgirot i Göteborg, Vätternrundan 100 km, Halvvättern och Vätternrundan 315 med Team Mustasch.
– Vad kan jag säga? Jag är en cykelnörd, säger Björn.
Björn kallar sig gärna för mångsysslare, men intervjun handlar till 95 procent av det som ligger honom närmast hjärtat: cykling. Både som aktiv under många, framgångsrika år och som ledare eller företagare.
– Jag har alltid brunnit för cykling, det är ett intresse som aldrig kommer att svikta. Däremot har jag inte längre något behov av att mäta mig med andra.
– Numera är det den sociala biten som lockar, med kompisar och god lunch eller fika under cykelturen. Gourmetcykling, helt enkelt.
Cykelkarriären tog sin början i CK Wänershof hemma i Vänersborg tillsammans med kompisen Magnus Knutsson. Men den blev lika kort som intensiv.
– Vi var elva år och fick därmed bara köra klubbtävlingar, så jag slutade samma säsong som jag startade. I stället blev det mycket hockey och fotboll, säger Björn.
– Jag tog upp cyklingen igen som 15-åring och var förmodligen Sveriges sämsta U-klassare under två år. När jag blev junior 1980 gav jag mig sjutton på att satsa och där började karriären ta fart på allvar.
Guld på junior-SM med CK Wänershof
När Björn slutade med hockeyn och satsade helhjärtat på cykling gav träningen resultat. Tillsammans med klubbkompisarna Magnus Knutsson och Timo Murberger vann trion guld på junior-SM samma år och Björn spåddes en lysande framtid.
– Jag gillade hockey, men var fascinerad av individuell idrott. Och så fick jag träna och lära av de allra bästa. Bland annat Gösta Fåglum som lärde mig grunderna inom cykling, att ligga på rulle och att åka fort i grupp.
Sina främsta år nådde Björn mellan 1987 och 1992. OS-bronset i lagtempo från Seoul 1988 är en av höjdpunkterna, liksom de dubbla gulden i de individuella tempo- och linjeloppen på SM i Tidaholm året innan. Björn är fortfarande senaste svensk att vinna guld på dessa distanser under ett och samma SM.
OS-bedriften höll på att upprepa sig även i Barcelona. Laget låg trea vid vändningen, men hakade ihop någon kilometer senare, gick omkull och tvingades bryta.
– Det kändes oerhört snopet, som att någon bara drog ut kontakten och allt blev svart. Vi var bra tränade, redo för att ta en ny medalj och så hände det där… Det kändes tungt, säger Björn.
Den säsongen blev hans sista som aktiv. Beslutet var taget tidigare och det fanns aldrig någon tvekan när väl cykelskorna lades på hyllan. Björn var klar som tävlingscyklist på världsnivå och redo att gå vidare.
– Fysiskt var jag i ruggigt bra form det året och laget kunde utan problem plåga sig till ett snitt på 50 kilometer i timmen. Jag slutade med känslan av att jag hade gjort precis allt vad min kropp kunde ta fram och att jag inte kunde bli bättre.
– Och så fick jag avsluta sista säsongen tillsammans med Magnus i samma lag, vilket var riktigt roligt.
Tre lopp under Cykelveckan
Karriären gick vidare, men nu inom cykelbranschen och olika företag. Han grundade coachingföretaget Guided Heroes 2017 tillsammans med Mattias Reck och Niklas Hellerstedt samt coachade företagsledare och chefer genom Alliator.
– På grund av hälsan fick jag sluta operativt för nio år sedan, men jag sitter fortfarande i diverse styrelser. Det är ett annorlunda liv jämfört med tidigare, men nu har jag återigen möjligheten att fylla dagarna med cykel, säger Björn.
Bland annat kommer han att värma upp inför sina tre lopp under Cykelveckan i Motala genom att cykla CRC 5–56 Stadsgirot i Göteborg den 27 maj och två veckor senare väntar det stora testet med inbokade startplatser i Vätternrundan 100 km, Halvvättern och Vätternrundan 315 med Team Mustasch.
– Lite stressad över Cykelveckan är jag nog, men både jag och Magnus har sagt att vi ska cykla runt Vättern samma år som vi fyller 60 vilket ger mig ett mål att träna inför. Och vem har sagt att vi måste cykla på under nio timmar?
– Vätternrundan är fantastisk och jag har förstått att om man inte har genomfört loppet är man ingen cyklist. Ibland när vi cyklar och träffar andra cyklister kommer frågan om när man genomförde loppet. Det kommer inga fler frågor när svaret är att jag aldrig har cyklat runt sjön…
Björn skrattar gott och ser fram mot att få lägga en genomförd Vätternrundan 315 på sitt gedigna cv.
– Det som lade grunden till min cykelkarriär var faktiskt att jag hade nytta av att vara dålig i början. När jag väl var redo hade jag dessutom förmånen att träna med personer i en omgivning som sporrade och inspirerade.
– Jag har alltid tagit ett stort ansvar och varit lyhörd, men samtidigt haft en egen inbyggd träningsmodell och en motor som har drivit mig framåt. Och det är den motorn som nu ska se till att även jag kan säga att jag har cyklat Vätternrundan när frågan dyker upp nästa gång.
Text: Thomas Bergkvist
Foto: Chris Lanaway, Magnus Lundin