I helgen var det dags för barnens egen cykelfest. En av deltagarna var Agaton Rapp, som tog sig runt Minivättern-banan. I helgen var det dags för barnens egen cykelfest. En av deltagarna var Agaton Rapp, som tog sig runt Minivättern-banan.
Vätternrundan Vätternrundan räknar med att omkring 1 200 personer var på plats på Motala Idrottspark under söndagen.
Minivättern Minivättern brukar arrangeras på Vätterpromenaden. I år var det dock Motala Idrottspark som gällde.
Målgångsfika Målgångsfikan – med chokladboll, blåbärssoppa, saft och bananer – var en höjdare.
Monsterbacken Precis som alla andra lopp under Cykelveckan fick även barnen en utmanande backe på banan.
Artikel

Barnens egen cykelfest: ”Mycket glädje i ögonen”

2021-10-11

I helgen var det dags för barnen att få sin egen cykelfest. Drygt en månad efter Cykelveckan fick nästa generations Vätternrundancyklister ta årets arrangemang i mål.
    – Det blev väldigt lyckat och vi fick se mycket glädje i ögonen hos barnen, säger Andreas Andersson från Vätternrundan.

Vanligtvis brukar Minivättern ha sin plats under den ordinarie Cykelveckan i juni. Men när årets arrangemang i stället hölls en helg i september fick barnen sin alldeles egen dag för Minivättern i år. Under söndagen var det äntligen dags för finalen av årets alla Vätternrundanlopp.
    – Vi visste inte alls vad vi hade att vänta oss. Vi hade ingen föranmälan och med tanke på att restriktionerna har släppt är det ju många andra aktiviteter som pågår på helgerna. Men vi hoppades så klart på bra uppslutning, säger Andreas Andersson.

1 200 personer på Motala Idrottspark

Det visade sig vara en korrekt förhoppning. Organisationen hade beställt 400 nummerlappar, och det var precis så att de räckte. Tillsammans med alla föräldrar och anhöriga räknar Vätternrundan med att omkring 1 200 personer var på Motala Idrottspark under dagen.
    – Det blev väldigt lyckat och det känns oerhört bra att vi kunde fullfölja vårt löfte att arrangera loppet även i år. Barnen är våra framtida cyklister i Vätternrundan. Samtidigt har många blivit väldigt påverkade av pandemin och behovet av att röra sig är stort.
    – Framför allt var det familjer från Motala med omnejd, men vi hade även en del långväga cyklister – från exempelvis Skövde och Örebro.

Maskoten Mica var en nyhet

Precis som under loppen för de äldre har även barnen olika distanser att välja på: en eller två och en halv kilometer. Så klart bjöds det även på målgångsfika, men även en nyhet – maskoten Mica.
    – Den var väldigt populär och blev en riktig succé. Likaså cykeldiscot som vi hade vid målgången med rökmaskin och discokula. Det är något vi tar med oss till stora Cykelveckan också, att hajpa målgången ännu mer, säger Andreas Andersson.

Att loppet arrangerades i oktober var inte det enda som var nytt. Det var också första gången som det ägde rum på Motala Idrottspark och längs kanalbanken.
    – Det blev väldigt fräscht och lyxigt att använda sig av den moderna arenan vi har här.

”Mycket glädje i ögonen”

Främst tar dock Andreas och Vätternrundan med sig all cykellycka runt banan.
    – Det är väldigt energigivande för oss som arrangör att se så mycket glädje i ögonen på alla barnen, som cyklade på alltifrån springcyklar och cyklar med stödhjul till större cyklar, som fatbikes och mountainbikes.

Text: Pierre Henriksson
Foto: Andreas Andersson, Oliver Henriksson